Kotleta na způsob japonského tonkatsu

Eliza Kuchařka: Eliza

4 porce Vepřové maso 20 názorů

Suroviny

4 vepřové kotlety
sůl
pepř
1 malé jablko
1/2 mrkve
2 šalotky (nebo jedna malá cibule)
2 lžíce rajského protlaku
1 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru
1 stroužek česneku
1 lžička hnědého cukru
2 lžičky balzamikového octa
50 ml silného červeného vína
3 lžíce tmavé sójové omáčky
2-3 vejce
nahrubo mletá strouhanka
olej na smažení
tonkatsu omáčka na namáčení hotového masa
Recept si zatím oblíbilo 17 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Mrkev, jablko a zázvor na jemno nastrouháme. Šalotku nakrájíme nadrobno a dozlatova ji orestujeme na oleji. Zasypeme hnědým cukrem, necháme zkaramelizovat a zacákneme dvěma lžičkami balzamikového octa, který necháme odpařit.

  2. Poté přisypeme nastrouhanou mrkev, jablko, zázvor, utřený česnek, opět orestujeme a zalijeme vínem a sójovou omáčkou. Přidáme rajský protlak a dusíme asi 15 minut.
    Směs necháme vychladnout a poté jí natřeme na zlehka naklepané, osolené a opepřené kotlety. Necháme marinovat nejméně 24 hodin, z toho část času samostatně rozložené, aby marináda zůstala na mase a jakoby na něm zaschla. Ideální doba marinování jsou dva dny.

  3. Plátky s marinádou obalíme v rozšlehaných vejcích a strouhance a uložíme na hodinu do ledničky. Poté smažíme v rozpáleném oleji jako řízky, z obou stran dozlatova.

    Podáváme nakrájené na proužky, přelité hotovou tonkantsu omáčkou. Přílohou by mohla být ochucená rýže nebo asijské těstoviny, například smažené a pikantní zelný salát.

Poznámka

Jedná se o moji variantu oblíbeného japonského pokrmu a nečiní si žádný nárok ohledně originality původní receptury (tu bohužel neznám). Vycházela jsem z vlastního rozboru chutě kupované marinády, ochutnávky japonského jídla a z několika nalezených receptů na internetu, shodujících se v základních ingrediencích, jinak velmi rozdílných.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 42 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Kotleta na způsob japonského tonkatsu

  • Stana_K Stana_K

    To vypadá úžasně, musím zkusit :)

    Odpovědět

  • mysulka mysulka

    :yes: moc pěkné;-):-K

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Máš môj obdiv...:yes:

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Děkuju :-K,
    Evo, určitě můžeš smažit ve fritéze, pokud jsi na to zvyklá.
    Aničko, to krájení jsem odkoukala u Číňanů...;-)

    Odpovědět

  • Eva Eva(neregistrovaná)

    Vypadá to bohovsky, jenom se chci zeptat,zda je možné kotletky dělat ve fritéze:-8

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Eli,to je krása+15:yes:a jak to hned vypadá jinak,když se hotové maso nakrájí a nazdobí:-K:yes:

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Po přečtení mám pusu plnou slin, vypadá to dobře :-p:yes:
    Pokusím se sehnat omáčku a pak jdu do toho;-):yes::yes:

    Odpovědět

  • Paprika Paprika

    Vypadá to moc dobře :yes::yes:

    Odpovědět

  • marcik marcik

  • maris maris

    Eli, už je opravdu na čase;-):-)

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Maris, koupila jsem ji u nás na náměstí u Vietnamců. Myslím, že je na čase se zase sejít, dostaneš dáreček...;-):-)
    Děkuju všem za zájem.:-K

    Odpovědět

  • maris maris

    Budu shánět tonkatsu, Eli, můžeš prozradit, kde jsi ji koupila,
    abych nelítala sem tam:-)
    Bodíka posílám předem, protože to nemůže být jiné než dobré:yes:+:-)

    Odpovědět

  • Pajaska Pajaska

    Tak tohle vypadá také na výborný recept.:yes: :yes: Nádhera.:-p

    Odpovědět

  • isindy isindy

    Elizo, posílám velký bod, tohle bych si z fleku dala :-O:-O:yes: závidím ti trpělivost s přípravou, já "jedu" spíš v rychlovkách ;-)

    Odpovědět

  • Nonya Nonya

    Aj u mna to je velmi oblubeme ,ty opakovaci papagaji japonci to robia uplne super, ich struhanka je tiez tajomnstvo da sa kupit v azijskych obchodoch pod menom Panko.
    http://www.reluctantgourmet.com/blog/ingredients/p...
    Omacka Tomkatsu sa da velmi lahko vyrobit doma :
    je to zmes kecupu, worcesterskej , cesnek, zazvor,cukor a ich ryzovy ocot mirin , vsetko prevarit...:yes:

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: kotleta vyrobit pánko strouhanku panko strouhanka jak vyrobit panko strouhanku co je pánko strouhanka strouhanka panko japonská strouhanka panko strouhanka recept domácí panko strouhanka japonská strouhanka pánko asijská strouhanka japonske recepty pankostrouhanka ton katsu omáčka katsu kari japonská jídla recepty co je pankostrouhanka japonská panko strouhanka panko recept zelný salát podle japonců

Zapomněl/a jsem heslo