

Pravá jihočeská kulajda
Suroviny
- 1 l zeleninového vývaru
- 300 g čerstvých hub
- 4 velké brambory
- 1 cibule
- kmín
- 250 ml kysané smetany
- 30 g hladké mouky
- kopr
- sůl
- 4 vejce
Postup přípravy receptu
Houby nakrájíme na plátky. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Cibuli nadrobno nasekáme. Vše podlijeme vývarem, přidáme kmín a vaříme doměkka. Ve smetaně rozmícháme mouku a všleháme ji do polévky. Krátce povaříme. Nakonec vmícháme jemně nasekaný kopr. Do talířů dáme na hniličku uvařené vejce a zalijeme ho polévkou.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Pravá jihočeská kulajda
-
sikulka7: Já mám kulajdu velice ráda a docela by mě zajímal recept na vaše zmiňované friko
-
Bibinka: Měla jsem babičku od Třeboně, tam se vařilo friko - vylepšená kulajda. Nevím, jestli vařila ze sušených hub, my tam jezdili na prázdniny a když jsme chtěli friko, dostali jsme košík a běžte si nasbírat houby - takže z čerstvých. Vajíčka usmažila míchaná na másle a smetanu jedině sladkou.Můj tatínek tvrdil, že v této polévce musí stát lžíce ! Miluje ji celá moje rodina.
-
tu si dám
-
Ešte prednedávnom som ani nevedela,čo je to "kulajda"
ale vďaka Topkám viem,uvarila som a je výborná
-
Tak na tejto polievke si dnes pochutnám
-
ona když je zima,tak mám taky ztracená vejce
-
Nemá chybu,dávám bodík
-
já dávám vařená vejce na kostičky do uvařené polévky, houby si taky myslím, že jsou lepší sušené a nejlépe z lesa
-
Dneska ji jdu zkusit tak uvidíme jak bude rodině chutnat
-
Ladi jasně! Já vlastně nikdy nic nedělám podle norem!
Přidám, uberu, zapomenu dát a vždycky to nějak dopadne!
Teď zrovna jsem dopekla Americkou buchtu od Bibinky a taky jsem ten recept úplně nedodržela. Hlavně, jak jsem si ho vytiskla!
Neměla jsem naloupané ořechy, tak jsem je tam hold nedala, no a taky jsem dala jen 2 jablka, dělala jsem to na menší plech a až jsem to měla všechno umíchané dokupy, tak jsem zjistila, že jsem měla šlehat žloutky s cukrem a pak přidat to ostatní!
Ale vypadá i tak skvěle a jak to vychladne, přidám foto!
-
Jani a co kdybychom si to udělali jak nám to chutná
a vykašlem se na normy. Já osobně tam houby dávám, dcera ne a taky dělá ztracený vejce - já taky
-
Jó Jiřko, my by se ta vejce asi taky stratila někde-neznámo kde!
No a holky, mimochodem, byl tady zeť, tak jsem se hned ptala na ty houby v kulajdě. Tak prý v normách určitě houby v kulajdě nejsou, dělává ji pro hosty dost často. ALE
Už prý se někdo na ty houby ptal z hostů, takže nevím.
Já osobně bych si je tam dala třeba taky, ale nemusí tam být
-
Bibinko, vidíš to, já vyrůstala pomalu za rohem a sušený houby jsem v kulajdě nepoznala, vždy čerstvý a kmín jóó
, v téhle polévce nám doma vždycky stála lžíce
-
Já jí zase dělám bez kopru,ten nemusím,a se sušenýma houbama
.Merylas obdivuji tě že umiš ztracená vejce,já je nikdy neudělala tak jako ty ať jsem dělala co dělala,jsi šikula
-
Jsem jihočeška odjakživa a v pravé kulajdě se dřív používaly sušený, namočený houby a smetana sladká a kmín nee, jinak je to stejný. Je pravda, že já jí také hodně dělám z čerstvých hub a je mňam,mňam
a dělám jí vždycky kotel