Štrůdlíci ze zakysané smetany

isindy Kuchařka: isindy

Moučníky , Záviny, rolády 114 názorů

Suroviny

200 g hladké mouky
200 g polohrubé mouky
125 g Hery
200 g zakysané smetany
jablka
skořicový cukr
trocha strouhánky
vajíčko na potření
Recept si zatím oblíbilo 140 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Mouku, Heru a zakysanou smetanu smícháme a vypracujeme do hladkého těsta, které se nelepí.

  2. Rozdělíme na 9 dílků, které vyválíme na malé obdélníčky cca 10x15cm, ořízneme rádýlkem do obdélníku, odříznuté okraje odložíme.

  3. Obdélníčky naplníme jako klasický závin (trocha strouhanky, strouhaná jablka, skořicový cukr), zavineme, potřeme vajíčkem a ozdobíme tvary, vykrojenými z odřezků. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C.

Poznámka

Protože přeci jen zbylo v odřezcích kousíček těsta, vznikl i zbytkový měšec s jablkovou náplní :)

Manžel a dcera milují na štrůdlu právě patky, tak jsem vyřešila spory, kdo jich kolik snědl, někde v nějakém komentáři či debatě o patkách se kdosi zmínil o pidištrůdlech...a doma všichni mají teď pidištrůdly ze dvou patek :)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 28 251 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Štrůdlíci ze zakysané smetany

  • martiline martiline

    Moc dobré. :yes: Příště musím udělat ze dvou dávek. Jen se po nich zaprášilo :-) ...

    Odpovědět

  • Romana Romana(neregistrovaná)

    Už nikdy-mdlé,bez chuti

    Odpovědět

  • babca.mz babca.mz

    Petr Herman: ahoj, já tento štrůdl s Herou dělám již asi 20 let, takto 1/2 kg hl mouky, 1 Hera, a 1 sladká šlehačka, mám z toho 4 ks štrůdlu. náplň dávám sladkou nebo slanou , jiný nedělám. ahojky

    Odpovědět

  • Petr Herman Petr Herman(neregistrovaný)

    Hanka:
    Nemam pochyb ze tento strudl je dobry. Mam jen komentar ze bych sam pouzil misto Hery (vlastni sestry masla) skutecne maslo. Hera ma totiz v sobe "ztuzeny pokrmovy tuk" ( ci hydrogenovany rostlinny olej) a normalni maslo je tedy daleko zdravejsi alternativa.

    Odpovědět

  • Hanka Hanka(neregistrovaná)

    Právě jsem chtěla dělat štrůdl z listového těsta a náhodou mi na FB "přistál" tento recept, jelikož jsem měla zakysanku v lednici, tak jse hned navážila a chtěla jsem zadělat, ale v tom jsem musela urychleně pryč, tak jsem povolala manžela :-), když jsem se vrátila těsto měl hezky zpracované, jen jsem dokončila a už je v troubě, moc se děším a moc moc děkuji za recept.
    <3:yes:

    Odpovědět

  • Marie Marie(neregistrovaný)

    Musím říct,že já peču výhradně tažený,ale teď poprvé udělám výjimku a tenhle skvostný štrůdlík hned zítra zkusím.
    Ještě bych zkusila při zavinování ho promazávat,ale vynechávat kraje.U taženýho kraje vůbec nemastím, pak jsou krásně
    křupavý,ale do druhého dne změknou,tak se musí rychle sníst,<3:-D:-K:yes:

    Odpovědět

  • Pavla Pavla(neregistrovaná)

    :-) Dnes jsem štrůdlík upekla...ale ve finále jsem zvolila slanou podobu. A je to vynikající. Těsto jsem trošku osolila. Smíchala jsem strouhaný sýr, nakrájenou šunku, naťovou cibulku a trošku koření s chilli a česnekem, přelila to 200 ml smetany, zamíchala a plnila tím větší čtverečky, přehnula je na trojúhelníky, potřela vejcem, posypala hrubou solí a kmínem. Opravdu lahůdka. Do těsta jsem místo Hery dala máslo a trošku oleje, aby bylo vláčnější. Opravdová mňamka :-D

    Odpovědět

  • Věra Věra(neregistrovaná)

    Já převážně dělám štrůdly z listového těsta, protože mám k němu docela blízko, u nás v pekárně se dělá výborné těsto, věřím, že i tento je výborný a hlavně vláčný. Můj mladší syn taky jedl štrůdl od patky k patce, to byly boje, kdo si tu patku vezme, proto jsem dělala menší, a bylo po hádkách.:-)

    Odpovědět

  • jirholu jirholu

    Těsto je rychlé a dobře se s ním pracuje. Udělala jsem 6 štrúdlíků, po kterých se jen zaprášilo ;-):-D Díky za recept :-)

    Odpovědět

  • Blanka Blanka(neregistrovaná)

    Hana CHlumecká: ještě přidejte 2 lžíce octa Lépe se to rozvaluje. A mělo by si to těsto odpočinout v chladničce. Alespoň2 hodiny, nebo přes noc.;-)

    Odpovědět

  • kobinka kobinka

    Dobrý den, můžu se zeptat zda se do těsta dá přidat cukr a popřípadě kolik manžel je na sladke jako divý:-D

    Odpovědět

  • marcela marcela(neregistrovaná)

    ...supér ...moc jste mě pobavili taky jsme prdelkoví a miništrůdlíky milujeme :-K:-8:-))

    Odpovědět

  • kustka kustka

    Vypadají nádherně.Ukládám a určitě vyzkouším.;-):-p

    Odpovědět

  • hanislava hanislava

    Hana CHlumecká::yes::-K

    Odpovědět

  • Erik Fabián Erik Fabián(neregistrovaný)

    Hana CHlumecká: Chtěl bych Vám opravdu ze srdce poděkovat za recept na závin, který jste tu uveřejnila. Po létech hledání, zkoušení a už i trápení, že se závin snad nikdy nenaučím, mám konečně těsto, které je přímo jedinečné. Tak dobrý závin jsme snad ještě nejedli!!! Výborný, úžasný. Doma sklidil neuvěřitelný úspěch a já na Vás vzpomínal, že mi Vás seslalo samotné nebe!:-)
    Teď ještě doladit to proklété kynuté těsto, které se mi stále ne a ne podařit.
    Ještě jednou opravdu moc děkuji a všem dalším čtenářům mohu jen a jen doporučit.
    S pozdravem a přáním všeho nejlepšího,
    Erik

    Odpovědět

1 2 3 5 6 8

Tématické fráze: těsto na štrůdl ze zakysané smetany závin ze zakysané smetany zakysaná smetana recepty těsto ze zakysané smetany zakysaná smetana recepty ze zakysané smetany těsto na štrůdl se zakysanou smetanou závin z kysané smetany strudl se zakysanou smetanou moučníky ze zakysané smetany moučníky se zakysanou smetanou jablecny zavin ze zakysane smetany záviny ze zakysané smetany závin z zakysaný smetany listové těsto ze zakysané smetany zakysaná smetana recept ze zakysané smetany pečeme ze zakysané smetany těsto na závin ze zakysané smetany recept ze zakysané smetany

Zapomněl/a jsem heslo