Staročeské kraple neboli pokroutky: Křehké smažené pečivo efektně vypadá a doslova se rozplývá na jazyku, příprava je snadná
17. 4. 2025 Vaření
Za starých časů se na Velikonoce nedělaly jen tradiční moučníky jako beránek, mazanec či jidáše. Oblíbenou pochoutkou byly i smažené kraple neboli pokroutky ve tvaru květinek. Příprava těstíčka na ně je snadná, jen se neobejdete bez speciálních formiček.
Kraple neboli boží milosti
Pokroutky neboli kraple je specialita, která se někdy spojuje se Slováckem, připravovala se ale zřejmě i v jiných koutech naší vlasti, a to nejen na Velikonoce, ale kdykoliv během roku, když byla chuť na něco dobrého.
Kraple se hodně podobají božím milostem, dalšímu tradičnímu velikonočnímu cukroví, a často se i název kraple používá právě pro boží milosti. Slovo je zřejmě odvozeno z německého výrazu Krapfen, což je v Německu a v Rakousku výraz pro koblihy, ale i pečivo podobné božím milostem nebo smažené plněné taštičky. Vzhledem ke stejnému způsobu přípravy, tedy smažení, tam patrně opravdu jistá spojitost bude.
Mohlo by vás zajímat
Z jižní Moravy až do Mexika
Občas se rovněž můžete setkat s názvem krapfle. Aby to ovšem nebylo tak jednoduché, na jižní Moravě se tento výraz používá i pro jakési koláčky z kynutého těsta. Zajímavá je ještě podoba smažených kraplí ve tvaru květinek se sladkým pokrmem pocházejícím z úplně jiného koutu světa, a sice s jednou z verzí mexické speciality buñuelos, konkrétně buñuelos de viento.
Ta má pravděpodobně kořeny ve Španělsku a dělá se nejvíc na vánoční svátky. Tato smažená křupavá dobrota se připravuje z podobného těstíčka a vypadá téměř stejně. O spojitosti těchto dvou pokrmu se můžeme jen dohadovat a jsou důkazem, že se v různých koutech světa objevovaly podobné speciality.
Smažené růžičky i hvězdičky
Kraple či pokroutky se připravují z poměrně jednoduchého těstíčka, půvab této dobroty spočívá ve speciálních formičkách, díky nimž vzniká tvar květinek. Někdy jsou nazývány i jako smažené růže. Někteří možná tato tvořítka mají doma schovaná po babičkách, lze je ale sehnat i nyní, a to poměrně běžně (vyrábí je například Tescoma).
Jmenují se tvořítka na vaflové rozetky a kromě kytiček mají i tvar hvězdiček, srdíček nebo vloček. Pokud si opatříte tato tvořítka, je příprava kraplí už hračka. Tvořítko se jen namočí do těstíčka, ponoří do rozehřátého oleje a jednotlivé tvary se smaží dozlatova.
Pak už jen stačí pečivo pocukrovat a vynikající křehká a voňavá dobrota je hotová. Zajímavostí ještě je, že někde se právě těmto smaženým květinkám říkalo boží milosti a připravovaly se právě na Velikonoce.
Jak na tradiční kraple nebo také pokroutky?
Pokud vás toto snadné pečivo zaujalo nebo jste doma objevili poklad v podobě formiček po babičce, můžete si kraple připravit podle našeho receptu. Jak na to?
Budete potřebovat: 170 g hladké mouky, 1 vejce, 1 vanilkový cukr, 250 ml mléka (podle potřeby), sádlo na smažení (nebo olej), moučkový cukr na posypání.
- V misce metličkou vymíchejte hladké těstíčko, mléko přidávejte postupně, aby vzniklo řídké těstíčko asi jako na palačinky.
- Na pánvi pořádně rozehřejte dostatečné množství sádla nebo oleje. Vrstva tuku na smažení musí být vyšší. (Smažit je můžete i ve friťáku.)
- Tvořítko na rozetky nejprve namočte do rozehřátého tuku, aby se nahřálo, a teprve pak je namočte opatrně do těsta. Důležité je namočit je jen těsně pod horní okraj. Pak je opět ponořte do rozpáleného tuku a počkejte, až se kraple osmaží dozlatova.
- Hotové kraple sloupněte a nechte okapat na ubrousku. Takto smažte postupně všechny kraple, dokud nespotřebujete všechno těstíčko. Hotové kraple vydatně posypejte moučkovým cukrem.
Na postup přípravy kraplí se můžete podívat v naší fotogalerii:
Fotogalerie - HOTOVO Staročeské kraple neboli pokroutky: Křehké smažené pečivo vypadá překrásně a přímo se rozplývá na jazyku
Náš tip: Klasické boží milosti ve tvaru růžiček a mašliček si můžete připravit podle našeho video receptu.
Nastarepekarne.cz: To byla Družebná neděle
Muzeumtr.cz: Kraple - sváteční pečivo z Jezeřan-Maršovic
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více