Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vyhněte se moučným červům i ztvrdlému cukru: 10 rad, jak správně uchovávat potraviny
Zdroj: Annie Sprat, Unsplash.com

Mít plnou spižírnu je cenná a praktická věc, ale může se stát, že zásoby neuchováváme správně, a pak s těžkým srdcem likvidujeme kila mouky plné červů či žluklé máslo. Víte, jak správně skladovat potraviny, aby jste spolu s nimi zbytečně nevyhazovali i peníze?

1. Mouka

Nakupovat mouku ve velkém do zásoby není nejmoudřejší, ona totiž po několika měsících zatuchne, při nevhodném skladování se vám do ní navíc mohou dát mouční červi. Nikdy ji nepřechovávejte v papírovém pytlíku, v němž jste ji zakoupili - vždy ji přesypte nejlépe do vzduchotěsné dózy. Zabráníte tak tomu, aby přebírala pachy jiných potravin, a červi, pokud se objeví, se nedostanou dovnitř a případně ani ven, aby napadly další sypké suroviny. Nejlepší je skladovat ji na tmavém místě při teplotě 15 - 18°C, protože takové prostředí zabrání jejímu žluknutí.

2. Vločky a cereálie

I vločky a cereálie mohou napadnout mouční červi. Problém s moučnými červi je v tom, že se z nich pak vyvinou moli. Dostanou se všude, rádi hnízdí v sypkých potravinách a je obtížné je vymýtit. I jedna zapomenutá larva to může celé rozjet od znova. Jakmile vám jednou obsadí zásoby, nejlepším řešením je vyházet všechno sypké. Ještě lepší je tomu ale předcházet přesypáváním tohoto druhu surovin do suchých, neprodyšných, uzavíratelných nádob a sklenic.

3. Cukr

Cukr je totéž v bledě modrém. Nikdy jej neuchovávejte v papírovém sáčku, ve kterém se prodává, vždy jej přesypte do uzavíratelné dózy. Tip: Do moučkového cukru můžete přidat vanilkové lusky, které díky cukru vydrží déle čerstvé a naopak lusky cukru dodají příjemnou vanilkovou vůni.

4. Máslo

Aby vám máslo nežluklo nebo nezplesnivělo, musíte jej skladovat v lednici. Neotevřené máslo uložte do uzavíratelného sáčku nebo nádoby, tak by vám mělo vydržet až čtyři měsíce. Již načaté máslo spotřebujte do tří týdnů. Pokud jste nakoupili zásobu, přechovávejte másla v mrazáku, kde vydrží rok.

5. Med

Pro skladování medu je nejdůležitější teplota. Uzavřený med v teplotě pod 12°C vydrží klidně i několik let. Již otevřený med můžete klidně dát do lednice, zpomalíte tím jeho krystalizaci. Nejlepší je uchovávat jej ve skleněné nádobě a pozor! Nikdy by se dovnitř neměla dostat voda.

6. Chilli, paprika a další pálivé koření

Aby si pálivé koření zachovala svou ostrost, ale i výraznou barvu, skladujte jej ve zcela neprůhledné nádobě a v ledničce.

7. Majonéza a kečup

Majonézu po otevření skladujte zásadně v lednici, nejlépe ve dveřích. Vysoká teplota pomůže rozvoji mikroorganismů, které vám sice neublíží, ale zničí chuť omáčky. Příliš nízká teplota zase způsobuje, že se jednotlivé složky majonézy oddělí, a ta tak ztrácí svou krémovou konzistenci. Majonézu ze sklenice vždy nabírejte jen čistou lžící, pak vám v chladničce vydrží i tři měsíce. Oproti tomu kečup, navzdory všeobecnému přesvědčení, po otevření v lednici vůbec být nemusí. Obsahuje dostatek konzervantů, aby vydržel i ve spižírně.

8. Káva

S kávou je to ošemetné. Pokud máte rádi zrnkovou, kterou si před přípravou nápoje sami namelete, většinu kvalitních káv zakoupených například přímo v kavárně nebo kávovém obchodě musíte opravdu spotřebovat cca do měsíce od pražení zrnek. Pokud zrnka nakupujete v supermarketu, nevadí, i tak můžete udělat leccos pro zachování kvality a aroma kávy. Přesypte zrnka do skleněné nebo porcelánové nádoby a tu pak uložte na tmavé, chladné a předevší msuché místo.

9. Ořechy

Ořechy obsahují olej a olej může co? Ano, žluknout. Vyloupaná jádra ořechů skladujte v uzavíratelných nádobkách na suchém a tmavém místě, případně je v uzavíratelných pytlících zamrazte, vydrží tak několik měsíců. Pokud máte opravdu velkou zásobu ořechů, vložte jádra do zavařovaček, zavřete je a ve vodní lázni sterilizujte podobně jako třeba kompoty. Takto zakonzervované vám ořechy vydrží i tři roky.

10. Olivový olej

Olivový olej nesnáší teplo, světlo ani vzduch, proto jej musíte pečlivě uzavřený skladovat v chladu a temnu. Kupujte olej v tmavých nebo kovových obalech a vždy po použití jej pořádně uzavřete. Tip: Pokud je láhev s olejem naplněná z 80 % a méně, urychluje se proces oxidace, kterým olivový olej ztrácí charakteristickou vůni a chuť. Přelívejte tedy postupně olej do menších a menších nádob.

11. Sýr

Čerstvé sýry jako cottage je potřeba uchovávat v lednici, samozřejmě. Patří tam ale i tvrdé sýry, třeba parmezán, jen byste je měli nechat dýchat. Z plastového obalu je přendejte a zabalte nejlépe do neparfemovaného kuchyňského papírového ubrousku. Plísňové sýry jako camembert či nivu uchovávejte v potravinářské fólii a silně aromatizované sýry patří do opravdu pořádně uzavřené plastové či skleněné dózy.

12. Salám 

Krájený salám samozřejmě uchováváme v lednici, ale pokud si pořídíte celou štangli, je dobré nechat ji pověšenou v chladné spižírně a postupně z ní odkrajovat. Správný salám totiž musí pořádně vyschnout, obzvlášť to platí pro "přejetý" lovečák.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více