Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mexické lívance buñuelos
Zdroj: Wikimedia Commons, By Tomascastelazo - Own work, CC BY-SA 3.0

Milovníci palačinek a lívanců zpozorněte… Křupavé placičky buñuelos u nás nejsou příliš známé, v Mexiku jsou ale oblíbeným dezertem. Díky tomu, že se obalují ve skořicovém cukru, trochu připomínají slavnější kobližky churros, buñuelos jsou ale tenoučké, voňavé a báječně křehké.

Křehké a voňavé lívanečky po mexicku

Buñuelos se sice často spojují Mexikem, jde však o sladký pokrm oblíbený ve Španělsku i napříč celou Latinskou Amerikou, zkrátka všude tam, kde se mluví španělsky. Je tak poměrně logické, že pokrm označovaný jako buñuelos může mít hodně podob. Některé se podobají našim koblihám, jiné mají tvar různé velkých kuliček, mnohdy i s náplní a nejčastější jsou ty v podobě tenkých placiček připomínajících tortilly.

Specialitou jsou buñuelos de viento, které mají speciální tvar květiny, který se vytváří pomocí železné formy ve tvaru růžice zvané buñuelera. Mohou mít však i tvar sněhových vloček, hvězd nebo srdcí. 

Buñuelos mohou mít mnoho variant

Buñuelos jsou jedním z receptů, které Španělé přivezli do Mexika v koloniálních dobách, i když se předpokládá, že tyto pochoutky mají starší původ a zřejmě pocházejí ze Středního východu. Buñuelos se v Mexiku a dalších zemích Latinské Ameriky připravují obvykle během vánočních svátků, na oslavu Nového roku, v průběhu masopustu neboli španělského karnevalu či při dalších významných událostech, poutích a svátcích, často regionálních. Například ve španělské Valencii dělají na březnové slavnosti Fallas de Valencia buñuelos dýňové. 

Některé buñuelos se připravují i z kukuřičné nebo maniokové mouky a nebo jsou jejich součástí brambory či batáty, mohou být i z tvarohové těsta nebo z těsta se speciálním sýrem. Občas se dokonce podávají podobně jako churros s čokoládou nebo čokoládovým nápojem, do něhož se namáčejí. Kvůli jejich oblibě se na mnoha místech připravují buñuelos během celého roku a podávají se jako svačinka ke kávě. V zemích Latinské Ameriky jsou dokonce považovány za symbol štěstí

Jak na pravé mexické buñuelos?

Nejznámější mexické buñuelos se připravují z jednoduchého kynutého těsta na bázi pšenice, často ochuceného anýzem, které se rozválí dotenka, osmaží dozlatova a křupava a přelije sladkou polevou - sirupem z piloncilla neboli z panely (vylisované šťávy z cukrové třtiny). Pokud byste chtěli tyto neskutečně voňavé lívanečky vyzkoušet, můžete to zkusit podle následujícího jednoduššího receptu jen s práškem do pečiva. Jak na to

Budete potřebovat: 225 ml vroucí vody, 1 lžíci anýzových semínek, 280 g hladké mouky, 1 lžíci krystalového cukru, 1 lžičku prášku do pečiva, ½ lžičky soli, 1 velké vejce, 14 g másla (rozpuštěného), 1 lžičku vanilkového extraktu, řepkový olej (na smažení), 60 g krystalového cukru a 1 lžíci mleté skořice. 

  1. Smíchejte vroucí vodu a anýzová semínka a nechte louhovat, dokud voda nezchladne, ale je stále teplá. Semínka sceďte a vyhoďte, nálev si ponechte.
  2. Ve velké míse smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl. V jiné míse vyšlehejte vejce, máslo a vanilku a poté je vmíchejte do moučné směsi.
  3. Po lžících přidávejte teplý anýzový nálev, dokud nevznikne měkké a hladké těsto (nebudete potřebovat všechnu tekutinu). Přikryjte a nechte těsto 30 minut odpočívat.
  4. Zatímco těsto odpočívá, smíchejte cukr a skořici.
  5. Těsto poté rozdělte na 12 stejných dílů a na pomoučeném povrchu je rozválejte na co nejtenčí placičky. 
  6. Na pánev nalijte asi 1 cm oleje a rozehřejte jej na teplotu přibližně 180 °C. Pak placičky postupně smažte z obou stran, dokud nebudou zlatavě hnědé. Buñuelos se mohou při smažení hodně nafouknout a vytvořit obrovské vzduchové kapsy, kvůli nimž se pak lívanečky špatně konzumují. Zabráníte tomu tak, že placičky během prvních 10-15 sekund smažení pomocí kleští udržíte ponořené v oleji. Obě strany se tak osmaží najednou, což zajistí i minimum vzduchových kapes.
  7. Hotové nechte okapat na papírové utěrce, aby se do ní nasál přebytečný tuk, a ještě horké je posypejte skořicovým cukrem. Nejlépe si je vychutnáte ihned. Vychladlé buñuelos je možné skladovat ve vzduchotěsné nádobě až 3 dny. Placičky můžete přelít i sirupem z panely, který se dá koupit v obchodech se zdravou výživou, nebo javorovým sirupem. 

Náš tip: Pokud máte v oblibě podobnou španělskou specialitu churros, snadno si ji připravíte podle našeho video receptu

 

Zdroje informací: 
Isabeleats.com: Mexican buñuelos
Maricruzavalos.com: Buñuelos de Viento (Mexican Rosette Fritters)
Wikipedia.org: Buñuelo
Biggerbolderbaking.com: Light & Crisp Mexican Buñuelos

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více