Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak hubnu a zlepšuji si zdraví díky Margit a navzdory doktorce: Chia pudink, malér s klíčky a snídaně do skleničky
Zdroj: Šárka Adámková, Toprecepty, Unsplash, se souhlasem Margit Slimákové, koláž Toprecepty

Když mi v lednu doktorka oznámila, že mám vysoký cholesterol, rozhodla jsem se pokusit se změnit své zdraví pomocí jídla. Bez vážení, bez počítání kalorií, bez injekcí a téměř bez pohybu. Po pěti měsících musím říct, že to docela funguje. A někdy i s vtipnými kotrmelci, jak si dnes můžete přečíst.

Snídaně do skleničky 

Jak už jsem psala v úvodu svého seriálu, vysoká hladina cholesterolu, konkrétně 7 mmol/l, naměřená v lednu 2025, mě přiměla k obratu v jídelníčku. Abych se vyhnula lékům, pokusila jsem se zlepšit zdraví pomocí stravy. 

Nastavit jídelníček i jeho parametry mi od začátku pomáhá kamarádka Margit Slimáková (na hlavní fotce článku vpravo), specialistka na zdravotní prevenci a výživu. Kdo jste tento seriál o hubnutí zatím nečetli, tak vězte, že nejde o nic složitého. Můžu si vybrat, co jím i kdy jím, nic nevážím ani nepočítám (ostatně jako většina lidí, kteří normálně jedí).  

A jelikož jsem snad od narození gurmet, v rámci této stravy jsem začala objevovat nebo znovuobjevovat také jiné chutě i kombinace. K snídani si například často dávám bílý řecký jogurt se lžičkou medu (nebo bez), s trochou ovesných vloček, praženými mandlovými plátky (koupím mandlové plátky a nasucho opražím na pánvi) a libovolným čerstvým ovocem. Případně si do jogurtu dám svou namíchanou směs od Mixit bez cukru a bez lískových oříšků, na něž mám lehkou alergii. 

Někdy si snídani chystám den předem do skleničky a je to rychlovka. Smíchám například skleničku kokosového mléka, lžičku medu, 2 lžíce chia semínek a navrch dám opět čerstvé ovoce, třeba aktuálně jahody. Zabere mi to tak dvě minuty, pak nechám směs v lednici pracovat a na ráno do práce mám snídani hotovou. 

Celkově se snažím mít co nejvíce čerstvých potravin a svůj jídelníček obohacuji i o bylinky a sezónní zeleninu. Kromě toho mě Margit přiměla zařadit do stravy taky klíčky a k tomu se váže právě již zmíněný kotrmelec.  

Malér s klíčky 

Kromě řeřichy na vatě jsem doma nikdy nic neklíčila, i když vím, že teď je to trend. Malé výhonky zeleniny, obilovin, někdy i ovoce či luštěnin můžou dodat jídelníčku nejen zajímavé chuťové zpestření, ale taky cenné výživové hodnoty.

Výhonky, neboli microgreens, obsahují hlavně enzymy, které se aktivují již při klíčení a kvůli kterým jsou klíčky považovány za superpotraviny. Nechybí v nich ale ani hodně vitaminu C, vitaminy skupiny B a E, vláknina, minerály, antioxidanty a další prospěšné látky. Zkrátka - takový mini elixír zdraví to je. 

Jelikož v gastronomii moc ráda objevuji nové chutě, a taky proto, že se mě Margit při každé konzultaci pořád ptala, jestli už něco klíčím, jednoho dne jsem se do toho opravdu pustila. „Šárko, na tom nic není, je to úplně triviální," uklidňovala mě Margit.

Takže jsem si za body v Tescomě koupila skleněnou nakličovací nádobu (i s dopravou mě vyšla na 59 Kč) a na Probiu objednala klíčky hořčice, pšenice a čočky. Bůh ví proč jsem se rozhodla začít se semínky hořčice. Pozorně jsem si na webu Tescomy zkoukla návodné video a všechno mi bylo jasné: namočit, nechat odstát, propláchnout a pak už jen 2-3x denně proplachovat. 

Po necelém týdnu jsem z nádoby vysypala páchnoucí oslizlé něco... Jelikož v balíčku přišel ještě jeden balíček semínek rozsypaný, rozhodla jsem se oboje v Probiu reklamovat. 

Za rozsypaná semínka jsem obratem dostala refundaci s omluvou a k nepovedenému klíčení mi z firmy napsali toto: Abychom Vám mohli lépe pomoci a předešli případným potížím do budoucna, dovolujeme si Vás požádat o popis postupu, který jste při použití výrobku zvolila – například jaké podmínky jste nastavila pro klíčení.

Trošku mě to překvapilo, přece jsem koukala na video z Tescomy a dělala vše podle návodu. No jo, ale nenapadlo mě, a ani Margit, že pro semínka hořčice univerzální návod neplatí a hlavně, že nejsou vhodná pro klíčení ve sklenici, což jsem přesně udělala. Jistěže na obalu semínek tato informace byla, ale to bych ho musela předem číst... 

Jak to dopadlo? Nasypala jsem si „popel na hlavu", do Probia se omluvila, že je chyba na mé straně a doma jsme se mému nezdaru zasmáli. „Aspoň už teď vím, proč se prodávají i klíčící misky," vyprávěla jsem pak Margit. Z Probia jsem dostala peníze zpět jak za rozsypaná semínka, tak za semínka hořčice, ačkoliv „závada byla na mém přijímači". 

Na klíčení jsem nezanevřela, naopak, teď mi ve sklenici raší už třetí dávka ředkvičkových klíčků. Dávám si je na chleba s máslem, na smažená vajíčka nebo do polévky.

A pokud vás zajímá, jak jsem na tom s cholesterolem, tak výsledky po měsíci byly ze 7 mmol/l na 5,4 mmol/l, později až na 4,9 mmol/l. Zvýšená kyselina močová je hluboce v normě a z BMI lehce přes 40 jsem se dostala na BMI 34. To je sice pořád hodně, ale příběh zatím také ani nekončí. Příště vám prozradím, jak řeším jídlo na různých akcích a kolik jsem zhubla za 5 měsíců. 

Další díly budou následovat vždy každý týden v úterý na webu Toprecepty.cz v části MagazínVšechny díly od začátku pak najdete zde

gastronomická novinářka Šárka Adámková

„Vaření je moje vášeň!“

Šárka Adámková vystudovala žurnalistiku a v rámci své profese se dlouhodobě věnuje psaní o gastronomii. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, která se specializuje na tradiční a úspornou kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

 

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli