Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dýňové koblížky bez kynutí: Voní skořicí, snadno se připravují a milují je děti i dospělí
Zdroj: Freepik, freepik

Podzim patří dýním, je proto třeba užít si oranžových velikánů co nejvíc, a to nejen tak, že si je vyřežete. Dýňové pyré je vynikající surovinou na přípravu mnoha sladkých pokrmů a koblížky jsou jedním z nich. Mohou mít podobu donutů i malých kuliček a vynikající jsou i bez marmelády uvnitř. 

Dýně je výborná i sladká

Pokud patříte k milovníkům koblih, ty dýňové vás určitě nadchnou. Na rozdíl od těch našich se nespojují s masopustem, ale spíš s Halloweenem, k němuž oranžové dýně neoodělitelně patří. Navzdory tomu, že jde o zeleninu, přímo báječně se hodí i k úpravě nasladko. Z dužiny stačí připravit pyré, které pak využijete nejen do koblih, ale i třeba do koláčů, sušenek nebo chlebíčků

Italské i španělské koblihy

Dýňové koblihy jsou specialitou hlavně v Itálii a ve Španělsku, přičemž každé z nich jsou trochu jiné. V Itálii dýňovým pyré vylepšují místní koblížky zeppole, které mají většinou podobu malých kuliček, mohou však mít i díru uprostřed jako donuty.

Jde o dezert populární v celé Itálii, není divu, že má spoustu krajových variant. Těsto na zeppole tak může být kynuté, nakypřené kypřicím práškem nebo s ricottou, která jim dodává na vláčnosti. Stejně tak v nich pak funguje i dýňové pyré

Podobné jsou španělské koblížky buñuelos de calabaza, které jsou dýňové již v základní verzi. Tyto dýňové koblihy jsou specialitou španělské Valencie. Na stole nesmí chybět o místním masopustu, smaží se i na Velikonoce a hlavně na konci října v čase kolem Halloweenu, kdy dýňová sezona vrcholí. I ony se podávají pocukrované, často si je tu ale vychutnávají i s rozehřátou čokoládou jako jinou podobnou smaženou španělskou specialitu – churros

Jak na vynikající dýňové koblihy?

Máte-li doma zrovna dýni a přemýšlíte, co s ní, nebo vám zbylo dýňové pyré, můžete si dýňové koblihy připravit podle následujícího receptu. Kromě dýně jim báječnou chuť zajistí i koření, jako je skořice či muškátový oříšek. A když je ještě obalíte ve skořicovém cukru, je to úplná pohádka. A jak tedy koblížky připravíte?

Budete potřebovat: 250 g dýně, oloupané a zbavené semínek, 150 g pšeničné mouky, 2 vejce velikosti M, 10 g cukru, nastrouhanou kůru z 1/2 pomeranče, nastrouhanou kůru z 1/2 citronu, 1/2 čajové lžičky mleté skořice, špetku soli, 5 g kypřicího prášku do pečiva, moučkový  nebo skořicový cukr a dostatek oleje na smažení.

  1. Dýni nakrájejte na kousky a vložte do hrnce s trochou vody tak, aby byla ponořená. Vařte dýni asi 25 minut nebo úplně doměkka. Tekutinu, ve které se dýně vařila, slijte, odložte bokem, a dýni rozmixujte ručním mixérem do krémové a hladké konzistence.
  2. Vejce rozklepněte a oddělte bílky od žloutků. Do mísy prosejte mouku, přidejte prášek do pečiva, cukr, skořici, nastrouhanou pomerančovou a citronovou kůru, žloutky a dýňové pyré. Vše dobře promíchejte, dokud směs nebude homogenní. Pokud by byla příliš hustá, můžete přidat trochu vody, která vám zbyla z vaření dýní. 
  3. Z bílků a špetky soli ušlehejte tuhý sníh a po částech jej opatrně zapracujte do těsta. Cílem je zachovat nadýchanou strukturu. 
  4. Do hluboké pánve nebo kastrolu nalijte velké množství oleje a zahřejte jej na vysokou teplotu. Pokud máte kuchyňský teploměr, můžete si teplotu oleje změřit – měla by mít asi 170 °C.
  5. S pomocí naběračky na zmrzliny nebo dvou lžic tvořte malé kuličky a postupně je vhazujte do rozpáleného oleje. Koblížky by se sebe neměly dotýkat. Koblížky totiž poměrně rychle zdvojnásobí svůj objem. Obraťte je děrovanou lžící a smažte je i z druhé strany dozlatova. Hotové koblihy pak nechte okapat na ubrousku a obalte je ve skořicovém cukru nebo je poprašte moučkovým. 
Náš tip: Máte-li sladkých věcí dost, zkuste s práškem do pečiva tyhle nadýchané houskové knedlíky podle našeho videoreceptu: 

 

 


 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více