Zelňačka podle starýho Habany

casino Kuchař: casino

Doba přípravy: . . Polévky 27 názorů

Suroviny

• 500 g kysané zelí
• 50 g špek
• sádlo (olej)
• 250 g cibule
• 2 PL červená paprika
• 500 g klobása (papriková)
• 1 KL celý pepř
• 1 KL nové koření
• 1/2 KL kmín
• 500 g brambory
• 2-3 PL hladká mouka
• 200 ml zakysaná smetana (pomazánkové máslo)
• sůl
• pepř
• cukr
• ocet
Recept si zatím oblíbilo 18 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Ze zelí vymačkáme nálev (nevyhazovat), zelí překrájíme a dáme vařit.

  2. Mezitím ve velkém hrnci popustíme špek a osmažíme na něm cibuli dozlatova (dle potřeby přidáme sádlo).

  3. Přidáme papriku, krátce osmahneme a zalijeme vroucí vodou.

  4. Přihodíme celý pepř, nové koření, kmín a asi na centimetrová kolečka pokrájenou klobásu.

  5. Necháme probublávat a posléze přidáme okrouhané, dle zvyklosti nakostkované brambory.

  6. Před dovařením brambor zahustíme záklechtkou z mouky a za stálého míchání provaříme.

  7. Pak přidáme uvařené zelí vč. vody ve které se vařilo (pozor na překyselení) a přidáme vroucí vody tolik, aby polévka byla hustá podle našich představ.

  8. Přidáme smetanu, zamícháme a odstavíme z plamene.

  9. Dokyselíme (vodou scezenou ze zelí nebo octem) a dochutíme solí, pepřem a případně cukrem. Chuť polévky je dána především kvalitou použité klobásy.

Poznámka

ZDROJ (upraveno)

http://www.labuznik.cz/recept/zelnacka-staryho-hab...

Pokud jste uvařili, jídlo vám chutnalo a napíšete to do komentářů, tak se asi neurazím…

Pokud jste uvařili, jídlo vám nechutnalo, napište to do komentářů; já se neurazím a ostatním tím jen posloužíte…

Pokud se vám recept líbí a dáte mu bod, tak je zbytečné to psát do komentářů…

Pokud se vám recept nelíbí, klidně napište proč. Vaše připomínky zvážím a recept případně doplním, opravím, či vymažu…

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 614 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Zelňačka podle starýho Habany

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Je skvělá;-), přidávám foto:-8

    Odpovědět

  • hadravovaa hadravovaa

    mamka dávala do zelnačky ještě houby a mírně zahuštovala syrovým nastrouhaným bramborem a zakysanou smetanu jsme si dali do polévky až na talíři

    Odpovědět

  • casino casino(autor receptu)

    otesánek:
    (neregistrovaný/á) neotesanče…
    …jen jako takový si můžete dovolit napsat že lžu!
    Nelžu! Při svém LaHoSiPa si tento luxus nemohu dovolit. Je pro mě jednodušší nelhat a zatím mě ještě nikdo nenačapal „na hruškách“!
    Pokud mi nevěříte, hoďte voko sem http://www.labuznik.cz/recept/zelnacka-staryho-hab... do komentářů 30.05.13 12:23 kde už pomalu před rokem jako bych věděl, že se ukáže nějaký jelimán vašeho ražení.
    Pokud je vám mé slovo málo a stojí vám to vůbec za to, písněte si na LABUŽNÍKOVI správci a optejte se, zda Habana své recepty vymazal a zda oni je posléze (jako svůj majeteček) opět resuscitovali…
    Omlouvat se mi nemusíte:-D

    Odpovědět

  • Majka8 Majka8

    casino:chi chi chi,já jsem ji dnes taky vařila a nezbylo nic:-Dještě večer ji chlap hledal a bohužel,rodina byla rychlejší:-))

    Odpovědět

  • casino casino(autor receptu)

    K tomuto receptu mám velmi vřelý, ba přímo partnersko- registrovaný, vztah. Nejednu krásnou chvilku jsme už spolu u sporáku strávili... Dokonce i dnes, na Valentýna, jsme spolu:-D
    Chtěl jsem TOP obohatit o ověřený recept, ale udělal jsem chybu.
    Zelňaček je tu celá řada a některé jsou velmi podobné.
    Než ale nechám rcp případně vymazat, rád bych si ujasnil, kde jsem, soudruh, udělal chybu.

