Připravte si hermelín v různých podobách: V nevšední pomazánce se zelím, zapečený s bramborami nebo plněný chutná božsky
18. 1. 2023 Vaření
Hermelín patří mezi naše nejoblíbenější sýry a byla by škoda využívat ho jen jako plátek na pečivo. Dá se využívat do různých směsí s různými potravinami, plnit. Inspirujte se našimi tipy plnými různých chutí.
Co je hermelín
Hermelín je český sýr, který má na povrchu bílou ušlechtilou plíseň. Mezi ušlechtilé plísně patří takové, které se využívají při výrobě sýrů. Je tedy přirozená a žádoucí. Kvalitní sýr typu camembert (typ sýru, který inspiroval právě český hermelín) by měl mít tuto plíseň na celém povrchu. A jaký je rozdíl mezi naším hermelínem a jeho slavnějším kolegou? Hermelín se vyrábí z pasterovaného mléka, zatímco camembert z mléka čerstvého.
Mohlo by vás zajímat
Jak poznáte zkažený hermelín
I hermelín může být zkažený. Jak to vypadá? Sýr začne hořknout, kysele páchnout, a je z něj cítit čpavek. Zkaženost se může projevit i na povrchu sýru, když se začnou objevovat barevné skvrny cizích plísní.
Hermelín se zelím
Hermelín se zelím je poměrně oblíbenou kombinací a nejčastěji se připravuje buď v nakládané variantě, nebo se ze sýru a zelí chystá výborná pomazánka. Nakládaný hermelín se zelím je variantou klasického nakládaného hermelínu. Do této obměny se zelím patří také uzená klobáska, plnotučná hořčice, cibule, beraní rohy, křen, a koření.
V hermelínové pomazánce hezky ladí jogurt nebo tvaroh. Kromě zelí a sýru se do ní může přidat šunka, cibule, sůl a pepř. Hermelín v zelí je šťavnatá dobrota s nevšední chutí. Aby pomazánka vypadala vesele, můžete na ni dát kousky červené papriky, půlku olivy a posypat pažitkou, nebo petrželkou.
Hermelínové brambory
Hermelínové brambory bývají většinou zapečené a i v tomto případě máte různé možnosti. Vizuálně velmi krásnou a chuťově lahodnou podobou je hermelín uprostřed směsi brambor, slaniny a koření. Jinou variantou je kombinace syrových brambor, hermelínu, cibulí a taveného sýru. Když se při zapékání chutě propojí, vznikne výborná směs, o kterou se strávníci možná i poperou.
Plněný hermelín
Vzhled hermelínu vyloženě vybízí k tomu, aby byl vydlabán a naplněn. Protože se tento sýr hodí k množství potravin, můžete se chuťově vyřádit. Jednou z možností náplně je máslo, vlašské ořechy a česnek, díky kterému bude chuťovka mírně pikantní. Další z variant kombinuje lískové ořechy a sušené brusinky, které dodají šťavnatost a zajímavou chuť. Po rozřezání na trojhránky můžete na každý dát brusinku. Chuťovka tak bude vypadat velmi dekorativně.
Plněné hermelíny vždy lépe chutnají, když je necháte alespoň hodinu rozležet. Ať už zvolíte kteroukoliv variantu náplně, využijete plněný hermelín nejen při oslavách, a když vám přijde návštěva, ale třeba i večernímu uzobávání k televizi.
Zdroje informací:
https://www.stream.cz/jidlo-s-r-o/
https://www.potravinarska-skola.cz
https://www.svscr.cz/neni_plisen_jako_plisen/
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Mezinárodní den falafelu
Domovinou falafelu je pravděpodobně Egypt, alespoň na tom panuje všeobecná shoda. Za národní pokrm jej však považují i v Izraeli či Palestině. Slovo… Číst více
Jak připravit falafel? Vyzkoušejte jednoduchý recept na oblíbenou cizrnovou specialitu
Správný falafel se připravuje z nevařené cizrny, kterou dostatečně dlouho předem necháme namočenou - třeba 36 hodin. Vodu, ve které cizrnu namáčíme,… Číst více
Grilování levou zadní: Nažhavte uhlíky a chyťte sezónu šťavnatých steaků za pačesy!
Grilovací sezóna je v plném proudu! Oblíbená… Číst více
Grilování levou zadní: Jak správně připravovat různé druhy masa?
Rozpálit gril, plácnout na něj kus namarinovaného… Číst více
Grilování levou zadní: Tipy na božské dipy a fantastické marinády
Grilovací počasí udeřilo plnou silou a už vůbec… Číst více
Byliny v kuchyni: Lipový čaj pomáhá při horkosti. Kdy sbírat květy, aby byly nejúčinnější?
Lípa je českým národním stromem, kterému se dříve… Číst více
Poznejte slavný falafel: Malé smažené kuličky z Egypta si můžete připravit i doma
Zvažujete, že si dáte pár dní bez masa, anebo… Číst více
Grilování levou zadní: Ananas ve slanině i bez ní a další netradiční chuťovky na gril
Grilovací sezóna je v plném proudu! Možná vám i… Číst více
Holka u plotny radí: Jak doma udělat nejlepší hummus? Pomůže soda i studená voda!
Pomazánka z vařené a rozmixované cizrny je po… Číst více
Grilování levou zadní: Jak na dokonalý hermelín? Jde to i bez alobalu!
Grilování je efektní, zábavná a především lahodná… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Losos se zeleninou v papilotě
Přidáno před 13 hodinami
Mirabelková marmeláda z varného mixéru
Přidáno před 13 hodinami
Bramborový koláč z pánve
Přidáno před 15 hodinami
Vepřová libečková polévka
Přidáno před 17 hodinami
Lilek s fazolkami a rajčátky
Přidáno před 19 hodinami
Pečený čaj z čerstvého ovoce
Přidáno před 19 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více