Čočka na kyselo po našem

recepty73 Kuchař: recepty73

Doba přípravy: 1 hodina 3 porce Luštěniny 7 názorů

Suroviny

Na čočku:
350 g čočky
cca 700 ml vývaru
1 větší stroužek česneku, nožem na plocho rozmáčknutého
60 g másla
1 lžíce hladké mouky (asi 25 gramů)
sůl
pepř
ocet
Dále dle chuti:
vejce natvrdo nebo volské oko
vařené uzené maso
osmažená uzenina
smažená cibulka
kyselá okurka
rozpuštěné máslo
Recept si zatím oblíbilo 10 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Čočku přebereme, propláchneme a nasypeme do hrnce, přilijeme osolený vývar (zeleninový, hovězí a nejlépe z uzeného masa), rozmáčknutý česnek, přivedeme k varu a zvolna vaříme doměkka, cca 30 minut.

  2. Míchat většinou není ani potřeba, ale i tak občas nakoukneme pod poklici, abychom čočku nerozvařili. V hrnci by mělo po uvaření zůstat na dně malé množství tekutiny (vývaru), aby čočka nebyla při podávání suchá. Vyvařený česnek vyndáme.

  3. Když se čočka blíží ke konci vaření, připravíme řidší máslovou světlou jíšku: na rozpuštěném másle necháme zpěnit a mírně osmažit hladkou mouku. Jíšku pak nalijeme do vařené čočky, přidáme ocet dle chuti (cca 1-2 lžíce) a případně ještě dosolíme a opepříme. Opatrně, ale důkladně ode dna promícháme. Vše ještě na zapnutém sporáku povaříme při mírné teplotě, aby se jíška stačila krátce s octem a čočkou provařit.

  4. Jediné, na co si musíme dávat pozor při vaření čočky, je to, abychom jí příliš nemíchali a neudělali z ní čočkovou kaši. Čočka by měla zůstat celá a jíška by ji měla jen držet pohromadě při nandavání a posléze při nabírání příborem.

  5. Čočku podáváme s osmaženou cibulkou, kyselou okurkou, vejcem na tvrdo nebo volským okem, uzeným masem nebo osmaženou uzeninou nebo ohřátým párkem či klobásou.

  6. Tip: kdo má rád chuť bylinek, může do čočky nechat vyvařit nejen česnek, ale i snítku tymiánu, libečku... Použít se dá na ochucené i nové koření s bobkovým listem.

Poznámka

Recepty na čočku na kyselo jsem zde stejnou nenašel, buď ji kuchařinky předem namáčí a konečná konzistence je tedy úplně jiná, nebo neuvádí množství surovin, což zaručí například u začátečníků vždy jiný výsledek, a to podstatné, vaří ji ve vodě, my ve vývaru, což je zcela odlišný level. Cibulku dáváme pouze na hotovou čočku, nikoli do čočky. Čočku předem nenamáčím, jelikož nemá tak tuhou a hůře stravitelnou slupku jako například fazole. Po uvaření tak zůstane i hezčí na oko.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 89 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Čočka na kyselo po našem

  • recepty73 recepty73(autor receptu)

    Klona: ...není zač;-):-K ...děkuji za důvěru a mám radost, že Vám chutnala:-K:-K:-K

    Odpovědět

  • Klona Klona

    :yes:čočka po vašem je skvělá moc všem dnes chutnala děkujeme za recept:-8

    Odpovědět

  • recepty73 recepty73(autor receptu)

    Blanka Vondrová: ...jsem rád, že vám chutnala:-K:-K ...včera u nás byla také:-D

    Odpovědět

  • Blanka Vondrová Blanka Vondrová(neregistrovaný)

    Děkuji za recept.Čočka byla výborná,taková vláčná.Určitě jí takhle budu vařit pořád.

    Odpovědět

  • Lenunka Lenunka(moderátorka)

    recepty73: tady nejde vůbec o Vás, což jste asi nepochopil, všimla jsem si v několika Vašich komentech, že "Vás tu nechcem", nevím kdo, ale mě o Vaši osobu nejde vůbec, upřímně jste mi fuk, jen nevidím smysl v tom, že sem někdo dává recepty, které tu jsou desetkrát, ty samé, jen proto, že pod nimi není jeho jméno. Nejste to jen Vy, je to i spousta jiných lidí, a všem to otevřeně říkám. Nemyslím si, že to pod recept nepatří, právě naopak, a pokud čekáte jen komentáře ve stylu: Mňamy mňam, výborná čočka, tak ode mne je nečekejte:-)
    Ale jak píši, proti Vaší osobě nemám to nejmenší, jen nechápu smysl Vašeho počínání, takže i já Vám přeji vše nej do nového roku ;-)

    Odpovědět

  • recepty73 recepty73(autor receptu)

    Lenunka: ...odpovídat se mi ani nechtělo, protože mi tato debata přijde o ničem, ale pro vaši spokojenost se přemůžu:-(
    ...už dávno jsem pochopil, že váš favorit nejsem a netrápím se tím:-K:-D ...klidně si ten lívanec nastřihejte třeba do srdíčka a hlavně hodně pocukrujte, je to prý dobré na nervy:-!:-* ...nic vám nebrání vařit podle svého a nechat svobodně na výběr ostatním;-):-p ...a taky si myslím, že vaše invektivy do komentářů pod recept nepatří ...hezký večer a do Nového roku sluce v duši a klid v mysli:-!:-*:-K ...a mimochodem, pár receptů s čočkou bych ještě měl:-p:-D:-D

    Odpovědět

  • Lenunka Lenunka(moderátorka)

    pane jo, a já pořád, jak na to, ještě že se tu ten recept objevil, lámala jsem si hlavu s tím, jak to uvařit, a co k tomu podávat. Uzené maso, volské oko, okurka...jak avantgardní, já k tomu chtěla servírovat lívance.
    Mimochodem, nemáte ještě nějaký recept na čočkovou polévku? Dnes jste sem dal jen tři, ale všechny už tu byly, tak třeba nějakou originální? Asi mám smůlu, co?

    Odpovědět

Tématické fráze: čočka na kyselo jak uvařit čočku na kyselo čočka na kyselo s uzeným masem čočka jak uvařit čočku cocka po kyselu čočka na kyselo pro začátečníky jak nejlepe uvarit cocku čočka po tuhu čočka na kyselo s cesnekem čočka na kyselo s uzenym koření na čočku na kyselo čočka po kyselo čočka na kyselo výborná čočka po tuhu- recept top recepty čočka na kyselo recept cocka po tuhu vývar do čočky čočka top recepty uzené maso a čočka na kyselo

Zapomněl/a jsem heslo