Barvy v jídelně - které jsou vhodné a které naopak zapovězené?
19. 11. 2016 Historie a zajímavosti
Všichni jsme na vlastní kůži jistě zažili psychologické působení barev – některé na nás působí radostně, jiné hřejivě a další naopak ponuře a depresivně. Pokud se chystáte malovat jídelnu, volba odstínů by měla samozřejmě vycházet z vašeho osobního vkusu a celkového stylu interiéru. Jídelna je však velmi specifickým prostorem, a tak je třeba zvážit i to, jak která barva působí na apetit a trávení.
Nemusíte se však bát, že byste byli o barvy jakýmkoli způsobem ochuzeni – naopak, právě v jídelně si můžete dovolit i velmi výrazné barvy a jejich kombinace. Mezi barvy nejvíce vhodné do jídelen patří červená a všechny její odstíny. Červené odstíny jsou velmi atraktivní, působivé a odvážné a navíc stimulují chuť k jídlu a zpříjemňují gastronomický zážitek. Jelikož je červená opravdu výrazná, lze jí užít pouze v dekorativních detailech, jako jsou ubrusy, závěsy či čalounění nábytku.
Červená je barvou vášně a akce. Pokud naopak potřebujete při jídle nerušený klid, vsaďte na měkké odstíny zelené, které vyvolávají velmi odlehčenou a harmonickou atmosféru. Stejně dobře se budete cítit také ve společnosti žluté, zlatavé a oranžové. Tyto teplé barvy do místnosti vnesou pravou domáckou pohodu. Jelikož prostor pocitově zateplí a zútulní, je jejich užití vhodné také v rozlehlých a chladnějších jídelnách.
Méně obvyklou, avšak velmi atraktivní volbou se může stát užití zemitě hnědé nebo cihlově červené. Oba odstíny působí hřejivým dojmem a navíc místnosti propůjčí jedinečné kouzlo.
Mezi barvy, které se do jídelny naopak nehodí, patří nejen černá, ale i fialová a růžová, které potlačují chuť k jídlu a mohou negativně ovlivňovat trávení. Stejně nepříjemně mohou působit také křiklavé neonové odstíny.
Do jídelen se hodí také nejrůznější vzory. Jednoznačným favoritem je vzor květinový, který je velmi milý a příjemný a připomíná jídelny našich babiček.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Superlevná kopřivová polévka: Kromě perfektní chuti překvapí i velmi snadnou přípravou. Lehce ji zvládne každý
Smørrebrød: Na typický dánský obložený chlebíček se použije místo veky žitný chléb, místo vlašáku pěna z červené řepy a sleď
Jak pěstovat bazalku. Oblíbená aromatická bylinka je královnou voňavé kuchyně
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Krémová míchaná vajíčka
Přidáno před 28 minutami
Hovězí žebra s BBQ omáčkou
Přidáno před 13 hodinami
Kulajda podle Radka Davida
Přidáno před 13 hodinami
Červená řepa s fenyklem - salát
Přidáno před 14 hodinami
Drůbeží paštika s portským vínem
Přidáno před 15 hodinami
Francouzské řízečky
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Anglický šachovnicový dort Battenberg: Působivou sladkou mozaiku s meruňkovým džemem snadno zvládnete upéct i doma
Začínáte pěstovat rajčata? Základní výbava vyjde zhruba na 400 Kč, potřeba jsou správné květináče, zemina i tyčky
Oblíbenou bazalku můžeme snadno pěstovat za oknem i na zahrádce. V těchto receptech najde ideální uplatnění