Hezký nostalgický recept! Pro ty, kdo by se hádali do krve, že Francouzi nikdy neudělají to nebo ono, tady pár ukázek, že zálivku s vodou (i teplou, pro lepší homogenizaci, nebo perlivou (!) ) běžně používají:
Přepočteno na větší množství (asi půl litru zálivky, vydrží v lednici pár dní):
125 ml vinného octa
125 ml vody
1 polévková lžíce hořčice
2 lžičky soli
čerstvě mletý pepř
250 ml oleje (olivový, řepkový)
Prošlehat nebo šejkrovat :). V tomhle receptu hořčici obměňují vajíčka, což bude jistě velmi dobré! Naopak, kdo by chtěl do zálivky přidávat víno, měl by ho předem povařit a nechat zchladnout.
Gazpacho: řekněme, že babaganush je lilkový kaviár ze Středního východu. Je z grilovaného lilku, odtud uzená chuť, je v něm tahini a někdy i jogurt. V lilkovém kaviáru bez přívlastků je jen olivový olej, česnek, citrónová šťáva, cibulka a koření podle chuti každého. Připravuje se z lilku pečeného nebo dokonce vařeného. Není zač!
shop.culinabotanica.cz/seminka/kaderavek-toskansky/
www.aufeminin.com/recette-minceur/vinaigrette-allegee-s2236552.html
madame.lefigaro.fr/recettes/sauce-vinaigrette-allegee-310709-201850
Přepočteno na větší množství (asi půl litru zálivky, vydrží v lednici pár dní):
125 ml vinného octa
125 ml vody
1 polévková lžíce hořčice
2 lžičky soli
čerstvě mletý pepř
250 ml oleje (olivový, řepkový)
Prošlehat nebo šejkrovat :). V tomhle receptu hořčici obměňují vajíčka, což bude jistě velmi dobré! Naopak, kdo by chtěl do zálivky přidávat víno, měl by ho předem povařit a nechat zchladnout.