Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Detox pomocí zeleninových šťáv: Snadná cesta ke štíhlé postavě, nebo nebezpečný marketingový trik?
Zdroj: DoseJuice, Unsplash.com

Toužíte se cítit lehčí, zdravější a plní energie? Reklamní články nabízí snadné řešení – vyzkoušejte detox pomocí zeleninových šťáv! Je však opravdu tak samospasný nebo s sebou nese i nějaká rizika?

Jak detox se šťávami probíhá?

Detoxikační kúra pomocí zeleninových a ovocných šťáv zpravidla spočívá v úplném nahrazení všech jídel čerstvými džusy z různých druhů zeleniny a ovoce. Slibovaným výsledkem je nejen ztráta hmotnosti a nárůst vitality, ale i další benefity, jako je zářivá pleť.

Kdy vám udělá dobrou službu?

Pár (tý)dnů jste si pořádně dopřávali, a tak se nyní necítíte ve své kůži? Pak vám jednodenní (!) očistný den může být vítanou úlevou. Během takového dne se však vyhněte zvýšené námaze a v případě slabosti a nevolnosti raději sáhněte po lehkém, ale výživném jídle. Pokud se naopak rozhodnete pokračovat, nepřekračujte maximální dobu tří dnů.

Co vám propagátoři detoxu neřeknou?

Dlouhodobý detox pomocí zeleninových a ovocných šťáv s sebou přináší mnohé nežádoucí účinky, se kterými se jeho propagátoři raději nechlubí.

Prvním z nich je paradoxně podvýživa. Ovoce a zelenina jsou sice nabité vitamíny, pokud však budete dlouhodobě přijímat jenom šťávy, budete se zákonitě potýkat s nedostatkem důležitých živin, jako jsou bílkoviny a tuky. Ty jsou potřeba také pro vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích (A, D, E, K), takže je vaše tělo nedokáže adekvátně využít. Na rozdíl od tzv. smoothies navíc šťávám chybí nezbytná vláknina.

Nedostatek vlákniny i tuhé stravy obecně pak vyústí ve zmatené a líné trávení, které vás potrápí nepříjemnou zácpou. O hladu, kterému si na tekuté stravě občas nevyhnete, ani nemluvě.

Velkou koncentrací ovocných šťáv navíc trpí také naše zubní sklovina. Zároveň hrozí překyselení žaludku, u citlivějších jedinců se sklonem k akné a ekzémům i kožní problémy.

Je možné pomocí čerstvých šťáv zhubnout?

A jak je to s tím slibovaným hubnutím? Při vícedenním šťávovém detoxu s největší pravděpodobností nějaké to kilo ztratíte. Z důvodů uvedených výše to však bude především ztráta svalové hmoty, která je z estetického i zdravotního hlediska zcela nežádoucí. Ubývající svalová hmota totiž zpomaluje metabolismus a v kombinaci s dlouhodobým odpíráním je zaručenou cestou k nechtěnému jojo efektu.

Jaký je tedy finální verdikt?

Čerstvé ovocné a zeleninové šťávy klidně zařaďte do běžného pitného režimu. Pokud si však hlídáte váhu, jedna sklenička denně bohatě stačí. Obsažený cukr je sice přírodní, což ale není důvod to s jeho množstvím přehánět.

Komentáře

Waketai

17. 2. 2021 13:39

Já to mám : V dubnu. Ovocné šťávy na první 3 dny. Pak 3 dny zeleninové. Další tři dny zase ovocné. A je mi prima.

Přidat komentář