Česká svíčková na smetaně

MiskaM Kuchařka: MiskaM

Doba přípravy: 2,5 hod 8-10 porcí Hovězí maso 21 názorů

Suroviny

900 g hovězího masa z kýty (nebo z hovězí plece)
50 g slaniny
pepř
sůl
olej
1 mrkev
1 petržel
1/4 celeru
1 cibule
5 kuliček pepře
5 kuliček nového koření
1 lžička tymiánu
1 bobkový list
1 citron
1 lžička octa
1 lžička cukru
2 lžíce hladké mouky
2 lžíce másla na jíšku
1/4 l smetany nebo zakysané smetany (já dala dvě smetany na vaření po 180 g)
Recept si zatím oblíbilo 6 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Maso prošpikujeme nudličkami slaniny, osolíme, opepříme a po všech stranách opečeme na oleji do světle hněda. Maso vyjmeme a dáme na talíř.

  2. Na zbytku oleje osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme nastrouhanou kořenovou zeleninu, krátce ji osmahneme. Do tohoto základu vrátíme maso, podlijeme ho vodou, přidáme koření, omytý citron nakrájený na plátky a lžičku octa.

  3. Maso dusíme pod pokličkou za občasného podlití vodou, přelití vypečenou šťávou a obracení doměkka. Měkké maso vyjmeme, dáme na teplo. Z výpeku vyhodíme kuličky pepře, nového koření, bobkový list a citron. Omáčku rozmixujeme, zahustíme světlou jíškou usmaženou z másla a mouky, zředíme vodou a vaříme asi 20 minut.

  4. Ke konci varu přilijeme opatrně smetanu (promícháme ji s trochou horké omáčky a pak vlijeme, protože studená smetana by se mohla ve vařící omáčce srazit), dochutíme solí, citronovou šťávou nebo cukrem, můžeme také dochutit rybízovou zavařeninou a necháme přejít varem.

  5. Maso nakrájíme na plátky, v omáčce je prohřejeme a podáváme s houskovým knedlíkem.

  6. Jako přílohu můžeme podávat brusinkový kompot a šlehačku.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 115 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Česká svíčková na smetaně

  • Dajda Dajda

    MiskaM: Lehká pomoc: tak už sem žádné recepty nepřidávejte, pokud tomu nechcete věnovat patřičnou péči:-! Nenapadlo Vás, že to neděláte pro sebe, ale pro ty, kteří tento web navštěvují a chtěli by podle zde vložených receptů vařit:-?

    casino: S tím citrónem se musím autorky zastat. Já mu vydrhnu kůru a dám plátky k masu. Skoro se rozvaří a pak nechám větší část v omáčce.

    Odpovědět

  • hosta hosta

    MiskaM: hmm - já tedy většinou za to, čeho už mám dost, neděkuji:-D:-D. Trochu jste to překombinovala, kdybyste hned na začátku u receptu pouze snížila nebo vymazala počet porcí, bylo by po této diskuzi. Recept jste sice zapsala - a nic proti němu - ale pak posunula asi v dobré vůli část surovin zcela jinam. Dotazy i připomínky jsou zcela legitimní, jen na ně nechcete slyšet. Ale je to fakt jedno, hlavně že vám chutnalo:-)

    Odpovědět

  • MiskaM MiskaM(autor receptu)

    Už mam těch vašich názorů dost :-! :-( Ale i tak děkuji za vaše názory ;-)

    Odpovědět

  • casino casino

    MiskaM:
    Přejete si kladný názor? Tak ten postup jste opsala skoro dobře:-)
    ...ale v podstatě tu plkáme o prkonině a pokud byste se nezabejčila a opravila i počet porcí, tak tu budeme uznale pokyvovat mozkovnami
    Myslím si, že jste to zvojtila až při opisování receptu
    ***
    :-K
    Trošku toto téma odlehčím:
    Mladičká kuchyňka má před třetí svatbou (první manža se kvůli svíčkové vrátil do mamahotelu a druhý vzal kramle poté, co ho na vařené nudli utáhla servírka ze IV. cenové kam si chodil na svíčkovou) a má políčeno na řízka svých snů a chce ho konečně udolat jeho oblíbenou svíčkovou s osmi. Masem bude šetřit až bude ruka v nohávě, tak teď koupila půl kila z kýty a co čert nechtěl, vybrala si váš recept.
    Zkrátím to...
    Zazní zvonek a napochoduje Adonis a zavětří: "Hmmm... ty si ženská mejch snů!!! Pozveš mě na svíčku a stihlas eště aj napíct!!! Lásko, jak víš že mám rád cviboch???"
    Asi byste se toho večera v lepším případě uškytala k slzám, protože ta děvucha by na nic jiného než na vás nemyslela...
    ...vrazit totiž do této omáčky na 1 mrkev, 1 petržel, 1/4 celeru, 1 cibuli i 1 (slovy JEDEN) citron, tak pouze v případě že děláte jakýsi cviboch a ne svíčkovou. :-D
    Jj, kůra se dává, ale do omáčky přijde jen kousíček (citron se používá až na terče pod brusinky):-)

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    MiskaM: Lenunka a Magdalenka mají pravdu. Z Vašich reakcí je více než zřejmé, že Vám nejde o to obohatit něčím ostatní, ale mít zde zveřejněný recept. Že je k ničemu? To si nepřipustíte a raději si budete myslet, že ti, co kritizují, jsou na Vás zlí. Prozraďte nám, za co bychom Vás měli chválit?

