Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Himalájské řezy si brzy oblíbí celá vaše rodina, jsou totiž nepřekonatelné.
Zdroj: Toprecepty

Kombinace kakaového těsta a tvarohové náplně je osvědčeným receptem na úspěch. Když navíc připočtete fakt, že řezy patří k nejvyhledávanějším moučníkům vůbec, vyjde vám, že ty himalájské musí být naprostá pecka.

Okouzlující hory

Himalájské řezy jsou moučníkem, který zaujme nejen chutí, ale i vizuálně. Charakteristická tvarohová vrstva mezi dvěma „patry“ kakaového těsta totiž vytváří efekt vln, které připomínají zasněžené horské hřebeny. Přestože může jejich příprava na první pohled vypadat složitě, je tomu právě naopak. Chutnou sladkou dobrotu zvládnete i s minimem kuchařských či pekařských schopností. 

V klasickém postupu vrstvíte těsto z vajec, cukru, mléka, oleje a hladké mouky s kypřicím práškem a náplní z tvarohu, vajec, cukru a pudinkového prášku. Po upečení a vychladnutí máte připravený vláčný, jemný a vizuálně atraktivní moučník, kterým nadchnete návštěvu i děti, které se dožadují něčeho sladkého po dobrém obědě. 

Jak přizpůsobit suroviny

Himalájské řezy se dají skvěle obměňovat podle chuti i potřeb. Klasickou mouku můžete nahradit špaldovou, celozrnnou nebo bezlepkovou směsí, čímž dezertu dodáte zajímavou texturu a jemně oříškovou chuť. Tradiční mléko lze zaměnit za rostlinné alternativy, například mandlové, ovesné či sójové, a stejně tak olej můžete částečně nahradit rozpuštěným máslem nebo kokosovým olejem, což dodá dezertu jemnou chuť a vůni.

I cukru lze ubrat nebo ho nahradit třtinovým či sladidly, musíte však počítat s tím, že výsledná chuť bude trochu jiná než ta originální a může se to podepsat i na konzistenci. Tvaroh můžete kombinovat s ricottou, mascarpone nebo jogurtem. Pudinkový prášek jde zase nahradit škrobem.

Vlastní varianty

Himalájské řezy jsou také skvělou možností, jak si vyzkoušet vlastní nápady. Do tvarohové náplně tak můžete přidat čerstvé ovoce, například maliny, jahody nebo borůvky, které moučník osvěží a dodají jemnou kyselost. Pro výraznější chuť lze přimíchat citronovou kůru, vanilku nebo strouhanou čokoládu.

Pohrát si lze i s ozdobením sladké lahůdky – můžete použít moučkový cukr, čokoládovou polevu, ořechy či drobné kousky ovoce. Experimentovat lze i s vrstvami. Místo dvou vrstev kakaového těsta zkuste kombinaci kakaové a vanilkové vrstvy, případně otestujte, jak by vám chutnala vrstva s jemnou příchutí kávy. 

Himalájské řezy

Na přípravu výborného moučníku budete potřebovat: Na těsto

Jak na to?

  1. Celá vejce vyšlehejte v míse s cukrem do pěny, potom zašlehejte olej.
  2. Do vzniklé pěny postupně vmíchejte mléko (na odměření použijte hrnek o objemu 250 ml) a mouku smíchanou s kypřicím práškem do pečiva, kakaem a špetkou soli. Vznikne řidší těsto.
  3. V další míse smíchejte všechny suroviny na náplň do hladkého krému.
  4. Na plech s vyšším okrajem položte pečicí papír a vlijte do něj část těsta. Na ni nalijte tvarohovou náplň, kterou přelijete zbytkem těsta.
  5. Plech vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte přibližně 30 minut. Hotový moučník vyjměte a nechte zcela vychladnout. Poté pocukrujte. 

Recepty k tomuto článku