Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Křest nové kuchařské knihy Jiřiny Bohdalové s názvem Prababičky pravnoučatům proběhl v Praze 7. prosince 2025. A nemohlo to vyjít na lepší den. Přesně v neděli totiž herečka poprvé uviděla svého prvního pravnuka Toníka. Oslavu kuchařky tak rovnou spojila s oslavou narození pravnoučka. Za web Toprecepty.cz jsme byli na místě a slavné herečce jsme přinesli i dárek.

Dvojitý křest 

Ve foyer pražského divadla Hybernia to v neděli ve dvě odpoledne vypadalo, že dorazil prezident Spojených států nebo popová diva Taylor Swift. Víc kameramanů a fotografů pohromadě jen tak neuvidíte. Křtila se totiž v pořadí už 15. kuchařka slavné herečky Jiřiny Bohdalové nazvaná příznačně Prababičky pravnoučatům.

Moderování se ujala Daniela Brzobohatá a za kmotry byli moderátorka Saskia Burešová a režisér Zdeněk Zelenka. O hudební doprovod se postaral Jožka Šmukař s cimbálovou kapelou. Nechyběla ani Jana Roušarová, kamarádka Jiřiny Bohdalové a spoluautorka kuchařky.

A protože se Jiřině Bohdalové před pár dny narodil první pravnuk Toníček, oslava byla rovnou dvojitá. Podávaly se chlebíčky a cukroví, přiťukávalo se vínem a hrála cimbálovka. „Jsem ráda, že jsem se toho dožila. Dnes jsem ho viděla poprvé a je to vyžehlené miminko. Doufejme, že bude mít dobrý osud,“ prohlásila na křtu herečka, která i přes svůj vysoký věk (94 let) srší neuvěřitelnou energií

Kuchařce kuchařku 

Jelikož se sluší ke křtu přinést dárek, místo květin jsme zvolili něco jiného a přinesli jsme Jiřině Bohdalové naši kuchařku Náš rok v kuchyni. Přestože má Jiřina Bohdalová jistě receptů dost, knížka ji potěšila, jak je vidět v našem úvodním videu. „To jste mi udělala velkou radost,“ reagovala herečka na předání dárku z rukou šéfredaktorky magazínu Toprecepty.cz, Šárky Adámkové.

Podobně jako naše kuchařka je složená z prověřených a sesbíraných receptů čtenářů, i kuchařku Jiřiny Bohdalové tvoří recepty, které má herečka vyzkoušené a prověřené a které jí třeba předal někdo jiný. 

Za legendární recept, který dělá už 50 let, považuje ona sama kuře podle režiséra Pravoše Nebeského, které s oblibou připravovala na chalupě. Tento recept najdete v její kuchařce Prababičky pravnoučatům v poslední sekci s názvem Recepty slavných. V této části knihy je i květák podle Simony Stašové, bábovka Otakara Brouska nebo štrúdl Evy Hrušínské. 

My vám dnes ale nabídneme recept na kuře, které zbožňuje a vychvaluje Jiřina Bohdalová. 

Kuře pečené ve šlehačce 

Recept režiséra Pravoše Nebeského kombinuje samé dobré věci. Kuřecí řízky naplněné slaninou, obalené v trojobalu a ještě zapečené pod peřinkou ze šlehačky, to je blaho v ústech! 

Pro 4 osoby potřebujete: 4 kuřecí řízky, sůl, párek nebo jinou uzeninu, hladkou mouku, vejce, strouhanku (na trojobal), 1-2 smetany ke šlehání 

Jak na to? Kuřecí maso naklepejte, osolte a na každý plátek položte kousek párku nebo jiné uzeniny (klidně slaniny). Vše zaviňte jako ptáčky a obalte v trojobalu (tedy postupně v mouce, rozšlehaném vajíčku se solí a ve strouhance). 

Kastrol silně vymažte máslem a závitky do něj naskládejte těsně vedle sebe. Zalijte smetanou a pečte v troubě, dokud se smetana nevypeče a závitky nezezlátnou.

Podávejte s vařenými bramborami nebo s bramborovou kaší. 

Na to, jak to na křtu vypadalo, se můžete podívat v naší galerii: 

 

Témata

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku