Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sushi balls: Rýžové kuličky plněné lososem a okurkou chutnají jako klasické sushi, přitom jsou mnohem jednodušší na přípravu
Zdroj: Freepik, freepik

Obyčejné sushi vás už nudí? Tak si místo klasických rolek připravte neobvyklé sushi kuličky neboli sushi balls. Na internetu a hlavně na sociálních sítích se to jimi v poslední době jen hemží, tak je ten nejvyšší čas je vyzkoušet také. Toto netradiční sushi se stane hvězdou každé párty. 

Sushi na mnoho způsobů

Sushi - nejslavnější pokrm japonské kuchyně se u nás zabydlel už dávno, přibývají stále nové a nové sushi restaurace a spousta lidí se je na učilo připravovat i doma. Asi nejpopulárnější jsou u nás klasické maki rolky zabalené v mořské řase s rybou či zeleninou uvnitř nebo nigiri sushi v podobě válečku z rýže, na němž leží ryba nebo kreveta.

Ti odvážnější si možná troufnou na sushi naruby neboli uramaki, kdy je řasa pod rýží a celá rolka je obalena v sezamu. Chuť sushi si ale můžete užívat i prostřednictvím pokrmů, jako je havajské poke, což se dá označit jako takové rozložené sushi v misce, někdy se dělají i sushi sendviče, jimž se říká onigirazu

Sushi kuličky milují i Japonci

I sushi balls navazují na typickou japonskou specialitu zvanou onigiri. Jde o rýži, do níž se umístí náplň, a pak se vytvaruje do podoby koule nebo trojúhelníku, které se rovněž zčásti zabalí do mořské řasy. Tato pochoutka je oblíbenou japonskou svačinkou, na níž si Japonci pochutnávají již několik staletí a jde o velmi populární místní jídlo. 

Jak na sushi balls?

Moderní kuličky jsou takovou další možností, jak si vychutnat sushi, když se vám nechce nebo si netroufnete na rolování maki sushi. Jednoduché kuličky dokáže uválet každý a ještě vypadají na talíři hodně efektně a září všemi barvami.

Na náplň i na obalení lze použít lososa, avokádo, okurku, tofu a mango, přičemž si můžete tvořit různé kombinace chutí. Kuličky můžete navíc obalit v sezamu – nejlépe vypadá kombinace bílého s černým. A aby byla autenticita sushi zachována, můžete kuličky nakonec ozdobit i kouskem mořské řasy

Kuličky jako kalifornské rolky

Pokud milujete sushi a rádi byste ohromili návštěvu nějakým netradičním pojetím, jsou sushi balls ideální volbou. Vyzkoušet můžete třeba ty inspirované California rolkami.
Budete potřebovat: 600 g uvařené rýže na sushi (rýži můžete případně ochutit stejně jako na sushi), 100 g čerstvého lososa, 1 avokádo, ¼ okurky, 1 plátek sušené mořské řasy, 2 lžíce majonézy, 2 lžíce teriyaki omáčky, 50 g bílých sezamových semínek, 50 g černých sezamových semínek, jarní cibulku, pastu wasabi a sójovou omáčku (k podávání). 

  1. Okurku podélně rozpulte, vyškrábejte semínka a nakrájejte ji na malé kostičky. Avokádo rozpulte, vyjměte pecku, vyškrábněte dužinu a rovněž nakrájejte nadrobno. Lososa také nakrájejte na malé kostičky. 
  2. Listy mořských řas nakrájejte na tenké proužky. V míse smíchejte kostky lososa, okurku a avokádo spolu s nasekanými mořskými řasami.
  3. Mokrýma rukama naberte malou hrst vychladlé rýže, přibližně o velikosti vejce, a vytvarujte z ní kuličku, kterou palcem uprostřed trochu stačte, abyste vytvořili prohlubeň. Do ní dejte trochu připravené náplně, náplň zabalte do rýže a vytvarujte kuličku.
  4. Na plochý talířek nasypte sezamová semínka a hotové kuličky jimi obalte. Kuličky sushi naaranžujte na talíř a podle potřeby ozdobte majonézou, teriyaki omáčkou a kolečky jarní cibulky. Podávejte se sójovou omáčkou a wasabi.

Náš tip: Při přípravě sushi balls se můžete inspirovat i tímto instagramovým videem. 


 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více