Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

5 kroků k dokonalému sushi. Připravte nejznámější maki rolky skoro jako v japonské restauraci
Zdroj: Unsplash, Luigi Pozzoli

Ve středečním díle soutěže Masterchef Česko bojovali soutěžící o své místo v soutěži. To, zda si ho zaslouží, měli dokázat prostřednictvím japonské speciality – sushi. Rady, jak přípravu zvládnout jim poskytl nejpovolanější z nejpovolanějších opravdový sushi mistr Richard Tomáš. Troufnete si na sushi i vy?

Hlavně dobře propláchnout

V Masterchefovi připravovali soutěžící nigiri sushi (válečky z rýže potřené wasabi pastou s tenkým plátkem ryby) a uramaki (obrácené rolky), které vypadají velice efektně. Pokud se ale řekne sushi, většina lidí si představí rýžové rolky s náplní zabalené v řase – maki sushi. A právě ty se doma nejčastěji připravují.

Základem každého sushi, ať už má jakýkoliv tvar, je ale dokonale připravená rýže. Na sushi se používá speciální rýže s krátkými kulatými zrny, která je po uvaření lepkavá, a drží tak potřebný tvar. Prvním krokem, který musíte udělat, než se pustíte do vaření rýže, je její dokonalé propláchnutí. Rýží dejte do misky, nalijte na ni studenou vodu a dobře ji rukama properte. Vodu několikrát vyměňte, dokud nebude úplně čirá. Počítejte, že budete muset vodu vyměnit aspoň čtyřikrát. Z rýže se tak dostane přebytečný škrob. Při proplachování rýže postupujte opatrně, aby se zrnka nerozdrtila. Poté ještě nechte rýží asi na 30 minut odležet namočenou ve vodě. Vodu slijte a rýži nechte okapat.

Pak ji nasypte do hrnce a přilijte k ní vodu. Sůl ovšem nepřidávejte, rýže se dochutí později. Měla by sahat asi 1 cm nad rýži (vody se dává přibližně o 20 % více než rýže). Přiklopte poklicí a přiveďte vodu k varu. Zmírněte oheň a vařte asi 20 minut. To, že je rýže uvařená, poznáte i podle toho, že je veškerá voda vyvařená. Kontrolujte hlavně, aby se vám rýže vespodu hrnce nepřipálila. Stáhněte z ohně a nechte přikryté asi 10 minut odpočívat. Pokud máte hrnec na vaření rýže, máte práci jednodušší. Nemusíte rýži hlídat, hrnec se sám vypne, když je uvařená. K rýži můžete na vaření přidat i malý kousek řady kombu, zvýrazníte tak její chuť.

Bez rýžového octa se neobejdete

Předtím než rýži nanesete na řasu, je nutné ji trochu ochutit. Tradičně k tomu slouží rozvar z rýžového octa, cukru a soli. Pokud přemýšlíte, kolik rýže asi potřebujete, počítejte s tím, že jeden hrnek o objemu cca 250 ml rýže vám vystačí na tři rolky sushi. Z nich pak vytvoříte přibližně 6-8 maki kousků. Množství si tak spočítejte podle apetitu strávníků. Na jeden hrnek rýže pak potřebujete asi 2,5 lžíce rýžového octa, 0,5 lžíce cukru a 0,5 lžičky soli. Vše smíchejte v hrnci a na mírném ohni nechte cukr rozpustit. Rozvar by se neměl vařit. Ještě teplou uvařenou rýži přendejte do misky, trochu ji načechrejte a přilijte se do ní octový rozvar. Opatrně promíchejte, aby se zrnka nepomačkala. Pak nechte rýži trochu vychladnout na pokojovou teplotu. Lépe se pracuje s trochu teplou rýží. Nikdy ji nedávejte do lednice, aby se rychle zchladila.

S rybou nebo bez?

K sushi tradičně patří syrové ryby. Většinou se používá losos nebo tuňák, vynikající jsou ovšem i krevety, mořský vlk, halibut a klidně i chobotnice či kaviár. Důležité je, aby byla ryba do sushi čerstvá, maso se pak krájí přes vlákno na stejně velké špalíky. Pokud vám čerstvé ryby nechutnají, můžete své rolky naplnit avokádem, na proužky nakrájenou okurkou, další možností je nakládaná ředkev, houby shiitake nebo třeba osmažené tofu. Náplně lze i kombinovat. Výborně se k sobě hodí třeba čerstvý losos a avokádo.

Dokonale zabaleno

Nyní přichází to hlavní, a sice balení rolek. Rýže se všemi ingrediencemi se balí do řasy nori, která pak celý váleček obklopuje. I proto se třeba v Americe pro maki sushi někdy používá název nori rolky nebo také norimaki. Výrazně vám balení rolek usnadní bambusová podložka určená přímo k tomuto účelu. Tu si můžete předem obalit potravinářskou fólií, bude se vám tak lépe pracovat a nic se vám nebude lepit. Na bambusovou podložku položte řasu nori lesklou stranou dolů. Řasu předtím můžete rozpůlit na polovinu.

Do spodní části řasy naneste rýži v co nejtenčí vrstvě. Nahoře nechte tenký pruh bez rýže, asi 2 cm. Na rýži příliš netlačte, je důležité, aby zůstala kyprá. Náplň rozprostřete podélně do spodní třetiny rolky a řasu pomocí podložky zarolujte. Trochu roličku utáhněte a vytvarujte. Pak rolku položte spojem dolů. Konec řasy bez rýže díky tomu zvlhne a bude na rolce držet. Posledním krokem je krájení. Důležité je si k tomu vybrat dokonale ostrý nůž. Ten si nejprve namočte do studené vody a rolku nakrájejte opatrným pilováním na kousky. Ty pak naaranžujte na talíře.

Bez sójové omáčky to není ono

Sushi se tradičně podává se třemi základními ingrediencemi – sójovou omáčkou, nakládaným zázvorem a zelenou pálivou pastou wasabi. Sójovou omáčku hlavně použijte kvalitní, nejlépe rovnou japonskou. Omáčka se pak nalije do misky a v ní se sushi namáčí. V sójové omáčce by se ale nemělo rozpouštět wasabi, tedy pikantní japonský křen. Pokud nemáte v plánu sushi nabízet dětem, je nejlepší křen nanést rovnou na rýži předtím, než na ni položíte rybu nebo zeleninu. Poslední nezbytnou přílohou k sushi jsou růžové nebo bílé plátky nakládaného zázvoru. Ten se nejí společně se sushi, ale prokládají si jím jednotlivé kousky, abyste si pročistili chuťové pohárky.

TIP

TIP

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více