Toužíte po zdravém srdci, kvalitním spánku a dokonalé postavě? Dejte si hrst dýňových semínek
19. 10. 2016 Životní styl
Také rádi mezi jídly stále něco ochutnáváte? Nedokážete si sledování televize představit bez brambůrek či křupek? Nahraďte nezdravé pochoutky dýňovými semínky! Jejich chuť si jistě oblíbíte a navíc výrazně prospějete svému zdraví.
Prevence kardiovaskulárních a nádorových chorob
Dýňová semínka jsou přímo napěchována hořčíkem, zinkem, mastnými kyselinami a antioxidanty – tato kombinace zafunguje doslova jako balzám na vaše srdce. Na semínkách by si tak měli pochutnávat obzvláště lidé po mrtvici, infarktu či ženy v menopauze – jejich konzumování totiž snižuje krevní tlak a zvyšuje hladinu „dobrého“ cholesterolu. Dýňová semínka jsou vhodná nejen jako prostředek prevence kardiovaskulárních, ale i nádorových onemocnění – studie prokázaly jejich pozitivní vliv na prevenci rakoviny prsu, žaludku, plic, tlustého střeva a prostaty.
Záněty nemají šanci
Dýňová semínka jsou bohatá na silné antioxidanty, které účinně ochraňují buňky před volnými radikály a bojují proti zánětu. Zařazením dýňových semínek do jídelníčku tak prospějete svému zdraví po všech stránkách.
Pro postavu snů
Díky vysokému obsahu hořčíku dýňová semínka pomáhají regulovat hladinu cukru v krvi, čímž významně snižují riziko vzniku cukrovky. Stejně dobře také harmonizují krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi. Dýňová semínka jsou navíc plná vlákniny, a tak jsou ideální svačinkou v případě, že držíte redukční dietu.
Záruka klidné noci
Dýňová semínka obsahují aminokyselinu tryptofan, která pozitivně ovlivňuje činnost nervové soustavy a významným způsobem určuje kvalitu spánku. V kombinaci s hořčíkem tvoří dokonalou dvojku, po které budete spát, jako když vás do vody hodí. Tryptofan pozitivně působí i při procesu odvykání kouření či pití alkoholu.
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Co dobrého a svátečního vařit v prosinci? Může to být tradiční i méně tradiční menu
Je tady advent Advent je čas ztišení, rozjímání, sdílení společného času a snaha udělat radost někomu blízkému a tím zažít vlastní pocit štěstí.… Číst více
Jak připravit vinnou klobásu. Naučíme vás dva způsoby
Vinná klobása nechybí ve svátečním období na slavnostní tabuli. Před přípravou se nejčastěji smotává do spirály a propíchnutím špejlí napříč se… Číst více
Desatero rad a tipů na odlehčené Vánoce: Jak si užít vánoční svátky a nepřibrat
Vánoce se blíží a někteří z nás je očekávají s velkými obavami. Vědí, že je velmi těžké odolat lákadlům na vánočním stole - řízkům, bramborovému… Číst více
16 tipů na štědrovečerní menu: Co se tradičně podává k slavnostní večeři
Menu na Štědrý den je tradičně dané. Doba půstu se v současnosti příliš nedodržuje, ale klasické pokrmy se připravují dodnes. Provedeme vás… Číst více
Kouzelný čas adventní: Pojďte se s námi podívat, jak jej lidé prožívali dříve
Už je to tady… dnes konečně zapálíme první svíčku… Číst více
Zítra přijde Mikuláš. Přečtěte si, jak se slaví ve světě a připravte dětem medové certličky
Na Mikuláše se děti těší téměř stejně jako na… Číst více
Jak na masopustní vrkoče: Nadýchané sváteční koláče voní tvarohem a vanilkou a tradičně se pekly k muzice
K masopustu patří hlavně koblihy, za starých časů… Číst více
Vánoční zvyky a tradice: Jaké z nich znáte a které stále dodržujete? Připomeneme si ty nejzajímavější
Velkou touhou lidí je být zdravý, milovaný a žít v blahobytu. Právě s těmito přáními je většina zvyků, dodržovaných u Štědrovečerní tabule, spojena.… Číst více
Velikonoční jidáše a vrkoč podle Petry Burianové: Voní medem a krásně ozdobí stůl, říká první vítězka Peče celá země
Pečení je s Velikonocemi velmi úzce spjato. Petra… Číst více
Jak vykuchat kapra v 5 krocích. Na co si dát při práci pozor
Velmi často si doneseme domů kapra už vykuchaného, ale co když dostanete od souseda rybáře kapra v celku? Potom je potřeba postavit se ke kuchyňské… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře (1)