Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tatranský čaj: Slavný nápoj slovenských velehor má i nealko verzi, kam patří žloutky a voňavá skořice. Zahřeje a  božsky chutná
Zdroj: Freepik, freepik

Zatímco na sjezdovkách českých hor vás nejlépe zahřeje grog či svařák, v Rakousku popíjejí Jägertee a v Itálii bombardino, Slováci sázejí za mrazivých dnů na tatranský čaj. Slavný drink slovenských kolib se prodává i ve formě likéru, vyzkoušet však můžete i jeho domácí variantu.

Horký drink slovenských velehor

Tatranský čaj je asi nejslavnějším slovenským zimním nápojem a ke slovenským velehorám patří stejně jako kamzíci, halušky, sýry oštiepky nebo koliby. Právě s nimi se tatranský čaj spojuje nejvíc. Koliby sice původně byly roubené letní domky pastýřů pasoucích ovce na horských pastvinách, nyní se tak označují stylové hospody ve slovenských velehorách nabízející typické slovenské speciality. A v nich se tatranský čaj nejvíc proslavil. 

Čaj, u kterého se střílí

Horkým čajem z bylin vylepšeným kapičkou něčeho ostřejšího, případně černým čajem s bylinným likérem, se slovenští horalé zahřívali od pradávna a posléze se na horských chatách začal nabízet turistům nebo lyžařům, kteří do nich zavítali. Často se s jeho podáváním pojily i různé zvyky. Třeba v Kolibě na Štrbském plese jej servírují zapálený a v mnoha z nich se po objednání čaje můžete navíc i leknout, že kolibu zrovna napadli zbojníci.

Pro navození té správné atmosféry totiž v celé kolibě zhasne a začne se střílet z falešné bambitky. Po takovém zážitku si svůj horký nápoj užijete mnohem víc. Nejde však o nějaký moderní zvyk, tímto způsobem se čaj podával již v dávných dobách, neboť se věřilo, že křik a hluk odežene různé choroby.

Kombinace bylinek a černého čaje

V současnosti se tatranský čaj ve většině slovenských podniků připravuje ze speciálního likéru Tatratea s příchutí černého čaje, bylin a koření s různým obsahem alkoholu, přičemž nejslabší má 17 % a nejsilnější 72 %. Dříve však na tatranský čaj měli v každé kolibě i skoro v každé rodině nějaký svůj speciální recept, všem verzím však byla společná chuť bylin a grády, jež jim dodávala pálenka.

Tatranský čaj se však dá udělat i bez alkoholu. Pokud máte rádi chuť skořice, můžete vyzkoušet právě skořicovou verzi s mlékem, která je výjimečná tím, že se do ní dávají žloutky. Takový vydatný čaj vás přímo pohladí v krku a ještě vám nahradí dezert. A jak jej připravíte?

Budete potřebovat: 1 l mléka, 1 kousek celé skořice, 2 lžičky sypaného čaje, 2 žloutky, 10 g krystalového cukru a trochu citrónové kůry. 

  1. Do vroucího mléka vhoďte kousek celé skořice a dvě lžičky čaje, nejlépe indického. Ihned odstavte z ohně a nechte vychladnout.
  2. Potom nápoj přeceďte přes plátno, rozšlehejte v něm syrové žloutky, cukr a citrónovou kůru. Nápoj poté za stálého míchání znovu ohřejte a podávejte. Případně si ho můžete, pokud byste potřebovali zahřát o trochu víc, vylepšit trochou rumu. 

Náš tip: Pokud se potřebujete něčím zahřát, spolehlivě funguje i tento punč podle našeho videoreceptu, a to nejen na Vánoce.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více