Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mořské řasy jako potravina budoucnosti: Patří nejen do sushi, využít je můžeme i do mnoha dalších pokrmů
Zdroj: Pixabay, zuzyusa

Mořské řasy jsou u nás stále spíš exotickou potravinou, kterou vnímáme hlavně jen jako jakýsi „obal“ na sushi rolky. Díky množství živin v nich obsažených se však řasy dají směle označit za super potravinu. Není proto od věci je zařadit do jídelníčku i v jiné formě. Možností je spousta.

Mořské řasy jako super potravina

Pří zmínce o mořských řasách si většina lidí představí vylisovaný plát ve tvaru obdélníku, do něhož se balí rýže a další pochutiny při přípravě u nás nejznámějších maki rolek. Ve skutečnosti je ale řas mnoho druhů, přičemž se používají nejen ty mořské ale i sladkovodní. Kromě již zmiňovaných nori využívaných na sushi si možná vybavíte ještě známou chlorellu či spirulinu, prodávané ve formě tabletek nebo prášku jako potravinový doplněk. Není divu, řasy jsou totiž přímo nadopované spoustou živin.

Mořským řasám se občas říká mořská zelenina, co do množství přínosných látek jsou na tom ale mnohem lépe než zelenina běžná. Jsou přímo úžasným zdrojem široké škály vitaminů a minerálů, vlákniny i bílkovin. Nejvíc vynikají jako dokonalá zásobárna jódu, železa a vápníku. To z nich dělá vynikající potravinu vhodnou pro vegetariány, vegany nebo lidi s různými alergiemi. Pomocí řas totiž mohou doplnit živiny, které by jim jinak mohly chybět.

Japonská kuchyně se bez řas neobejde

Mořské řasy nejsou jen zelené. Kromě nich totiž existují i hnědé nebo červené. Zbarvení přitom vychází z toho, jak moc byly vystaveny působení světla. Mořské řasy jsou oblíbenou surovinou asijské kuchyně. Zatímco u nás se stále používají jen zřídka, na Dálném východě se konzumují odpradávna a jsou důležitou ingrediencí, bez níž se neobejde mnoho specialit různých asijských zemí. Jednou z jejich mnoha předností totiž je, že jsou nositeli páté chuti umami, která dokáže zvýraznit všechny další chutě pokrmu.

Jak využít různé druhy řas?

U nás se obvykle řasy prodávají v sušené podobě. Stačí je ale jen namočit a krásně změknou. Občas ovšem můžete ve specializovaných asijských obchodech narazit i na řasy čerstvé chlazené nebo mražené. Použití řas se pak odvíjí od druhu řasy. A jak řasy se u nás běžně prodávají?

Nori – jde o nejznámější a nejpopulárnější řasy v japonské kuchyni. Při přípravě sushi se bez této zelené řasy neobejdete, oblíbené japonské specialitě dodává typickou chuť. Nori se prodávají ve formě plátů, ty je ale možné i nadrtit a použít jako koření. Posypat jím můžete třeba pečenou nebo smaženou rybu. Jako koření se dá využít při vaření zeleninových polévek nebo luštěnin. Vhodné jsou i jako ozdoba třeba rizota s mořskými plody.

Wakame – patří k nejpoužívanějším mořským řasám vůbec. Má lehce nasládlou a výraznou chuť. Prodává se buď čerstvá nebo nasušená ve formě proužků, které se musí namočit, aby změkly a nabyly na objemu. Wakame řasy jsou krásně křupavé a svou strukturou připomínají zeleninu. Často se proto upravují jako salát ochucený sójovou omáčkou, zázvorem, česnekem, octem a sezamovými semínky. Tradičně se wakame přidává i do japonských polévek miso či ramen.

Kombu – řasa tmavě zelené barvy má podobu pruhů širokých 2-3 cm. U nás je známá také jako kelp. Používá se podobně jako wakame, často se přidává do polévek, např. do japonské miso polévky. Jen malý proužek řasy povařený v polévce jí dokáže dodat delikátní chuť. Navíc můžete řasu používat opakovaně.  Pokud se rozemele na prášek, můžete ji také přidat do hrnce, když budete vařit luštěniny. Urychlí dobu vaření a luštěniny budou s její pomocí i lépe stravitelné. Zvýrazní i chuť mnoha zeleninových pokrmů.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více