JABLKA
Poslední diskuze
„Co dnes uvařit?“ Julia Oskerova, před 7 minutami
„Přání a gratulace“ Nadja, 30. 8. 2025 08:02
„Komentáre k receptom“ veronika_straka, 27. 8. 2025 05:25
Poslední příspěvky
„Dobrý deň želám. U nás je pekný slnečný. Dnes som zapiekla…“ Julia Oskerova, před 13 minutami
„Hezký den dnes frankfurtská polévka a kuří směs dělaná ve…“ Simona Skolakova, před 1 hodinou
„Hezký den, uvařila jsem plněné papriky s rajskou a…“ tara23, před 1 hodinou
Přečtěte si Zobrazit více
24. 9. 2010 15:02
24. 9. 2010 13:37
24. 9. 2010 06:41
24. 9. 2010 06:21
23. 9. 2010 17:50
Mirco75, měla bys ty svoje recepty na džem dát do receptů, takhle se to ztratí.
23. 9. 2010 09:01
Ale pokud chceš klasický džem, tak ten se dělá takto:
JABLKOVÝ DŽEM -
Jablka 5 kg, cukr 1 kg, Petol 1 ks (nebo jiný konzervační prostředek).
Oloupaná a očištěná jablka nakrájíme na čtvrtky, prosypeme cukrem a přes noc uložíme do chladna. Druhý den je vaříme 30 min. na mírném ohni (do husta), odstavíme a smícháme s Petolem. Plníme do lahví za horka a převazujeme celofánem (zavíčkujeme). Takhle ho vařila moje babička a byl vynikající
JABLKOVÝ DŽEM S POMERANČOVOU PŘÍCHUTÍ -
Jablka očištěná 500 g, cukr 150 g, půlka citrónu, pomeranč 1 ks.
Očištěná a načtvrcená jablka promícháme se strouhanou pomerančovou kůrou, cukrem a necháme je v chladu proslazovat. Druhý den je prudce vaříme 20 min, pak přidáme citronovou šťávu a zkusíme na talířku, jestli nám džem tuhne. Jestliže ano, tak horký džem plníme do slenic, zavíčkujeme a dnem vzhůru je necháme vychladnout.
Cukru může být až dvojnásobné množství - podle chuti a kvality jablek
Recepty jsou z kuchařky, ze které zavařovala už moje babička a my v tom pokračujeme
Přidám ještě odkaz na správné zavařování - kdyby někdo dělal třeba napoprvé http://www.receptyonline.cz/sterilujeme-marmelady-....
23. 9. 2010 08:35
Ale nie to chcem písať. Keď je veľa padaných jabĺk, robím lekvár vždy. Úplne jednoducho :
Jablká zbavím jaderníkov ( nešúpem, pretože v šupke a tesne pod ňou je najviac pektínu a vitamínov s minerálmi ), narežem a rozvarím. Rozmixujem, vsypem cukor ( množstvo podľa sladkosti jabĺk a chuti ), pridám škoricu, niekedy aj cuitrón, podľa odrody jabĺk, a varím do zhustnutia. Vlejem do fľaštičiek, otočím hore dnom a nechám vychladnúť.
Presne tak robím aj z ostatného netradičného ovocia, len koreniny sa menia podľa druhu ovocia - z bazy, drienok a pod.
23. 9. 2010 07:41