Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zrající třešně, samosprašná odrůda Halka. Strom vybaven žlutými lepovými deskami proti útoku škůdců.
Zdroj: Alena Kunclová, Toprecepty

Červen a červenec jsou měsíce typické zráním třešní. Toto sezonní ovoce patří mezi nejdříve zrající ovoce na našich zahradách a je oblíbené při pečení sladkých dobrot. Třešně jsou i pochoutkou k přímému zobání. Ale co když jsou napadené červy? A štve vás, že třešně až moc praskají? Jak si tedy chránit úrodu?

Sklizeň třešní v plném proudu, zvolte nepukavé odrůdy

Samozřejmě záleží na nadmořské výšce a konkrétní odrůdě třešní, kterou máme, ovšem červen je měsícem, kdy už ve velkém červenají tyto oblíbené peckoviny. Jednou ze špatných vlastností třešní je pukání plodů. Děje se tak zejména při deštivém počasí v době dozrávání a zralosti třešní. Některé odrůdy jsou k tomuto jevu více náchylné než jiné, souvisí to zejména s pevností slupky.

Za deštivého počasí se zvyšuje obsah vody v plodech (odpařování je v takovémto počasí ztíženo) a odrůdy s tužší dužinou (chrupky a pochrupky) a srdcovky s méně elastickou slupkou snadno pukají. Takovéto plody pak podléhají rychleji zkáze.

Mezi méně pukavé odrůdy tak patří srdcovky či odrůdy s elastickou slupkou jako polochrupka Burlat, srdcovka Aranka či Kaštánka (ta je i odolná vůči červivosti), velmi raná srdcovka Rivan, samosprašná Májová polochrupka raná či chrupka Karmen. To je jen krátký výběr odrůd s menší náchylností k praskání.

Když uvažujeme o třešni do zahrady, měli bychom si všímat si uváděných dat o vhodném opylovači (třešně jsou většinou cizosprašné), dále pak o době konzumní zralosti (kdy nám budou třešně dozrávat), o vlastnostech plodu a v neposlední řadě také, na čem jsou zapěstované, zda budeme mít v zahradě vysokokmen či třeba čtvrtkmen, a jak rychle rostoucí je podnož.   

Další vada na chuti - červivost třešní a jak proti ní bojovat

Hlavní škůdce pro úrodu třešní je vrtule třešňová, která způsobuje červivost třešní. Dá se řešit postřikem chemickým, který musí být aplikován cca 3 týdny před sklizní. Ovšem důležitější jsou preventivní opatření, která nám pomohou zabránit v každoročním napadení třešní.

Je především nutné důsledně vysbírat všechny plody ze stromu. Po přezrání jsou totiž hlavní zdrojem šíření vrtule. To platí i pro plody opadané na zem. Třešním konkrétně škodí bílé larvy. Napadené ovoce ztrácí lesk a v místě nakladení vajíček se propadají. Později v tomto místě vzniká hnědá skvrna, třešně měknou a hnijí.

Více se tento škůdce vyskytuje u pozdnějších odrůd. S ranými odrůdami třešní se možná červivosti vyhnete úplně (např. Rita, Rivan, Karešova). Vhodné je také na stromy umístit žluté lepové desky, které svou barvou zaujmou nalétávající dospělce vrtule třešňové a odchytají je. Lapače musí být vyvěšeny v době tvorby plodu, a to ideálně rovnoměrně po obvodu koruny (vrtule nalétají ze spodní strany). Na podzim pomáhá půdu pod stromy zrýt, kukly se tak stanou potravou pro ptáky. Pomáhá také zapracování vápna do půdy.

Během předjaří je vhodné aplikovat postřiky na přezimující škůdce. Další možností, jak se popasovat se škůdci, je zakrytí stromu, to pomůže nejen proti útokům hmyzích škůdců, ale nebudete se muset o úrodu dělit s ptáky, kteří jinak třešně rádi klovají. Takže zkuste se škůdci bojovat, ať zbyde hodně úrody pro vaši spotřebu. 

Máte opakovaně malou úrodu?

Děláte všechno možné, a přesto máte strom bez třešní? Možná byl jen špatný rok z hlediska počasí v době květu. Může se to stát, a příští rok bude situace zase jiná. Ovšem někdy se stává, že byl podceněn výběr odrůdy. Třešně jsou nejčastěji cizosprašné a k opylení potřebují květy jiné vhodné odrůdy v okolí. V zahradnictví jsou k dostání i samosprašné odrůdy (např. česká srdcovka Halk, dále pak Celeste či chrupka Grace Star) a na tuto skutečnost je tedy dobré myslet při pořizování stromku do zahrady. 

Zdroje informací:
Kniha Švestky a třešně, Vávra - Ferkl-Koch-Černík
Kniha Chemie na zahrádce, Zakopal - Šedivý a kol.
jukka.cz: Třešně
zahradnictvi-spomysl.cz: Třešně 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více