

Zabíjačkový smažák
Suroviny
- vepřová krkovička – té více, je to důležitý základ celého receptu
- plecko nebo vepřové odřezky (vepř.ocásky,bůček)
- vepřová játra
- vepřové ledvinky
- vepřové srdce
- trochu vepřového mozečku
- cibule
- nové koření
- bobkový list
- sůl
- pepř
- sádlo
Postup přípravy receptu
Cibulku zpěnit na rozpáleném sádle (můžeme už přímo v hrnci), na to maso nakrájené na menší kostky, přidat sůl, pepř, pár bobulek nového koření, asi 3 bobkové listy a podlít vodou – vodou nešetřit, musí být minimálně v úrovni masa, aby bylo dost šťávičky.
Pečeme na 250°C cca 45 minut přikryté poklicí (mám horkovzdušnou troubu, možná to bude chtít déle), jednou to promíchám během pečení.
Potom přidáme na malé kousky játra, ledvinku (y), srdce (podle co se podaří sehnat) a pořádně promíchat, případně dodat sůl a pečeme už odkryté minimálně 45 min a teď už častěji promícháváme, aby se smažák pěkně propekl. Těsně před dopečením zamícháme posekaný mozeček (pokud jej neseženete, nevadí, nemám dnes srdce ani mozeček a i přesto to má šmrnc).
Čím více propečené, tím je to lepší.
U smažáku vyniká chuť díky právě té jednoduchosti – minimu koření a také vepřových vnitřnosti. Podáváme hned po upečení nejlépe s chlebem, nebo ještě teplé dáme do zavařovacích sklenic a hned zavaříme cca 20 minut na 80°C – jen aby se sklenice chytly.
Poznámka:
Ingredience jsem nikdy nevážila, záleželo na řezníkovi, co pustil, snad budou stačit fotky, ale věřím, že recept není neznámý a existují různé varianty. Někdo například nedává bobkový list, ani nové koření, ale naopak dává česnek.
Poznámka od kuchařky
Překvapilo mě,že jsem zde podobný recept nenašla, tak nabízím ke zkoušce. Byla jsem odchovaná na zabíjačkách a smažák byl s domácím kysaným zelím závěrečný hřeb „vepřových hodů“.
Smažák ve sklenici je jak najitý, když nevíte, co rychle na oběd, nebo přijde nečekaná návštěva . Např. v létě s okurkovým salátem a bramborovou kaší/nebo novými bramborami to nemá chybu.
Dělám ho i po létech, jelikož všechny suroviny jsou běžně k dostání (myslím v klasickém řeznictví).
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Zabíjačkový smažák
-
Smažák je výbornej,nov.koření bob.list nedávám.
Když nemáš mozeček,tak rozšlehej vejce a bram.škrob a vmíchej to do smažáku. -
Svetove podle tohoto receptu pecu uz 4 smazak a stale fantazie
-
výborný jídlo, lepší jsem nikdy nejedla! Děkuji za vložení receptu!!
-
TAK TEN JE VÝBORNEJ, JEN JSME HO PODLÉVALI PIVEM
-
znám ho leta,ale dnes ho dělám poprvé výborná kalorická bomba
-
Znám tento recept již mnoho let. Smažák je vynikající papání a k němu podávám čerstvý křen s jablky.
-
Smažák vynikající nemá chybu
-
Dokonalé jídlo
-
Doporučuji do cibulky trochu česneku na plátky a na závěr majoránku. Podlívám pivem.
-
Spuname, to je na chuťové buňky úplnej trest, já bych si to táááák dala, mňam, mňam
11.bod jasnej
-
-
-
Toto je pro mě úplně nový recept
, vypadá báječně
domácí vepřovky také děláme, ale s vnitřnostmi ne. Určitě vyzkouším. Posílám bodík
5.bodík
-
Spuname Hodně mi to připomíná vepřovou konzervu, ale v té je jen vepřový bůček. Tohle musí být bomba. Nádherný fotopostup a hned bych si dala, asi bych neodolala
-
U nás na Šumavě je tenhle smažák hodně známý
+