Boží milosti z drobenkového těsta
Boží milosti jsou jedním z prvních symbolů, které provází Velikonoce. Připravují se tradičně v období masopustu, fašanku. V tomto receptu je použito drobenkové těsto, ze kterého vykrajujeme tvary a skládáme z nich také kytičky. Doplnit je pak můžeme také džemem.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 9 597 kJ / 2 294 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 39,66 g |
Tuky | 137,73 g |
Vláknina | 8,40 g |
Cholesterol | 606 mg |
Sodík | 458 mg |
Sůl | 1,13 g |
Sacharidy | 219,67 g |
Postup přípravy
Krok 1: Nejprve z mouky, soli a studeného másla nakrájeného na kousky vytvoříme ručně nebo v robotu drobenku. Přidáme cukr, žloutek, zakysanou smetanu a kápneme citronovou šťávu. Vypracujeme těsto a ve fólii necháme na lince 15 minut.
Krok 2: Odpočinuté těsto rozválíme a 3x přeložíme vodorovně (od stran ke středu) a pak svisle. Zabalíme do fólie a dáme na 15 minut do chladu. Opět rozválíme, přeložíme 3x vodorovně a 3x svisle a dáme do chladu na 1 hodinu
Krok 3: Těsto vyválíme na 3-4 mm a vykrajovátky na cukroví ve dvou velikostech vykrájíme tvar kytiček. Poté větší maličko uprostřed potřeme bílkem a přitiskneme menší tvar, koncem vařečky uprostřed stlačíme.
Krok 4: Smažíme malý počet v rozpálené větší vrstvě tuku sádla nebo oleje, těsto musí plavat. Odkládáme na papírové utěrky a ještě vlahé obalíme v cukru nebo cukru se skořicí.
Krok 5: Do některých nebo všech důlků uprostřed ještě můžeme dát trošku pikantního džemu, nejlépe domácího.
Zveřejněno 10. 4. 2023
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Boží milosti z drobenkového těsta
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lY5xr
Moje poznámka
Boží milosti z drobenkového těsta
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lY5xr
Nejnovější recepty
Smažený celer se sýrem
Přidáno před 2 hodinami
Staročeská pikantní drůbeží játra s fazolemi
Přidáno před 7 hodinami
Jáhlová kaše s jablky
Přidáno před 10 hodinami
Velikonoční piškotová vajíčka zdobená čokoládou a marcipánem
Přidáno 17. 2. 2025 15:58
Karamelová lízátka pro koledníky
Přidáno 17. 2. 2025 15:50
Velikonoční vajíčka s marcipánem
Přidáno 17. 2. 2025 15:37
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Frankfurtská jemná polévka
Neregistrovaný před 4 minutami
Vanilkový krém na dort
Neregistrovaný před 10 minutami
Babiččin voňavý kmínový chléb
Neregistrovaný před 11 minutami
Brokolice zapečená s mletým masem
Neregistrovaný před 18 minutami
Metrový dobrý koláč
Neregistrovaný před 22 minutami
Vepřová játra nadivoko
Neregistrovaný před 24 minutami
Pomazánka ,,BRUTUS' na topinky
Neregistrovaný před 27 minutami
Polévka z růžičkové kapusty s klobáskou
Ivi2022 před 27 minutami
Koleno vepřové, vařené a pečené
Neregistrovaný před 29 minutami
Pečené brambory v troubě
Neregistrovaný před 29 minutami
Suroviny:
mouka hladká,
máslo,
sůl,
cukr moučkový,
smetana zakysaná,
šťáva citronová,
žloutek,
sádlo,
cukr moučkový,
marmeláda
Komentáře (8)