Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Upekli jsme preclíky podle receptu z MasterChef Česko: Voní pivem a chutnají jako sádlové houstičky od babičky
Zdroj: Šárka Adámková, Toprecepty

Ve třetím díle třetí řady MasterChef Česko 2023 se vařil kotlíkový guláš, připravovaly se buřty na pivě a k tomu všemu soutěžící pekli preclíky jako netradiční přílohu. Získali jsme z TV Nova originální recept a preclíky jsme podle něj upekli!

Preclíky nebo knedlíky?

Přiznáme se na rovinu, poslední díl MasterChef Česko jsme sledovali dopředu na VOYO. A když jsme viděli, že se soutěžící museli v nečekanou chvíli popasovat s výzvou upéct preclíky, napadlo nás, že to zkusíme taky. 

Samozřejmě v klidu domova, bez kamer a přísných porotců. Upekli jsme preclíky přesně podle receptu, který jsme získali z TV Nova a teď se s vámi o něj podělíme, stejně jako o zkušenosti s pečením i s tím, jak preclíky nakonec chutnaly. 

Recept na preclíky z MasterChefa

Recept na preclíky obsahoval v originále poměrně značné množství surovin (přece jen soutěžící museli zajistit 41 porcí), pro potřeby pokusu jsme tedy množství dělili třemi, i tak bylo preclíků dost, dle velikosti upečete z následujících surovin zhruba 20 ks.

Potřebovat budete: 500 g polohrubé mouky, 230 ml piva, 30 g droždí, 20 g cukru, 
40 g sádla, 80 g másla, 2 žloutky + na potření a 10 g soli. Na posypání pak mák, sezam nebo kmín. 

Jak na to? Z odváženého množství surovin dáme do misky 100 g mouky, všechno droždí, cukr a asi 100 ml piva. Smícháme, zakryjeme a necháme vykynout kvásek. 

Do mísy dáme zbylou mouku, vykynutý kvásek, zbylé pivo, sůl a žloutek. Přidáme i trochu povolené máslo a sádlo a vypracujeme vláčné těsto.

Necháme v míse pod utěrkou vykynout, pak rozdělíme na kousky o váze 60 g, ty rozválíme na tenké válečky, po stranách tenčí. Tvarujeme preclíky na plech, vyložený pečicím papírem, potřeme žloutkem smíchaným s pivem, nebo jen žloutkem, případně jen pivem, a posypeme solí, případně kmínem či mákem.

Necháme opět vykynout a pečeme při 200 C 6 minut, pak teplotu snížíme a dopečeme při 170 C 10-15 minut dozlatova.

Naše zkušenosti:

  • Těsto je poměrně vláčné a tučné, je nutné je dobře vypracovat. Máslo nenechávejte moc povolit, pak by se s těstem hůř pracovalo. 
  • Část preclíků jsme pekli hned po vytvarování, část jsme nechali znova vykynout. Rozdíl nebyl téměř znát. 
  • Největší překvapení přišlo při ochutnání. Preclíky nelze označit za křupavé, spíš jde o domácí sádlové houstičky s pivem. Ostatně, vypadají tak i vzhledově. Takže pokud si nechcete lámat hlavu s tvarováním preclíků, udělejte klidně houstičky. 
  • Chuť preclíků je mírně sádlová, pivo lze také znát, konzistence je docela hutná, pečivo díky vyššímu obsahu tuků asi nemůže být hodně nadýchané. Právě takové houstičky ale mnozí milují. 
  • Jako příloha je to určitě dobrá volba. My jsme zkusili preclíky ještě rozříznout a naplnit a využít je tak skutečně jako houstičky, plněné máslem, sýrem a šunkou. Takhle byly vynikající! 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více