Jaké maso použít do francouzských brambor a jak ho správně připravit? Vyzkoušejte to s námi
Francouzské brambory patří mezi stálice české kuchyně, i když nikdo neví, kde se jejich název přesně vzal. Jídlo z brambor, masa, cibule a vajec, zapečené v troubě, je velice oblíbené i proto, že je cenově výhodné a jeho chuť milují nejen děti, ale i dospělí.
Na jejich přípravu neexistuje přesný recept, přitom rozhodně patří mezi snadná a přitom chutná jídla. Klasické francouzské vrstvené brambory se připravovaly ze syrových brambor a bez masa. Češi si pokrm upravili ve stylu "co dům dá" , což vůbec nebylo na škodu, spíše naopak. Do brambor zakomponovali i klobásky, zeleninu nebo hrášek.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jaký je základní postup přípravy francouzských brambor?
Pomůžeme si předvařením surovin den předem, aby byl následující den oběd uvařený raz dva.
- Brambory, uvařené den předem, nakrájíme na kostičky nebo plátky.
- Oloupeme cibuli, pokrájíme ji a na tuku orestujeme dozlatova.
- Na kostky pokrájíme uzené maso - lze použít i šunku nebo měkký salám.
- Vejce rozklepneme, smícháme se smetanou a prošleháme.
- Pekáček vymažeme máslem a na dno poklademe vrstvy všech tří surovin.
- Brambory zalijeme směsí vajec a smetany, pekáč vložíme do trouby a na 180 °C pečeme, dokud nemá pokrm na povrchu zlatou barvu.
Příprava masa
Francouzské brambory můžeme připravit bez masa, s masem nebo s uzeninou. Na množství masa zas tak moc nezáleží, přesto je nejpoužívanějším masem moravské uzené.
- maso uzené - krkovičku nebo kýtu uvaříme den předem (vývar využijeme na polévku)
- pečené maso zbylé z předešlého dne rozkrájíme na kostičky
- mleté maso - osolené a opepřené, orestované na pánvi
- uzenina - moravské uzené, měkký salám, šunka - stačí pokrájet
- klobásy - netradiční příloha pro pikantnější chuť
V přípravě francouzských brambor vám může pomoci i naše video:
Francouzské brambory pro svou rozmanitost nelze zařadit mezi jídla pro chudé nebo bohaté. Vyzkoušejte je připravit na několik způsobů a zjistíte, že jsou prostě výborné.
Další tipy a triky
Nejnovější recepty Více
Rýžový nákyp mého dětství
Přidáno před 13 hodinami
Hraběnčiny řezy s vlašskými ořechy
Přidáno před 14 hodinami
Tilápie s vejci a zeleninou (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 15 hodinami
Cheesecake s dýní hokaido
Přidáno před 15 hodinami
Pečená brokolice s česnekem a pomerančovou šťávou
Přidáno před 15 hodinami
Pikantní kuřecí maso na zelenině
Přidáno před 16 hodinami
Komentáře