Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

hermelín plněný brusinkami a oříšky
Zdroj: Toprecepty, MAKE-FOOD

Hermelín patří mezi naše nejoblíbenější sýry a byla by škoda využívat ho jen jako plátek na pečivo. Dá se využívat do různých směsí s různými potravinami, plnit. Inspirujte se našimi tipy plnými různých chutí.

Co je hermelín

Hermelín je český sýr, který má na povrchu bílou ušlechtilou plíseň. Mezi ušlechtilé plísně patří takové, které se využívají při výrobě sýrů. Je tedy přirozená a žádoucí. Kvalitní sýr typu camembert (typ sýru, který inspiroval právě český hermelín) by měl mít tuto plíseň na celém povrchu. A jaký je rozdíl mezi naším hermelínem a jeho slavnějším kolegou? Hermelín se vyrábí z pasterovaného mléka, zatímco camembert z mléka čerstvého.

Jak poznáte zkažený hermelín

I hermelín může být zkažený. Jak to vypadá? Sýr začne hořknout, kysele páchnout, a je z něj cítit čpavek. Zkaženost se může projevit i na povrchu sýru, když se začnou objevovat barevné skvrny cizích plísní.

Hermelín se zelím

Hermelín se zelím je poměrně oblíbenou kombinací a nejčastěji se připravuje buď v nakládané variantě, nebo se ze sýru a zelí chystá výborná pomazánka. Nakládaný hermelín se zelím je variantou klasického nakládaného hermelínu. Do této obměny se zelím patří také uzená klobáska, plnotučná hořčice, cibule, beraní rohy, křen, a koření.

V hermelínové pomazánce hezky ladí jogurt nebo tvaroh. Kromě zelí a sýru se do ní může přidat šunka, cibule, sůl a pepř. Hermelín v zelí je šťavnatá dobrota s nevšední chutí. Aby pomazánka vypadala vesele, můžete na ni dát kousky červené papriky, půlku olivy a posypat pažitkou, nebo petrželkou.

Hermelínové brambory

Hermelínové brambory bývají většinou zapečené a i v tomto případě máte různé možnosti. Vizuálně velmi krásnou a chuťově lahodnou podobou je hermelín uprostřed směsi brambor, slaniny a koření. Jinou variantou je kombinace syrových brambor, hermelínu, cibulí a taveného sýru. Když se při zapékání chutě propojí, vznikne výborná směs, o kterou se strávníci možná i poperou. 

Plněný hermelín

Vzhled hermelínu vyloženě vybízí k tomu, aby byl vydlabán a naplněn. Protože se tento sýr hodí k množství potravin, můžete se chuťově vyřádit. Jednou z možností náplně je máslo, vlašské ořechy a česnek, díky kterému bude chuťovka mírně pikantní. Další z variant kombinuje lískové ořechy a sušené brusinky, které dodají šťavnatost a zajímavou chuť. Po rozřezání na trojhránky můžete na každý dát brusinku. Chuťovka tak bude vypadat velmi dekorativně. 

Plněné hermelíny vždy lépe chutnají, když je necháte alespoň hodinu rozležet. Ať už zvolíte kteroukoliv variantu náplně, využijete plněný hermelín nejen při oslavách, a když vám přijde návštěva, ale třeba i večernímu uzobávání k televizi.

Zdroje informací:
https://www.stream.cz/jidlo-s-r-o/
https://www.potravinarska-skola.cz
https://www.svscr.cz/neni_plisen_jako_plisen/

Náš tip: Připravte si hermelín v kuskusové krustě s rybízovou omáčkou podle tohoto videoreceptu:

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více