Barvy v jídelně - které jsou vhodné a které naopak zapovězené?
19. 11. 2016 Historie a zajímavosti
Všichni jsme na vlastní kůži jistě zažili psychologické působení barev – některé na nás působí radostně, jiné hřejivě a další naopak ponuře a depresivně. Pokud se chystáte malovat jídelnu, volba odstínů by měla samozřejmě vycházet z vašeho osobního vkusu a celkového stylu interiéru. Jídelna je však velmi specifickým prostorem, a tak je třeba zvážit i to, jak která barva působí na apetit a trávení.
Nemusíte se však bát, že byste byli o barvy jakýmkoli způsobem ochuzeni – naopak, právě v jídelně si můžete dovolit i velmi výrazné barvy a jejich kombinace. Mezi barvy nejvíce vhodné do jídelen patří červená a všechny její odstíny. Červené odstíny jsou velmi atraktivní, působivé a odvážné a navíc stimulují chuť k jídlu a zpříjemňují gastronomický zážitek. Jelikož je červená opravdu výrazná, lze jí užít pouze v dekorativních detailech, jako jsou ubrusy, závěsy či čalounění nábytku.

Červená je barvou vášně a akce. Pokud naopak potřebujete při jídle nerušený klid, vsaďte na měkké odstíny zelené, které vyvolávají velmi odlehčenou a harmonickou atmosféru. Stejně dobře se budete cítit také ve společnosti žluté, zlatavé a oranžové. Tyto teplé barvy do místnosti vnesou pravou domáckou pohodu. Jelikož prostor pocitově zateplí a zútulní, je jejich užití vhodné také v rozlehlých a chladnějších jídelnách.

Méně obvyklou, avšak velmi atraktivní volbou se může stát užití zemitě hnědé nebo cihlově červené. Oba odstíny působí hřejivým dojmem a navíc místnosti propůjčí jedinečné kouzlo.

Mezi barvy, které se do jídelny naopak nehodí, patří nejen černá, ale i fialová a růžová, které potlačují chuť k jídlu a mohou negativně ovlivňovat trávení. Stejně nepříjemně mohou působit také křiklavé neonové odstíny.

Do jídelen se hodí také nejrůznější vzory. Jednoznačným favoritem je vzor květinový, který je velmi milý a příjemný a připomíná jídelny našich babiček.
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Silvestrovské tipy
Oslava příchodu nového roku není pouze o bilancování, co se nám za uplynulý rok nepovedlo a na co jsme naopak hrdí, ale je to hlavně o oslavě,… Číst více
Moderátorský panel
Návody tipy Nová sekce, kde budou tipy a návody při vařešní pečení. Můžete do tabulky i doplňovat, jen prosím využijte jinou barvou a pište pod… Číst více
Administrátorský panel
Statistiky štítkování a kategorizace Číst více
Jak uchovat a zpracovat brokolici. Bez zmražení dlouho nevydrží
Brokolice je velice oblíbená zdravá zelenina zajímavého tvaru, příbuzná květáku nebo také kapustě. Pěstuje se a prodává v zelené (nebo sytě fialové)… Číst více
Jak založit žitný kvásek. Stačí k tomu jen dvě suroviny
Kvásek většinou zakládáme z žitné celozrnné mouky. Ta obsahuje části obalů zrna, na kterých je největší výskyt spících spor potřebných mikroorganismů… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více