Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Všichni jsme na vlastní kůži jistě zažili psychologické působení barev – některé na nás působí radostně, jiné hřejivě a další naopak ponuře a depresivně. Pokud se chystáte malovat jídelnu, volba odstínů by měla samozřejmě vycházet z vašeho osobního vkusu a celkového stylu interiéru. Jídelna je však velmi specifickým prostorem, a tak je třeba zvážit i to, jak která barva působí na apetit a trávení.

Nemusíte se však bát, že byste byli o barvy jakýmkoli způsobem ochuzeni – naopak, právě v jídelně si můžete dovolit i velmi výrazné barvy a jejich kombinace. Mezi barvy nejvíce vhodné do jídelen patří červená a všechny její odstíny. Červené odstíny jsou velmi atraktivní, působivé a odvážné a navíc stimulují chuť k jídlu a zpříjemňují gastronomický zážitek. Jelikož je červená opravdu výrazná, lze jí užít pouze v dekorativních detailech, jako jsou ubrusy, závěsy či čalounění nábytku.

Červená je barvou vášně a akce. Pokud naopak potřebujete při jídle nerušený klid, vsaďte na měkké odstíny zelené, které vyvolávají velmi odlehčenou a harmonickou atmosféru. Stejně dobře se budete cítit také ve společnosti žluté, zlatavé a oranžové. Tyto teplé barvy do místnosti vnesou pravou domáckou pohodu. Jelikož prostor pocitově zateplí a zútulní, je jejich užití vhodné také v rozlehlých a chladnějších jídelnách.

Méně obvyklou, avšak velmi atraktivní volbou se může stát užití zemitě hnědé nebo cihlově červené. Oba odstíny působí hřejivým dojmem a navíc místnosti propůjčí jedinečné kouzlo.

Mezi barvy, které se do jídelny naopak nehodí, patří nejen černá, ale i fialová a růžová, které potlačují chuť k jídlu a mohou negativně ovlivňovat trávení. Stejně nepříjemně mohou působit také křiklavé neonové odstíny.

Do jídelen se hodí také nejrůznější vzory. Jednoznačným favoritem je vzor květinový, který je velmi milý a příjemný a připomíná jídelny našich babiček.

 

Mohlo by vás zajímat