

Kotleta na způsob japonského tonkatsu
Suroviny 4 porce
- 4 vepřové kotlety
- sůl
- pepř
- 1 malé jablko
- 1/2 mrkve
- 2 šalotky (nebo jedna malá cibule)
- 2 lžíce rajského protlaku
- 1 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru
- 1 stroužek česneku
- 1 lžička hnědého cukru
- 2 lžičky balzamikového octa
- 50 ml silného červeného vína
- 3 lžíce tmavé sójové omáčky
- 2-3 vejce
- nahrubo mletá strouhanka
- olej na smažení
- tonkatsu omáčka na namáčení hotového masa
Postup přípravy receptu
Mrkev, jablko a zázvor na jemno nastrouháme. Šalotku nakrájíme nadrobno a dozlatova ji orestujeme na oleji. Zasypeme hnědým cukrem, necháme zkaramelizovat a zacákneme dvěma lžičkami balzamikového octa, který necháme odpařit.
Poté přisypeme nastrouhanou mrkev, jablko, zázvor, utřený česnek, opět orestujeme a zalijeme vínem a sójovou omáčkou. Přidáme rajský protlak a dusíme asi 15 minut.
Směs necháme vychladnout a poté jí natřeme na zlehka naklepané, osolené a opepřené kotlety. Necháme marinovat nejméně 24 hodin, z toho část času samostatně rozložené, aby marináda zůstala na mase a jakoby na něm zaschla. Ideální doba marinování jsou dva dny.Plátky s marinádou obalíme v rozšlehaných vejcích a strouhance a uložíme na hodinu do ledničky. Poté smažíme v rozpáleném oleji jako řízky, z obou stran dozlatova.
Podáváme nakrájené na proužky, přelité hotovou tonkantsu omáčkou. Přílohou by mohla být ochucená rýže nebo asijské těstoviny, například smažené a pikantní zelný salát.
Poznámka od kuchařky
Jedná se o moji variantu oblíbeného japonského pokrmu a nečiní si žádný nárok ohledně originality původní receptury (tu bohužel neznám). Vycházela jsem z vlastního rozboru chutě kupované marinády, ochutnávky japonského jídla a z několika nalezených receptů na internetu, shodujících se v základních ingrediencích, jinak velmi rozdílných.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Kotleta na způsob japonského tonkatsu
-
To vypadá úžasně, musím zkusit :)
-
moc pěkné
-
Máš môj obdiv...
-
Děkuju
,
Evo, určitě můžeš smažit ve fritéze, pokud jsi na to zvyklá.
Aničko, to krájení jsem odkoukala u Číňanů... -
Vypadá to bohovsky, jenom se chci zeptat,zda je možné kotletky dělat ve fritéze
-
Eli,to je krása+15
a jak to hned vypadá jinak,když se hotové maso nakrájí a nazdobí
-
Po přečtení mám pusu plnou slin, vypadá to dobře
Pokusím se sehnat omáčku a pak jdu do toho -
Vypadá to moc dobře
-
-
Eli, už je opravdu na čase
-
Maris, koupila jsem ji u nás na náměstí u Vietnamců. Myslím, že je na čase se zase sejít, dostaneš dáreček...
Děkuju všem za zájem. -
Budu shánět tonkatsu, Eli, můžeš prozradit, kde jsi ji koupila,
abych nelítala sem tam
Bodíka posílám předem, protože to nemůže být jiné než dobré+
-
Tak tohle vypadá také na výborný recept.
Nádhera.
-
Elizo, posílám velký bod, tohle bych si z fleku dala
závidím ti trpělivost s přípravou, já "jedu" spíš v rychlovkách
-
Aj u mna to je velmi oblubeme ,ty opakovaci papagaji japonci to robia uplne super, ich struhanka je tiez tajomnstvo da sa kupit v azijskych obchodoch pod menom Panko.
http://www.reluctantgourmet.com/blog/ingredients/p...
Omacka Tomkatsu sa da velmi lahko vyrobit doma :
je to zmes kecupu, worcesterskej , cesnek, zazvor,cukor a ich ryzovy ocot mirin , vsetko prevarit...