Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dýně se hodí i do domácí snídaňové granoly. Křupavá dobrota se snadno připravuje a provoní celý dům
Zdroj: Pixabay, Gorila Creativo

Snídáte rádi zapékané ovesné vločky s jogurtem nebo s mlékem? Tato pochoutka je známá jako granola a přesto, že se prodává běžně v obchodech, spousta lidí si připravuje svou vlastní domácí. Tu si totiž můžete dochutit přesně, jak chcete nebo máte náladu. Třeba jí můžete dodat podzimní šmrnc pomocí dýně.

Dýně se hodí i do granoly

Dýně jsou nejoblíbenější podzimní plodinou. Jen co se začnou zabarvovat listy na stromech do různých odstínů žluté, oranžové a červené, čím dál tím víc se v našem jídelníčku objevují různé pokrmy z dýní. Děláme z nich kaše, koláče, chlebíčky, rizoto, pyré i kompoty. Oranžová barva dýní nám krásně projasňuje i pošmourné podzimní dny, není divu, že se je snažíme „procpat“ skoro do všeho. Třeba i do snídaňové granoly.

Granola je nejlepší domácí a hlavně vyjde levněji

Granoly, které se běžně prodávají, jsou často plné nezdravých tuků a také bývají až příliš sladké. I když v nás evokují pocit, že si pochutnáváme na něčem zdravém, když jde o vločky, kvůli vysokému množství cukru to je ale úplně naopak. Mnohem lepší proto je si granolu připravit doma. Je to totiž poměrně snadné. 

Domácí granola nemusí být vůbec tak přehnaně sladká, navíc ji můžete dosladit pomocí zdravějších rostlinných sladidel, třeba čekankového sirupu, který je i dietnější. Výborně v granole chutná i javorový sirup, sáhnout můžete také po medu. Zkrátka si přesně sami určítě, co do granoly dáte a máte přehled, co v ní je. A víte, co ještě je na domácí granole báječné? Vyjde vás mnohem levněji než sáček z obchodu.

Granolu milovali hippies

Vyrobit si domácí granolu je dnes v módě, granola samotná však existuje již pěknou řádku let. Poprvé si na ní pochutnávali lidé již v 19. století. Tehdy se tyto zapečené cereálie prodávaly pod názvem Granula, který se posléze změnil na granola, což se posléze vžilo jako obecné pojmenování. Velkým hitem se granola stala v době éry hippies a hodně frčela na festivalu Woodstock jako vynikající zdravý zdroj energie.

Nejčastěji se vyrábí z ovesných vloček, mohou se však do ní použít i pohankové, ječné, jáhlové, rýžové nebo žitné. K vločkám se pak navíc přidávají oříšky, semínka, koření, čokoládové vločky nebo sušené ovoce, což dohromady vytváří dokonalý zdravý mix vhodný nejen na snídani, ale i jako mlsání během dne.

Vylepšete granolu dýňovým kořením a pekany

S chutí dýně se výborně snoubí výrazné pekanové ořechy a s nimi zase javorový sirup, což vytváří společně s aromatickým kořením vynikající zemitou chuťovou kombinaci. K dýni se obvykle pojí speciální směs koření, které se dokonce říká dýňové koření. Poměr koření na tuto směs je následující: 1 a ½ lžíce mleté skořice, 2 lžičky mletého zázvoru, 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku, 1/8 lžičky mletého hřebíčku, 1 špetku mletého koření, 1/8 lžičky čerstvě mletého černého pepře a 1/8 lžičky mletého kardamomu. Navíc vzhledem k tomu, jak je dýně sladká, nemusíte přidávat ani tolik cukru nebo sirupu navíc.

V Americe, kde jsou dýně populární hlavně v období Halloweenu, se do granoly používá dýňové pyré, které se běžně prodává v obchodech v konzervách. Snadno si ho ale připravíte sami doma. Výborně je z dýně máslové, muškátové nebo hokaido. Dýni nejprve omyjte, rozpulte a vydlabejte z ní semínka. Troubu předehřejte na 180 °C.

Vnitřek půlek dýně lehce osolte a pak je položte řeznou stranou dolů na plech vyložený pečicím papírem. Pečte, dokud dýně nepůjde na několika místech snadno propíchnout nožem a dužina se nebude oddělovat od slupky, trvá to asi 45 až 60 minut. Dýně nechte trochu vychladnout a pak vydlabejte měkkou dužinu. Dejte ji do robotu a rozmixujte na úplně hladké pyré. A jak tedy z něj připravíte granolu?

Budete potřebovat: 3 šálky ovesných vloček (klasických nebo bezlepkových), 1 a 1/4 šálku pekanových ořechů (nebo jiných levnějších, třeba vlašských či lískových), 1/3 šálku dýňových semínek, 3 lžíce cukru, ¼ lžičky mořské soli, 3/4 lžičky koření na dýňový koláč, 1/4 šálku kokosového nebo olivového oleje, 1/3 šálku javorového sirupu a 1/3 šálku dýňového pyré.

Postup: Předehřejte troubu na 180 °C. Ve velké míse smíchejte ovesné vločky, ořechy, semínka, koření, cukr a sůl. V malém hrnci při mírné teplotě zahřejte kokosový olej, javorový sirup a dýňové pyré a prošlehejte. Přilijte k suchým přísadám a rychle promíchejte. Směs rovnoměrně rozprostřete na dva plechy vyložené pečicím papírem a pečte 20-30 minut.

V polovině pečení směs trochu promíchejte. Míchat ovšem nemusíte a vznkne vám granola s většími kousky spečených vloček. Jakmile je granola zlatohnědá (obvykle za 25 minut), vyjměte ji z trouby a nechte zcela vychladnout. Přendejte do vzduchotěsné nádoby. Měla by vydržet několik týdnů.

Náš tip: Granolu můžete navíc dochutit vanilkovým extraktem, případně můžete část ořechů nahradit kokosovými lupínky. Chuť kokosu pak podpoří i kokosový cukr.

Zdroje informací:
Thenibble.com
Kelloggs.com

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více