Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Boršč na neděli

Boršč je tradiční polévka východoevropské kuchyně, která se připravuje v mnoha obměnách. Tato varianta s mletým masem a restovanou slaninou vyniká výraznou chutí červené řepy a díky zelenině je nejen zdravá, ale také příjemně zasytí.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Radiologia Radiologia

Snadný

Doba přípravy 95 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 75 min

95 min (20 min příprava + 75 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na kostičky. Krok 2: Cibuli osmahneme na troše rozehřátého másla. Po zezlátnutí přidáme nakrájenou kořenovou zeleninu a společně krátce orestujeme. Krok 3: Slaninu nakrájíme na kostky a společně s mletým masem ji osmahneme na jiné pánvi. Krok 4: Orestovanou zeleninu a maso přendáme do jednoho hrnce. Osolíme, opepříme a dobře promícháme. Krok 5: Poté zalijeme vývarem (či vodou s bujónem). Množství se odvíjí od toho, kolik chceme mít boršče. Do vývaru přidáme 3 bobkové listy, pár kuliček nového koření a celého pepře. Krok 6: Vaříme přibližně 1 hodinu, dokud zelenina nezměkne. Doba se může lišit podle použitého masa, hovězí potřebuje více času. Po půl hodině vaření přidáme rajčatový protlak nebo loupaná rajčata. Krok 7: Zhruba 10 minut před koncem vaření přidáme i zelí. Krok 8: Hotový boršč můžeme podávat se zakysanou smetanou.

TIP: Domácí zeleninový bujón

Zveřejněno 11. 10. 2025

Poznámka autora Radiologia

Koření si dávám do sítka, abych ho pak nemusela z vývaru lovit.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Boršč na neděli

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5yVO8

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Boršč na neděli

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5yVO8

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
maso, protlak rajčatový, zelí kysané, slanina, řepa červená, cibule červená, mrkev, petržel, vývar masový, koření nové koření, pepř celý, bobkový list, máslo, sůl, pepř mletý, máslo, smetana zakysaná

Přidat fotografie receptu