Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Smažený sýr - smažák

Smažený sýr, alias smažák, je stále jedno z nejoblíbenějších jídel českých hospod i restaurací. Říká se, že u přípravy tohoto pokrmu vlastně není co zkazit, snad jen špatný výběr sýra. Nicméně je dobré znát pár triků, aby během smažení nevytekl.

Hodnocení receptu je 4,9 (26×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

JanaB1

Snadný

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 10 min

30 min (20 min příprava + 10 min tepelná úprava)

Suroviny pro 2 porce

2porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie883 kJ /
211 kcal
Bílkoviny17,36 g
Tuky15,12 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 518 mg
Sodík 199 mg
Sůl0,42 g
Sacharidy1,40 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Sýr nakrájíme na 1 cm silné plátky. Vejce vidličkou rozšleháme a mírně osolíme. Krok 2: Plátky sýra nejprve namočíme do studené vody, aby nám dobře držela mouka. Krok 3: Poté obalíme v hladké mouce, rozšlehaných vejcích a ve strouhance. Krok 4: Aby nám sýr při smažení nevytékal, tak jej obalený ještě jednou namočíme do vajec a do strouhanky. Krok 5: Smažíme rychle z obou stran na rozehřátém oleji.

TIP: Aby sýr nevytékal

Zveřejněno 29. 12. 2013

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Smažený sýr - smažák

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/oK6K

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Smažený sýr - smažák

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/oK6K

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (23)

čo sa týka obaľovania syra (aj rezňov) - používam už vyše 20 rokov na obaľovanie polohrubú múku. Aby nám syr počas vyprážania nevytiekol, musí byť obalený dokonale z každej strany - aj na tých najtenších hranách. Treba to kol dokola skontrolovať. Vkladať do dostatočne zohriateho oleja.

Dobrý nápad. Určitě někdy vyzkouším. Nedávno jsem jedla smažené blaťácké zlato a bylo to super <3

mika59: Dnes dělám smažák, dle tvého receptíku, snad nevyteče! Už jsem zkoušela, kdeco, ale ten sýr nemá, ani čest a svědomí a vždycky někde trošku vyteče.;-( Jak to jen dělají v restauraci?
Tentokrát to vyšlo, než začal trošku pouštět, už byl hotov a šel na talíř. ;-)

Zilvy: bramborový škrob.

rebeka: souhlasím že sůl je zbytečná.

Miilan: můžu se zeptat co je Solamyl?

Říká se, že u tohoto pokrmu a jeho přípravy, vlastně není co zkazit. Snad jen špatný výběr sýra. Ovšem je úsměvné, jak se někdo snaží dodržovat termín "trojobal". Hladká mouka má v prvé fázi, třeba u masa, květáku nebo patizonů, účel pouze zbavit pokrmu povrchové vody, aby na ní ulpělo vejce. Proč tedy namáčet suchý sýr do vody, aby na něm ulpěla mouka? To je naprosto zbytečné! Zkuste jednou mouku prostě vynechat, protože u sýra tento účel neplní. Do dvou rozšlehaných vajec dejte jednu lžíci Solamylu a poté 2x obalte ve strouhance. :yes:

Na fotce vypadá nádherně, hned bych si dala. :yes: Metodou pokus/omyl jsem se dopracovala ke 30% eidamu, s vyšším obsahem tuku to nefunguje a s goudou už vůbec ne....ale dostala jsem takovou chu´t že snad zkusím leerdammer light....
nakonec jsem neodolala, přikládám foto, s doma naloženými paprikami místo tatarky...

Karel Drlík 28. 4. 2016 13:46
Aby plátky sýra nebyly plané doporučuji před obalením natřít slabě jednu stranu sýra něčím co máme rádi např.pálivou pastu ,obalený sýr dejte do mražáku na hodinku ,je to opatření proti roztékání.Jinak obalený sýr v mražáku je připravený na použití kdykoli jindy.Půjde to i bez namáčení do vody.

Smažák se zajímavou vychytávkou nemá chybu. Chutnalo. :yes:

souhlasím smažák je fantasickej, i když do dietních jídel napatří, ale miluju ho,-)))

Jo tak ten bych si dala :-p

JanaB1: miluju smažák:-p:yes: byl včera k obědu;-) já sůl nedávám, sýr je slaný dost.. s domácí tatarkou to nemělo chybu;-)
Posílám bod a foto, jestli neva:-K

Namočení do studené vody je zajímavá vychytávka :yes:

:yes::yes: Pravda je, že někdy se snažíme najít něco ryhlého, dobrého, ale chybí nápad. A smažák rozhodně patří do této kategorie dobrých rychlovek :-)

Načíst další komentáře (8)

Tématické fráze:
smažený sýr, smažený sýr recept, smazák, nejlepší smažený sýr, recept na smažený sýr, recept na smažák, domácí smažený sýr, jaky syr na smazak, smazak recept, syr na smazak, nejlepší smažák, smažák ze strouhaného sýra, jak na smažený sýr, jak obalit smažák, recept na sýrový smažák, domácí smažák, smažený sýr jinak, nejlepší sýr na smazak, recept smazeny syr, smazak se sunkou

Suroviny:
sýr eidam, vejce, sůl, mouka hladká, strouhanka, olej

Přidat fotografie receptu