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    MiskaM: Je tu kopa receptov na sviečkovú, kopa starších aj skúsenejších kuchárok. Niekedy je dobré sa nechať poučiť. Nikto učený z neba nespadol.

    Odpovědět

  • Lenunka Lenunka(moderátorka)

    MiskaM: musela upravit maso? nemusela, já jsem se jen slušně zeptala, jak přesně uděláte z 500 g masa 12 a více porcí, to je celé, pokud dáváte na porci 30 g masa, je to Vaše věc. Když sem člověk dá recept a rozvine se pod ním diskuze, znamená to, že si to lidi přečetli a zajímá je to, a reakcí nemusí být vždy jen pochvala - pokud Vás někdo upozorní na to, že máte v receptu nelogický nesmysl, jako například tady, nebo si vzpomínám, že u jiného receptu byla diskuze o tom, že 0,5l šťávy v jednom kompotu prostě NENÍ, tak by za to měl být člověk spíš rád. Pokud se někdo vyjádří k mým receptům, jsem vždycky ráda, i když mi napíše, že se mu to nezdá, nebo poradí jiný, lepší postup, protože člověk se učí. Ale bohužel mám pocit, že Vy s Vaším přístupem "máma to tam má napsané takhle" a "nám to takhle chutná" a basta a dupy dup, se asi poučit nechcete:-(

    Odpovědět

  • MiskaM MiskaM(autor receptu)

    Dajda: ja si spíš připadám v jedné skupince kde se jen kritizuje :-( vím že porce jsou možná asi jiné ale suroviny souhlasí a to jsem musela ještě upravit maso misto 500g na 900g :-// jen kvůli tomu ze se tu někomu nelíbí snad můj recept :-( ikdyž jsem dělala z várky masa 900g ale i tak bylo málo masa na celou omáčku. Ale místo pochvaly se mi zda že u každého receptu tu najdu pořád nějaký problém buď s porcema nebo ze surovinami ;-( nemůže se tu najít jenou kladný názor? Jen samé záporné :-(

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    MiskaM: To je mi logika! Zkuste se trošku zamyslet nad tím, proč jste sem recept vlastně vložila! :-O

    Odpovědět

  • MiskaM MiskaM(autor receptu)

    Jak tu čtu ty komentáře tak se vám recept zřejmě nelíbí, nevadí, říká se sto lidi sto chutí ;-) ať si každý vaří jak umí ;-) ja vařím takto a vždy se mi jídla povedla a chutnaly nám a nikdo u nás doma nic nenamítal :-8

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    schutti: A Vy to nevíte? Tak to radši neřešte! :-D

    Odpovědět

  • schutti schutti(neregistrovaný)

    lidi vy se zabejvate takovejma prkotinama.kdyz vam ten recept nesedi tak proc to resite.

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    Já myslím, že je zcela zbytečné psát sem recept na svíčkovou (a k tomu ještě ne zcela podařený), když jsou jich tu mraky, a nejen na těchto stránkách! Ale někdo nosí dříví do lesa a sovy do Athén rád. :no:

    Odpovědět

  • casino casino

    MiskaM: "... a masa stejně tolik nebylo když se stejně smrskne..."
    To je řeč jak rozprávka:-O
    Rcp mi poněkud připomíná Sandtnerku:yes: ale máte v tom trošku guláš ;-)
    Syrového masa se dává asi 150g na porci a elegantní řešení by bylo neuvádět počet porcí :-)
    No, zcela mimořádně:-D souhlasím se všemi komentáři tady..., tedy vyjma ty vaše, že :-)

    Odpovědět

  • Lenunka Lenunka(moderátorka)

    MiskaM: takže je to pořád cca 6 porcí:-)

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: svičkova na smetaně postup svíčková na smetaně svickova postup postup na svíčkovou lehká svickova svíčková na smetaně recept lehka svíčková na smetaně postup svíčková rcp svíčková recept svíčkova na smetaně top recepty svickova na smetane fotky recept na svíčkovou na smetaně postup svíčková na smetaně jaké koření se dává do svíčkové svíčková na smetaně 10 porcí ceskasvickova co se dává do svíčkové pravá česká svíčková ceska sviwcova 20porcí svíčkové