Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nápoj London Fog nadchne milovníky čaje. Alternativa kávového latté krásně zahřeje i osvěží a voní vanilkou a bergamotem
Zdroj: Freepik, topntp26

Londýnské mlhy mohou být někdy husté skoro tak jako nad rybníčkem Brčálníkem, zkrátka takové, že by se daly krájet. Aspoň podle bílé barvy nápoje London Fog by se tak dalo usuzovat. Tu mu dodává mléko, které se k čaji, jenž je základem tohoto teplého drinku, báječně hodí. 

Čaj s mlékem - britská tradice 

Právě čaj s mlékem je tradičním britským nápojem, který je neoddělitelnou součástí čajů o páté, jejichž tradice sahá až do 19. století, kdy je začala podávat jistá Anna, vévodkyně z Bedfordu. Čaj s mlékem se ale ve Velké Británii pil již mnohem dřív, zřejmě již od dob, kdy si Angličané zamilovali samotný čaj, což bylo, jak se obvykle uvádí, někdy v druhé polovině 17. století.

A protože jej podávali s překrásných porcelánových šálcích s tenkými stěnami, u nichž hrozilo, že by mohly prasknout, přidávali do čaje rovnou kapku mléka, aby ho trochu zchladili. 

Alternativa kávy z Kanady

Navzdory názvu a spojení čaje s mlékem s Velkou Británii však nápoj London Fog pochází z Kanady, konkrétně z Vancouveru, kde jej roku 1990 vymyslela jistá Mary Loria. Ta byla tou dobou těhotná a tak se ve své oblíbené kavárně Vancouver's Buckwheat Cafe zeptala, zda by jí místo kávy nepřipravili nápoj čajový.

Poté si ho začala objednávat i v dalších kavárnách a sláva nápoje se postupně rozšířila natolik, že jej na své menu zařadil i slavný kávový řetězec Starbucks. Během let vznikly i další varianty nápoje London Fog – třeba ve Victoria Fog je Earl Grey vyřazen a nahrazen levandulovým čajem, v Cape Town Fog je místo něj rooibos, v Tokyo Fog matcha a v Dublin Fog je Irish breakfast tea (irský snídaňový čaj). Název "fog" pak odkazuje právě k napěněnému mléku

Čajové latté s vůní vanilky

London Fog je vlastně takovou moderní verzí tradičního britského nápoje a příjemnou obměnou všech kávových nápojů s mlékem nebo třeba i v posledních letech oblíbených mléčných drinků jako je třeba Chai Latté. A to přitom nejde o nic speciálního. Na London Fog potřebujete vlastně pouhé tři ingredience, a to čaj Earl Grey, mléko a vanilkový sirup, případně ještě cukr.

Od klasického čaje s mlékem se pak liší tím, že je mléko napěněné, takže jde vlastně o takové čajové latté. Vanilkový sirup jej pak odlišuje od jiných čajových latté. Nápoj samotný má navíc zajímavou chuť i díky černému čaji Earl Grey, který sám má specifickou chuť a vůni po bergamotu, aromatickému citrusu podobnému citronu. Kombinace voňavého čaje a se sladkým sirupem z něj dělá mimořádně uklidňující nápoj, ideální pro chladné dny nebo když se chcete jednoduše rozmazlovat.

Recept na London Fog s levandulí

Pokud máte čaj raději než kávu a nebo prostě chcete zkusit nějakou změnu, můžete si London Fog připravit podle následujícího receptu. Jak na to? 

Budete potřebovat: ¾ šálku vody, 2 čajové lžičky čaje Earl Grey (nebo 1 čajový sáček), 2 lžičky hnědého cukru, 1 lžičku vanilkového extraktu, ¾ šálku mléka, případně ¼ čajové lžičky sušené levandule + další na ozdobu.

  1. Dejte vařit vodu. Do konvičky nasypejte čaj (případně sušenou levanduli, chcete-li dodat čaji ještě zajímavější vůni) a vše zalijte horkou vodou. Konvici přikryjte a louhujte 5 minut.
  2. Zatímco se čaj louhuje, zahřejte a napěňte mléko pomocí napěňovače nebo ve french pressu tak, že budete sítkem pohybovat nahoru a dolů.
  3. Čaj přeceďte a nalijte do šálku nebo sklenice na latté. Vmíchejte cukr a vanilkový extrakt. Pak přilijte napěněné mléko, případně ozdobte sušenými kvítky levandule. 

Náš tip: Pokud máte rádi čaj, můžete vyzkoušet tento lahodný nápoj i z pečeného čaje podle našeho videoreceptu:

Zdroje infromací: 
Ohhowcivilized.com: London Fog Drink (Earl Grey Tea Latte)
Wikipedia.org: London fog (drink)
Growteacompany.com: The history of London Fog: The Earl Grey Tea Latte with a Controversial Past
Stavorentrading.com: London Fog Tea
Twinings.co.uk: The History of Afternoon Tea
Arlafoods.co.uk: Milk in tea: the origin story

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více