

Štrůdlíci ze zakysané smetany
Suroviny
- 200 g hladké mouky
- 200 g polohrubé mouky
- 125 g Hery
- 200 g zakysané smetany
- jablka
- skořicový cukr
- trocha strouhánky
- vajíčko na potření
Postup přípravy receptu
Mouku, Heru a zakysanou smetanu smícháme a vypracujeme do hladkého těsta, které se nelepí.
Rozdělíme na 9 dílků, které vyválíme na malé obdélníčky cca 10x15cm, ořízneme rádýlkem do obdélníku, odříznuté okraje odložíme.
Obdélníčky naplníme jako klasický závin (trocha strouhanky, strouhaná jablka, skořicový cukr), zavineme, potřeme vajíčkem a ozdobíme tvary, vykrojenými z odřezků. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C.
Poznámka od kuchařky
Protože přeci jen zbylo v odřezcích kousíček těsta, vznikl i zbytkový měšec s jablkovou náplní :)
Manžel a dcera milují na štrůdlu právě patky, tak jsem vyřešila spory, kdo jich kolik snědl, někde v nějakém komentáři či debatě o patkách se kdosi zmínil o pidištrůdlech...a doma všichni mají teď pidištrůdly ze dvou patek :)
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Štrůdlíci ze zakysané smetany
-
Romana: tak si tam přidám trochu vanilkového cukru a citronové kůry třeba.
-
S těstem se moc dobře pracuje. Pro moje mlsné jazýčky doma příště dám do těsta trochu cukru, aby bylo chutnější samo o sobě, ale i takhle je výtečné. Děkuji za recept a určitě zopakuji.
-
Moc dobré.
Příště musím udělat ze dvou dávek. Jen se po nich zaprášilo
...
-
Už nikdy-mdlé,bez chuti
-
Petr Herman: ahoj, já tento štrůdl s Herou dělám již asi 20 let, takto 1/2 kg hl mouky, 1 Hera, a 1 sladká šlehačka, mám z toho 4 ks štrůdlu. náplň dávám sladkou nebo slanou , jiný nedělám. ahojky
-
Hanka:
Nemam pochyb ze tento strudl je dobry. Mam jen komentar ze bych sam pouzil misto Hery (vlastni sestry masla) skutecne maslo. Hera ma totiz v sobe "ztuzeny pokrmovy tuk" ( ci hydrogenovany rostlinny olej) a normalni maslo je tedy daleko zdravejsi alternativa. -
Právě jsem chtěla dělat štrůdl z listového těsta a náhodou mi na FB "přistál" tento recept, jelikož jsem měla zakysanku v lednici, tak jse hned navážila a chtěla jsem zadělat, ale v tom jsem musela urychleně pryč, tak jsem povolala manžela
, když jsem se vrátila těsto měl hezky zpracované, jen jsem dokončila a už je v troubě, moc se děším a moc moc děkuji za recept.
-
Musím říct,že já peču výhradně tažený,ale teď poprvé udělám výjimku a tenhle skvostný štrůdlík hned zítra zkusím.
Ještě bych zkusila při zavinování ho promazávat,ale vynechávat kraje.U taženýho kraje vůbec nemastím, pak jsou krásně
křupavý,ale do druhého dne změknou,tak se musí rychle sníst, -
Dnes jsem štrůdlík upekla...ale ve finále jsem zvolila slanou podobu. A je to vynikající. Těsto jsem trošku osolila. Smíchala jsem strouhaný sýr, nakrájenou šunku, naťovou cibulku a trošku koření s chilli a česnekem, přelila to 200 ml smetany, zamíchala a plnila tím větší čtverečky, přehnula je na trojúhelníky, potřela vejcem, posypala hrubou solí a kmínem. Opravdu lahůdka. Do těsta jsem místo Hery dala máslo a trošku oleje, aby bylo vláčnější. Opravdová mňamka
-
Já převážně dělám štrůdly z listového těsta, protože mám k němu docela blízko, u nás v pekárně se dělá výborné těsto, věřím, že i tento je výborný a hlavně vláčný. Můj mladší syn taky jedl štrůdl od patky k patce, to byly boje, kdo si tu patku vezme, proto jsem dělala menší, a bylo po hádkách.
-
Těsto je rychlé a dobře se s ním pracuje. Udělala jsem 6 štrúdlíků, po kterých se jen zaprášilo
Díky za recept
-
Hana CHlumecká: ještě přidejte 2 lžíce octa Lépe se to rozvaluje. A mělo by si to těsto odpočinout v chladničce. Alespoň2 hodiny, nebo přes noc.
-
Dobrý den, můžu se zeptat zda se do těsta dá přidat cukr a popřípadě kolik manžel je na sladke jako divý
-
...supér ...moc jste mě pobavili taky jsme prdelkoví a miništrůdlíky milujeme
-
Vypadají nádherně.Ukládám a určitě vyzkouším.