Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Aronie (černá jeřabina)

Jako kompot jsou jeřabiny černé zavařené s hruškami-ty jsou zase sladké takže se doplňují, do cukrového nálevu - litr vody/1kg cukru přidávám citronovou šťávu.

1 litr kuliček jeřabiny černé, zalijeme 1 litrem jemné lihoviny a 14 dnů necháme stát ve 4 litrové sklenici, občas promícháme, pak svaříme 1 litr vody s 1kg cukru, necháme vychladnout a promíchame se zcezeným výluhem z jeřabin, dělám takto i černý rybíz, jsou to výborné a zdravé likéry, přímo elixíry.

Aronie není hnusná na chuť,jen se nesmí jíst syrová. Jemírně jedovatá, tak by měla vždycky přejít varem.www.letni-byt.cz

Aronii používáme jako základní surovinu pro pečený čaj. Nakombinuje se s dalším ovocem a je výborný. Obsahuje (aronie) třísloviny, které jsou zde právě žádoucí. Nebo prosladit a usušit, dobré do müsli.

hafikov:můžeš mu prosím poradit jak jsi to dělala.Jenom v rumu jsem to nikde nenašla.Někde jsem četla jen prosypat cukrem a zalít rumem,ale nevím kde a jak to přesně je.Dík

hafikov:

Kdysi je měli sousedi na zahradě a já z nich dělala šťávu, byla moc dobrá:-p:-p a prý je to i zdravý a plný vitamínů;-);-)

Také máme letos první úrodu a jsou hnusný na chuť.Tak je zkusím naložit do rumu.

macejka:dělám každý rok ze šťávy marmeládu,je vynikající.Na strojku umlet nebo dávám do odpařovacího hrnce,čistou odměřenou pak s cukrem a Gelfix klasik, kys.citronová-podle chuťi.
Jinak udělat kompot.Je z toho i dobrý likér-chutnala jsem,ale nedělám.Na webu od zahrádkářů se dá také něco najít.

macejka:něco jsem našla,snad se to"šikne";-):-)
http://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/zavarovan...

Prosím letos jsem měla první úrodu aronie. Poraďte mi nějaký dobrý recept (jednoduchý). Manžel tvrdí, že nejlepší je dát ji do rumu, ale jak:)?

:-DAhoj,někde jsem četla,že pani Skořepová denně užívá jednu kuličku černého jeřábu naloženého v rumu.Myslíte,že by to mohl být ten kompot jak je zde napsán.Nikde jsem zatím nic podobného nečetla.Prý je to strašně dobré a hlavně zdravé.Díky:-K

:-K Jani R., josta je kříženec angreštu a černého rybízu,tvarem připomíná spíše angrešt,chutí černý rybíz.Keř je mohutnější než angrešt,beztrnný.
Aronie,které se také říká černý jeřáb,prý nemá s jeřábem nic společného.Plody jsou podle mne trpké a mně vůbec nechutnají.Každoročně je u nás oberou ptáčci,ale letos zkusím ten kompot,budu-li se sběrem rychlejší.

Aronii pěstujeme moc dlouho, je to nenáročný keř.Bobule mají dost trpkou chuť,ale pro ptáky jsou snad pochoutkou.Jednou nám očesali dřív než my:-// Obsahuje důležité prvky pro tělo /cévní systém,srdce,cukrovka atd./, nejvíce děláme marmeládu-je to skvělé:-p.Mohu jen doporučit k pěstování.

Patricie, Pavle, recept sem můžete samozřejmě dát, protože se jedná o aronii, ale tento čaj je tu asi 9x jako např. http://www.toprecepty.cz/recept/6684-peceny-caj/ a jemu pdobné recepty nebo http://www.toprecepty.cz/recept/2026-brusinky-z-ry... + viz podobné recepty.

Přispět do diskuze

Přidat příspěvek