    Registrovaní a neregistrovaní kolegové kteří jste na rcp našli něco pozitivního…, děkuji vám

    Registrovaní a neregistrovaní, kterým není leccos po chuti, dovolte:
    Zpětně vidím chybu v tom, že jsem rcp nazval podle původního receptu. Zjednodušil jsem postup až tak, že by autorovi mohlo vadit jeho uvedení pod původním názvem.
    Na druhou stranu, myslíte si, že bych nedokázal rcp překopat, že by ho ani vlastní otec mladýho Habany nepoznal? Tu bych něčeho ubral, tu něco přidal, vrazil bych tam třeba mrkvičku, kousek cerelu, jeden hřebíček, KL medu a aby se chuti opravdu, ale opravdu „propojily“, tak bych to dotáhl k dokonalosti kouskem čokolády, samozřejmě té nejvyšší kvality, aspoň 90%ní a zastříkl tequilou:-))
    Myslím, že se chovám seriozně (co se vkládání rcp týče, hihihi) když zdroj uvádím… dělal jsem to tak doposud a budu to dělat i nadále, protože necítím potřebu prsit se tu a pyšnit cizím peřím!
    Tak co vám sakra vadíííííííí:-?

    Odpovědět

  • ahas-ver ahas-ver(neregistrovaný)

    Když jsem před lety hledal recept na tradiční zelňačku, vybíral jsem dlouho a pečlivě z mnoha a mnoha zdrojů. Nevěřili byste, čemu všemu se dá říkat zelňačka. Tento recept jsem skutečně našel na labužníkovi a zkusil jej. Polévka je vynikající, jen s trháním klobásy jsem se netrápil, prostě jsem ji jen pokrájel na plátky. :-p

    Odpovědět

  • otesánek otesánek(neregistrovaný)

    casino: Ale ale casino, lžete jako vždycky. Recepty v Labužníku uveřejněné JSOU MAJETKEM Labužníka a NIKDY je nevymažou. Takže jaképak zachraňování.

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    tejaja: souhlas:yes::yes:, dělám stejně a nechápu ty komentíky okolo....dělá se to léta, v různých kombinacích a v celé republice a psát, odkud že je to zkopírované je s prominutím blbost. Kdybych to sem dala já, tak jsem to opsala třeba od babičky z Chuchelny a ne z Labu, takže bych měla Labužníka obvinit, že mi to ukradli z šuplete ;-);-);-);-).

    Odpovědět

  • duchacek duchacek

    Majka8: taky tejaja: Máš naprostou pravdu takto vařím já taky již několik desetiletí cca4 a
    recept znám od své tety ze Slovenska ... :-!:-!:-!:-!:-!:-!:-/
    A taky někdy pocituji že jsem se dostal mezi samé učené lidičky a ne mezi amaterskými kuchaři.:-((

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Ja neviem, či podľa starého Habany alebo podľa starej Blažkovej, ale takáto kapustnica sa u nás robí bežne. Veď tam nie je nič extra, kyslá kapusta, zemiaky, klobása, smotana ...čo by ju robilo výnimočnou ( casino, nechcem uraziť, myslím to v tom zmysle, že sú to zbytočné reči ), tak prečo toľko okolo toho toľko nie veľmi citlivých komentárov? ;-)

    Odpovědět

  • Věrka Věrka(neregistrovaná)

    Nečekala jsem, že i tady jsou tak nenávistní lidi.Vždyť je tam napsáno,že je to zelňačka podle starého Habany. A já tady navíc chodím,abych se inspirovala,co uvařit,protože každý den vymýšlet něco nového,tak to je už pro mě náročné.A když se mi to líbí, tak nepřemýšlím a nehledám co kde kdo napsal,abych mu dokázala, jaký je to trotl. Lidi co chcete od těch nahoře, když někteří z Vás jsou stejní, akorát v jiné dimenzi.Trošku nadhledu, pohody a tolerance :-)

    Odpovědět

  • Ivusa Ivusa

    :yes::yes::yes:dělám podobně -jen tomu doma říkáme valašská kyselica:-p

    Odpovědět

  • Linda Linda(neregistrovaná)

    Ano přesně tohle jsem měla na mysli, že na labu ho mají plné zuby a tady bude do všech šťourat.

    Odpovědět

  • Majka8 Majka8

    houba:Jejda,nechápu proč ta nevraživost:-O,já takhle vařím zelňačku několik let a recept jsem podědila po babičce, která recepty z Labužníka rozhodně neměla:-))

    Odpovědět

  • houba houba

    Jo, přepisuješ recepty z Labužníka, Habana není tvůj první. Na Labužníkovi už nemáš obdiv? Zkus někdy vlastní recept a nepřepisuj cizí! Jsi trapný jako vždy. O tom vědí své i na www.recepty.cz a raději se s tebou rozloucili.

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: recept zelňačka tradiční bílá domací poctivá zelńačka poctiva zelnacka zelňačka recept zelnačka starého zelňačka valašská zelňačka recept zelňačka starého habany zelnacka albert poctivý zelnacka zelnačka labužník zelňačka podle tradiční zelňačka zelňačka s čabajkou zelna polevka starého habany papriková zelnačka polévka zelnice skleněnka zelnačka polévka labužník.cz valašská zelňačka červená

Zapomněl/a jsem heslo