Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jemné, krásně nadýchané těsto, na něm pořádná vrstva ovoce a parádně křupavá drobenka. Kynuté koláče s ovocem si v ničem nezadají s těmi nejlepšími světovými moučníky. Tak si jeden takový připravte podle tradičního receptu.

Klasika, která nezestárne 

Vzpomínáte, jak jste jako malí pobývali v létě u babičky? Kdo měl to štěstí, tak ho babička ještě pěkně rozmazlovala domácími voňavými koláči. Přibírání se děti dříve nemusely tolik obávat, protože pohybu měly dost. 

A navíc, kousek poctivého domácího koláče z kynutého těsta s ovocem a drobenkou byl a pořád je nad všechny průmyslové cukrovinky. Kynuté moučníky ostatně patřívaly mezi ty nejčastěji doma pečené. 

Lité kynuté těsto, které bude hrát hlavní roli i v případě níže uvedeného moučníku, je navíc snadné na přípravu. Po vykynutí má řidší konzistenci a hodí se tak k použití na plech. Odpadá složitější tvarování a plnění koláčků, těsto stačí jen navlhčenýma rukama rozprostřít stejnoměrně do plochy a pokrýt zvolenou náplní. 

Co se týká náplně, hodí se jakékoliv ovoce, my jsme pro tentokrát zvolili meruňky, které jsou zrovna v nejlepší kondici. Ale máte-li chuť na švestky, nebo borůvky, klidně použijte ty. 

S drobenkou si můžete pohrát a připravit ji buď klasicky, anebo naopak v zajímavých obměnách s ovesnými vločkami, sušenkami nebo aromatickým kořením. Přebytek klidně zamrazte, příště vám to ušetří čas. 

Babiččin kynutý koláč s ovocem

Receptů na koláče od babičky je mnoho, my vám dnes nabídneme jeden z nich, prověřený a vyzkoušený mnohokrát našimi čtenáři. 

  1.  

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli