Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Lukáš Neckář má se sushi, i tím ze supermarketů, obrovské zkušenosti.
Zdroj: Se svolením Lukáše Neckáře, BrokenSphere / wikimedia commons / CC BY-SA 3.0 DEED / koláž Toprecepty.cz

Japonská specialita se pomalu, ale jistě dostává i do našich domácností. Kdo si neumí vyrobit sushi sám, sáhne po krabičce s ním v obchodě. Není však riziko v takovém nákupu, obzvlášť, pokud jde o sushi se syrovou rybou? Podle slov sushi mistra Lukáše Neckáře určitě ne. Pro Toprecepty známý odborník vysvětlil, na co si dát pozor.

Jde především o rýži

Odborník na japonskou delikatesu Lukáš Neckář se její přípravě věnuje už 21 let, posledních pět let pod vlastní značkou Color sushi. Navíc nakoukl do zákulisí přípravy sushi pro supermarkety, ví tedy, o čem hovoří. Při povídání o stále populárnějším pokrmu zdůrazňuje věc, kterou málokdo ví - sushi v překladu znamená kyselá rýže.

Právě rýže je základní ingrediencí, které má pokrmu dodávat skvělou chuť. „Sushi by mělo mít vždy pokojovou teplotu, kamenem úrazu je však to, že když je sushi s rybou a distribuuje se do supermarketů, tak musí být v chladícím boxu. Kvůli tomu rýže tvrdne, vyschne a není vůbec dobrá,“ vysvětluje Lukáš pro Toprecetpy.cz.

Mražená verze

Když koupíte sushi v supermarketu, je tedy podle kuchaře, kterého můžete znát z pořadu TV Mňam Barevný svět Lukáše Neckáře, problémem především to, že rýže může zkazit chuť z jídla. „To už je lepší varianta mražené sushi, které se taky prodává. Nechá se šest hodin v pokojové teplotě, aby se rozmrazilo. Chuťově je určitě lepší než klasické v krabičce,“ vysvětluje.

Riziko v supermarketu

Kuchař, který navrhoval sushi sety pro RegioJet, Tesco či Lidl, je přesvědčen o tom, že kromě tvrdé rýže není sushi v obchodech v ničem nekvalitní. „Supermarketu bych se rozhodně nebál, sám mám zkušenost, že se pracuje s čerstvou rýži, zeleninou i řasami. V plastových krabičkách máte navíc záruku, že si sushi udrží nějakou vlhkost,“ říká Lukáš s tím, že není ani problém, pokud je krabička zapařená, to je totiž znakem vlhkosti rýže, která je kvůli chuti ideální.

Running sushi vítězí nad restaurací

Zároveň doporučuje i fasfoodové či running sushi. „Byl jsem překvapen, že tam je vyšší kvalita než v některých drahých restauracích. V nich třeba nakoupíte ryby za desetitisíce, nakoupíte suroviny na sushi, máte nějaké rezervace. Pak se stane, že lidé nepřijdou, nebo máte v jídelním lístku nějaký set, který si myslíte, že se bude prodávat a opak je pravdou,“ vysvětlil Neckář pro Topreccepty.cz.

„Co si myslíte, že udělá kuchař? Ten rozhodně nic nevyhodí do koše, takže ryby se zpátky zamrazí a pak zase rozmrazí. Na druhé straně můžete vzít vysokoobrátkový fastfood, kde mají denně 700-1000 zákazníků a pomalu tam nestíhají ani krájet a doplňovat. Kde to bude čerstvější je zřejmé,“ dodává.

Náš tip: Pokud vám po výrobě domácího sushi zbyde čerstvý losos, udělejte si z něj podle našeho video receptu skvělý tatarák:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více