Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kefírová buchta podle Anety Vignerové je snadná, rychlá a skvěle chutná.
Zdroj: Profimedia, Toprecepty, koláž Toprecepty

Kefírová buchta je součástí domácího pečení mnoha domácností. Jedná se totiž o klasiku, kterou znaly už naše babičky. Vláčný moučník s jemně nakyslou chutí kefíru připravuje i Aneta Vignerová, modelka, která se bez problémů umí postavit i k plotně.

Variace bez omezení

Kefírová buchta patří mezi moučníky, které můžete upravovat podle svých chutí. V základní verzi se těsto ochucuje kakaem, ale dobře v něm funguje i kokos, skořice, citronová kůra nebo třeba nastrouhaná jablka. Někdo přidá do těsta ořechy, jiný zvolí rozdělení na světlou a tmavou část, které se pak střídavě vrství do formy.

Hotovou buchtu lze nechat „čistou“, pocukrovat nebo polít jednoduchou čokoládovou polevou. V každé verzi jde hlavně o to, aby výsledek svou chutí ohromil každého, kdo jej ochutná.

Recept bez stresu

Jednou z hlavních předností kefírové buchty je její nenáročnost. Není třeba nic šlehat zvlášť, používat robota ani přísně dodržovat teploty surovin. Těsto se smíchá v jedné míse, vylije na plech a do hodiny je hotovo

Kefírová buchta je přesně tím moučníkem, ke kterému se vždycky rádi vrátíme. Buchta, která neosychá, chutná všem věkovým skupinám a stojí pár korun, je častokrát větší lahůdkou než drahé dezerty z cukráren.

Když modelka peče

Aneta Vignerová, modelka a vítězka soutěže Česká Miss 2009, patří mezi ty ženy, které pro rodinu rády uvaří nebo upečou. Kefírovku, kterou prezentovala na sociálních sítích, doma dělá často.

„Je to neoblíbenější buchta z dětství mého Péti, nebojte se, kefír tam vůbec nebudete cítit, ale dodá vlhkost a vláčnost“ vysvětluje Aneta s odkazem na svého partnera, scénáristu a režiséra Petra Kolečka. Tato buchta si zahrála i v jeho filmu Zbožňovaný, kde ji Jiří Bartoška vyžadoval od babičky.

Vignerová ovšem recept trochu poupravila. „Protože nepiju alkohol a nemám ráda nic, kde je alkohol, tak jsem dala pryč rum a dělám polevu čokoládovou,“ vysvětlila modelka.

Kefírová buchta

Na přípravu kefírové buchty podle bývalé Miss budete potřebovat: 1 hrnek hladké mouky, 1 hrnek cukru krupice (méně než mouky), 3 lžíce kakaa, 2 vejce, 1/2 hrnku oleje, 1 lžíci kypřícího prášku, 500 ml kefíru a tabulku čokolády (dle chuti). 

Jak na to?

  1. Do mísy nasypte mouku, cukr, přilijte olej a rozklepněte dovnitř vejce.
  2. Zamíchejte metlou, přisypte kypřící prášek a kakao.
  3. Znovu promíchejte a za stálého míchání přilívejte kefír.
  4. Nasekejte čtvrtinu čokoládu a vmíchejte ji do těsta.
  5. Těsto přelijte na plech, vyložený pečícím papírem. Plech dejte do trouby předehřáté na 170 stupňů a pečte zhruba 40 minut.
  6. Když je buchta upečená, vyndejte ji z trouby, položte na ni kousky zbylé čokolády, kterou po jejím rozehřátí rozetřete po celé buchtě.

Náš tip: Kefír můžete použít také k přípravě skvělých lívanců, které snadno zvládnete podle našeho video receptu.

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli