Zabíjačkový smažák

Spuname Kuchař: Spuname

Vepřové maso 20 názorů

Suroviny

vepřová krkovička – té více, je to důležitý základ celého receptu
plecko nebo vepřové odřezky (vepř.ocásky,bůček)
vepřová játra
vepřové ledvinky
vepřové srdce
trochu vepřového mozečku
cibule
nové koření
bobkový list
sůl
pepř
sádlo
Recept si zatím oblíbilo 19 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Cibulku zpěnit na rozpáleném sádle (můžeme už přímo v hrnci), na to maso nakrájené na menší kostky, přidat sůl, pepř, pár bobulek nového koření, asi 3 bobkové listy a podlít vodou – vodou nešetřit, musí být minimálně v úrovni masa, aby bylo dost šťávičky.

  2. Pečeme na 250°C cca 45 minut přikryté poklicí (mám horkovzdušnou troubu, možná to bude chtít déle), jednou to promíchám během pečení.

  3. Potom přidáme na malé kousky játra, ledvinku (y), srdce (podle co se podaří sehnat) a pořádně promíchat, případně dodat sůl a pečeme už odkryté minimálně 45 min a teď už častěji promícháváme, aby se smažák pěkně propekl. Těsně před dopečením zamícháme posekaný mozeček (pokud jej neseženete, nevadí, nemám dnes srdce ani mozeček a i přesto to má šmrnc).

  4. Čím více propečené, tím je to lepší.

  5. U smažáku vyniká chuť díky právě té jednoduchosti – minimu koření a také vepřových vnitřnosti. Podáváme hned po upečení nejlépe s chlebem, nebo ještě teplé dáme do zavařovacích sklenic a hned zavaříme cca 20 minut na 80°C – jen aby se sklenice chytly.

  6. Poznámka:
    Ingredience jsem nikdy nevážila, záleželo na řezníkovi, co pustil, snad budou stačit fotky, ale věřím, že recept není neznámý a existují různé varianty. Někdo například nedává bobkový list, ani nové koření, ale naopak dává česnek.

Poznámka

Překvapilo mě,že jsem zde podobný recept nenašla, tak nabízím ke zkoušce. Byla jsem odchovaná na zabíjačkách a smažák byl s domácím kysaným zelím závěrečný hřeb „vepřových hodů“.

Smažák ve sklenici je jak najitý, když nevíte, co rychle na oběd, nebo přijde nečekaná návštěva . Např. v létě s okurkovým salátem a bramborovou kaší/nebo novými bramborami to nemá chybu.

Dělám ho i po létech, jelikož všechny suroviny jsou běžně k dostání (myslím v klasickém řeznictví).

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 37 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Zabíjačkový smažák

  • motor motor(neregistrovaný)

    Smažák je výbornej,nov.koření bob.list nedávám.
    Když nemáš mozeček,tak rozšlehej vejce a bram.škrob a vmíchej to do smažáku.

    Odpovědět

  • tulen tulen(neregistrovaný)

    Svetove podle tohoto receptu pecu uz 4 smazak a stale fantazie

    Odpovědět

  • Marie Marie(neregistrovaný)

    výborný jídlo, lepší jsem nikdy nejedla! Děkuji za vložení receptu!!:-K:-K:-K:-K:-K:-K:-K

    Odpovědět

  • Naďa Naďa(neregistrovaná)

    TAK TEN JE VÝBORNEJ, JEN JSME HO PODLÉVALI PIVEM:yes:

    Odpovědět

  • verypoly verypoly(neregistrovaný)

    :yes::yes:znám ho leta,ale dnes ho dělám poprvé výborná kalorická bomba

    Odpovědět

  • Jindřiška Jindřiška(neregistrovaná)

    Znám tento recept již mnoho let. Smažák je vynikající papání a k němu podávám čerstvý křen s jablky.

    Odpovědět

  • Milda Milda(neregistrovaná)

    Smažák vynikající nemá chybu:-p

    Odpovědět

  • petan petan(neregistrovaný)

    Dokonalé jídlo ;-);-)

    Odpovědět

  • IKS007 IKS007(neregistrovaný)

    ;-)Doporučuji do cibulky trochu česneku na plátky a na závěr majoránku. Podlívám pivem.

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Spuname, to je na chuťové buňky úplnej trest, já bych si to táááák dala, mňam, mňam:-p:-p:-p 11.bod jasnej:yes:

    Odpovědět

  • clupmi clupmi

  • spagetka spagetka

  • cardanka cardanka

    Toto je pro mě úplně nový recept:-O, vypadá báječně:-pdomácí vepřovky také děláme, ale s vnitřnostmi ne. Určitě vyzkouším. Posílám bodík:-K:yes:5.bodík

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Spuname Hodně mi to připomíná vepřovou konzervu, ale v té je jen vepřový bůček. Tohle musí být bomba. Nádherný fotopostup a hned bych si dala, asi bych neodolala:-p:yes::yes:

    Odpovědět

  • HankaPu HankaPu

    U nás na Šumavě je tenhle smažák hodně známý:yes: +

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: smažák zabijačkový guláš smažák vepřový smažák smažák recept recept na smazak gulas smazak zabijeckovy smažák zabíjačkové recepty zabíječkový guláš jak udělat smažák vepřové ocásky smazak gulas zabijackovi gulas domaci smazak ukrajinský smažák vepřový guláš smazak recepty smažák smažák recepty smazak z veprového masa recept smažák

Zapomněl/a jsem heslo