Špendlíková zavařenina: Sladká vzpomínka na dětství se snadno připravuje, voní po vanilce a skvěle chutná na palačinkách
3. 8. 2025 Vaření
Znáte špendlíky? Šťavnaté kuličky velikosti menšího ping-pongového míčku s výraznou slívovou vůní a sladkou chutí právě dozrávají. Zpracujte je do lahodné, příjemně nakyslé zavařeniny, která chutná báječně na palačinkách, lívancích, vdolkách i na čerstvé housce. A nemusíte je ani vypeckovávat.
Špendlíky nebo mirabelky?
Špendlíky jste možná trhali v dětství s babičkou nebo dědou. Vyšší listnaté stromy s drobnými kulatými plody rostly dříve podél cest nebo v zahradách a hojně se používaly do marmelád a do domácí pálenky. Pravděpodobně však o špendlíky nešlo. Slivoň špendlík žlutý se podobá švestce a jeho oválné světle žluté plody také švestky připomínají. Jsou sladké a jemně voní po švestkách. Dužinu lze snadno oddělit od pecky.
Lidově se však jako špendlíky označují mirabelky – plody slivoně mirabelky. Jsou menší, kulaté a sytě žluté s červenými tečkami či žíháním na osluněné straně. Stejně jako u špendlíků lze dužinu jednoduše oddělit od pecky. Protože slivoně špendlíky rostou ve volné přírodě poměrně vzácně, ale naopak slivoně mirabelky hojně a jejich plody jsou chuťově podobné, došlo pravděpodobně k této záměně.
Pak existují ještě myrobalány, což jsou plody slivoně myrobalánu, označované též jako slivoň třešňová. Na první pohled je snadno zaměníte s mirabelkami, protože jsou drobné, kulaté a žluté. Dozrávají však i dočervena. Na rozdíl od mirabelek však nejsou tak sladké, jejich slupka může chutnat nahořkle a nejdou dobře od pecky.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Do koláčů i zavařenin
Špendlíky, mirabelky i myrobalány můžete v kuchyni používat jako švestky – do bublanin, do koláčů, do sladkých knedlíků, do kompotů či do zavařenin. Oblíbené jsou také v pálenkách.
Špendlíky a mirabelky snadno zamrazíte, myrobalány se kvůli nemožnému odpeckování hodí spíš do zavařenin a džemů. Samozřejmě, že všechny uvedené druhy můžete trhat ze stromu rovnou do pusy.
Špendlíková marmeláda
Samotné slovo marmeláda pochází z portugalského slova marmelada, což označovalo kdoulovou zavařeninu. A kdoule připomíná svým vzhledem hrbolaté jablko a voní po citrusech. S portugalskými zámořskými výpravami se marmeláda a princip svaření ovoce s cukrem za účelem jeho konzervace rozšířil po celém světě.
Výraz zdomácněl i u nás, kde označuje zavařeninu. Obsahuje-li kousky ovoce, říká se jí džem. A tak záleží jen na vás, jestli chcete mít špendlíkový džem s kousky ovoce, nebo špendlíkovou zavařeninu téměř bez práce.
Nejdéle totiž trvá vypeckovat špendlíky a to v tomto receptu není třeba. Stačí ovoce povařit a propasírovat. Pak hladkou ovocnou směs svařte na požadovanou konzistenci. Díky vyššímu obsahu pektinu želíruje téměř sama.
Špendlíková marmeláda bez vypeckování
Zhruba na 7 sklenic o objemu 250 ml potřebujete: 1,75 kg špendlíků nebo mirabelek, 100 ml vody, 700 g krupicového cukru (podle sladkosti ovoce), šťávu z 1 menšího citronu, prázdný vanilkový lusk nebo 1 lžíci vanilkového cukru.
Jak na to:
- Špendlíky omyjte, zbavte případných stopek a vložte je do hrnce. Podlijte je vodou a zahřívejte na mírném stupni. Ovoce se rozvaří a pustí šťávu. Občas promíchejte.
- Zhruba po 20 minutách špendlíky změknou. Postupně je propasírujte přes síto do čistého hrnce. Zbavíte se tak pecek a slupek.
- Do ovocného pyré přidejte cukr, citronovou šťávu a vanilku. Promíchejte, vraťte na plotnu a vařte přibližně 10–15 minut, až směs začne houstnout. Když ji kápnete na studený talířek, chladnutím by měla ztuhnout a držet tvar.
- Horkou marmeládu plňte do čistých, suchých sklenic. Hrdla otřete, zavíčkujte a obraťte sklenice dnem vzhůru na 5–10 minut. Poté otočte, nechte vychladnout a skladujte v chladu a temnu.
Náš tip: Nerostou u vás špendlíky ani mirabelky, zato máte úrodu meruněk? Připravte si nadýchaný jihočeský kynutý koláč s meruňkami podle našeho videoreceptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více