Už jste ochutnali farářské řízky? Pečou se v troubě a šťavnaté maso doplňuje oblíbená mléčná trojka
3. 11. 2025 Vaření
Řízek je klasika, která nikdy nezklame. Každá rodina má svůj ověřený postup, ať už jde o vepřový, kuřecí nebo hovězí plátek obalený v mouce, vejci a strouhance a usmažený dozlatova. Existuje však čím dál víc variant, které klasický trojobal nahrazují jinými způsoby přípravy nebo kombinacemi surovin. Vznikají tak velice chutné speciality, třeba jako farářský řízek.
Pečené řízky místo smažených
Mnoho domácností dává přednost pečeným řízkům v troubě, protože se obejdou bez většího množství oleje. Maso bývá křehké, šťavnaté a díky suchému teplu zůstane světlé a měkké. Místo klasického trojobalu se dá použít směs strouhanky a kukuřičných lupínků, která vytvoří křupavý povrch i bez smažení. Takto upravené řízky jsou lehčí, ale chuťově směle konkurují smaženým kouskům.
Kdo má rád silnější masovou chuť, může plátky před obalováním nebo pečením naložit. Marinády na bázi jogurtu, hořčice nebo sójové omáčky dodají masu křehkost a zvýrazní jeho chuť. Inspirací mohou být i zahraniční varianty řízků: japonský tonkatsu s panko strouhankou, rakouský Wiener Schnitzel z telecího masa nebo slovenský bratislavský řízek s cibulí a sýrem.
Sýrové, smetanové a zapékané řízky
Velkou oblibu si získaly zapékané řízky, které se pečou v troubě společně se sýrem, cibulí, smetanou nebo hořčicí. Na rozdíl od smažené klasiky se tu maso dusí v omáčce, která mu dodá jemnost a výraznou chuť. Výhodou je, že není potřeba stát u pánve – vše se připraví v jedné zapékací míse a téměř bez práce.
Tento způsob dává prostor pro vyzkoušení různých kombinací, například s nivou, oblíbeným hermelínem nebo s plátky rajčat. Právě sem patří i takzvané farářské řízky, které maso doplňují cibulí, smetanou a sýrem.
Mohlo by vás zajímat
Řízky z neobvyklých surovin
Moderní kuchyně si pohrává i s tím, co všechno se dá považovat za řízek. Místo masa se používají plátky cukety, lilku nebo květáku, které se obalí a opečou stejně jako klasické maso. Pro vegetariány jde o ideální způsob, jak si dopřát známou chuť a strukturu, aniž by museli sahat po masových alternativách.
Zajímavou variantou jsou i řízky z mletého masa – například karbanátky zapečené s bramborem nebo sýrem, které kombinují prvky řízku i oblíbeného jídla z jednoho pekáče.
Farářské řízky
Na přípravu 6 porcí budete potřebovat:
Jak na to?
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více