Francouzská elegance na talíři: Tarte Tatin s hořčicí Maille – a soutěž o balíček lahůdek od Maresi!
30. 10. 2025 Vaření
				
				
 
Francie má dar proměnit i ta nejjednodušší jídla v zážitek. Tam, kde by jiní sáhli po cibulovém koláči, Francouzi vytvoří Tarte Tatin – jemně převrácený koláč, v němž se sladkost karamelizované cibule snoubí s intenzivní chutí dijonské hořčice. A pokud jde o hořčici, jméno Maille v kuchyni zní stejně hrdě jako jméno Dior ve světě módy.
Tajemství chuti: dijonská hořčice Maille
Dijonská hořčice Maille se vyrábí podle tradiční receptury již od roku 1747 a je symbolem francouzského savoir-faire. Vyniká sametově jemnou strukturou, vyváženou ostrostí a elegantní kyselinkou, která dokáže povznést i to nejjednodušší jídlo. V tomto receptu hraje klíčovou roli – propojuje sladkost červené cibule s karamelizovaným medem a vytváří lahodný kontrast, který probouzí všechny smysly.
Francouzská elegance na talíři
Příprava Tarte Tatin z červené cibule s hořčicí Maille je překvapivě jednoduchá, přesto působí dojmem, že jste právě vystoupili z malého bistra v srdci Lyonu.
Nechte cibuli zkaramelizovat v másle, medu a lžících hořčice Maille, zasypte ji sýrem Gruyère, zakryjte máslovým listovým těstem a pečte dozlatova. Po překlopení z pánve se před vámi objeví zlatavý koláč, který voní po tymiánu, Francii a po poctivém domácím vaření.
Jak na to:
Ingredience (2 porce):
- 
	4–6 malých červených cibulí 
- 
	1 balení listového těsta 
- 
	150 g sýra Gruyère (nahrubo nastrouhaného) 
- 
	2 lžíce másla 
- 
	2 lžíce tekutého medu 
- 
	2 lžíce Maille Dijonské hořčice 
- 
	Čerstvý tymián, sůl, pepř 
Postup:
- 
	Předehřejte troubu na 200 °C (horkovzdušnou na 180 °C). Cibule nakrájejte na měsíčky. 
- 
	Na pánvi rozpusťte máslo, přidejte med a hořčici Maille a promíchejte dohladka. 
- 
	Vložte cibuli, osolte, opepřete a nechte pozvolna zkaramelizovat. 
- 
	Posypte sýrem Gruyère, zakryjte těstem a okraje jemně zastrčte dovnitř. 
- 
	Pečte dozlatova 25–30 minut. Poté koláč překlopte na talíř a ozdobte tymiánem. 
- 
	Podávejte s lžičkou dijonské hořčice Maille – jako jemné dochucení nebo doprovod. 
Malý detail, velký rozdíl
Dijonská hořčice Maille zde není jen přísadou, ale srdcem celého receptu. Díky ní se koláč promění z prostého pečeného těsta s cibulí na gurmánský zážitek. Je to přesně ten typ jídla, který připravíte pro někoho, koho chcete potěšit – elegantní, jednoduchý a přitom nezapomenutelný.
Zapojte se do soutěže s Maresi!
Milujete objevování nových chutí? Pak si nenechte ujít naši soutěž s Maresi!
Zapojte se a vyhrajte balíček plný lahůdek, které vás vezmou na chuťovou cestu napříč světem. Stačí se zúčastnit a dopřát si stejnou vášeň pro chutě, jakou v sobě nese i značka Maille.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
	
			 
					
		
	
			 
			
				
			
		
	
			 
		
 
	 
					 Poslat na Messenger
					Poslat na Messenger
				 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
