Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zelňačka podle "starýho" Habany

Hodnocení receptu je 4,9 (22×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

casino casino

Náročný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 45 min

60 min (15 min příprava + 45 min tepelná úprava)

Výborná hustá zelňačka, která v tomto počasí zasytí a zahřeje. Je plná kysaného zelí, brambor, klobásky a koření a nakonec zjemněná zakysanou smetanou. Barvu získá díky červené paprice. Dobrou chuť.

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 741 kJ /
2 089 kcal
Bílkoviny103,20 g
Tuky102,60 g
Vláknina43,13 g
Cholesterol 457 mg
Sodík 9,24 g
Sůl22,20 g
Sacharidy170,93 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Ze zelí vymačkáme nálev (uschováme bokem), zelí překrájíme a dáme vařit. Krok 2: Mezitím ve velkém hrnci popustíme špek a osmažíme na něm cibuli dozlatova (dle potřeby přidáme sádlo). Krok 3: Přidáme papriku, krátce osmahneme a zalijeme vroucí vodou. Krok 4: Přihodíme celý pepř, nové koření, kmín a asi na centimetrová kolečka pokrájenou klobásu. Krok 5: Necháme probublávat a posléze přidáme okrouhané, dle zvyklosti nakrájené brambory. Krok 6: Před dovařením brambor zahustíme záklechtkou z mouky a za stálého míchání provaříme. Krok 7: Pak přidáme uvařené zelí včetně vody, ve které se vařilo (pozor na překyselení) a přidáme vroucí vody tolik, aby polévka byla hustá podle našich představ. Krok 8: Přidáme smetanu, zamícháme a odstavíme z plamene. Krok 9: Dokyselíme (vodou scezenou ze zelí nebo octem) a dochutíme solí, pepřem a případně cukrem. Chuť polévky je dána především kvalitou použité klobásy.

TIP: Nejlepší zelňačka z hlávkového zelí

Zveřejněno 30. 1. 2014

Poznámka autora casino

ZDROJ (upraveno)

http://www.labuznik.cz/recept/zelnacka-staryho-hab...

Pokud jste uvařili, jídlo vám chutnalo a napíšete to do komentářů, tak se asi neurazím…

Pokud jste uvařili, jídlo vám nechutnalo, napište to do komentářů; já se neurazím a ostatním tím jen posloužíte…

Pokud se vám recept líbí a dáte mu bod, tak je zbytečné to psát do komentářů…

Pokud se vám recept nelíbí, klidně napište proč. Vaše připomínky zvážím a recept případně doplním, opravím, či vymažu…

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Zelňačka podle "starýho" Habany

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Xw2V

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Zelňačka podle "starýho" Habany

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Xw2V

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (31)

Mně to chutnalo, děkuji za inspiraci.

Na tom není co pokazit

<3

Je skvělá;-), přidávám foto:-8

mamka dávala do zelnačky ještě houby a mírně zahuštovala syrovým nastrouhaným bramborem a zakysanou smetanu jsme si dali do polévky až na talíři

otesánek:
(neregistrovaný/á) neotesanče…
…jen jako takový si můžete dovolit napsat že lžu!
Nelžu! Při svém LaHoSiPa si tento luxus nemohu dovolit. Je pro mě jednodušší nelhat a zatím mě ještě nikdo nenačapal „na hruškách“!
Pokud mi nevěříte, hoďte voko sem http://www.labuznik.cz/recept/zelnacka-staryho-hab... do komentářů 30.05.13 12:23 kde už pomalu před rokem jako bych věděl, že se ukáže nějaký jelimán vašeho ražení.
Pokud je vám mé slovo málo a stojí vám to vůbec za to, písněte si na LABUŽNÍKOVI správci a optejte se, zda Habana své recepty vymazal a zda oni je posléze (jako svůj majeteček) opět resuscitovali…
Omlouvat se mi nemusíte:-D

casino:chi chi chi,já jsem ji dnes taky vařila a nezbylo nic:-Dještě večer ji chlap hledal a bohužel,rodina byla rychlejší:-))

K tomuto receptu mám velmi vřelý, ba přímo partnersko- registrovaný, vztah. Nejednu krásnou chvilku jsme už spolu u sporáku strávili... Dokonce i dnes, na Valentýna, jsme spolu:-D
Chtěl jsem TOP obohatit o ověřený recept, ale udělal jsem chybu.
Zelňaček je tu celá řada a některé jsou velmi podobné.
Než ale nechám rcp případně vymazat, rád bych si ujasnil, kde jsem, soudruh, udělal chybu.

Registrovaní a neregistrovaní kolegové kteří jste na rcp našli něco pozitivního…, děkuji vám

Registrovaní a neregistrovaní, kterým není leccos po chuti, dovolte:
Zpětně vidím chybu v tom, že jsem rcp nazval podle původního receptu. Zjednodušil jsem postup až tak, že by autorovi mohlo vadit jeho uvedení pod původním názvem.
Na druhou stranu, myslíte si, že bych nedokázal rcp překopat, že by ho ani vlastní otec mladýho Habany nepoznal? Tu bych něčeho ubral, tu něco přidal, vrazil bych tam třeba mrkvičku, kousek cerelu, jeden hřebíček, KL medu a aby se chuti opravdu, ale opravdu „propojily“, tak bych to dotáhl k dokonalosti kouskem čokolády, samozřejmě té nejvyšší kvality, aspoň 90%ní a zastříkl tequilou:-))
Myslím, že se chovám seriozně (co se vkládání rcp týče, hihihi) když zdroj uvádím… dělal jsem to tak doposud a budu to dělat i nadále, protože necítím potřebu prsit se tu a pyšnit cizím peřím!
Tak co vám sakra vadíííííííí:-?

Když jsem před lety hledal recept na tradiční zelňačku, vybíral jsem dlouho a pečlivě z mnoha a mnoha zdrojů. Nevěřili byste, čemu všemu se dá říkat zelňačka. Tento recept jsem skutečně našel na labužníkovi a zkusil jej. Polévka je vynikající, jen s trháním klobásy jsem se netrápil, prostě jsem ji jen pokrájel na plátky. :-p

otesánek 4. 2. 2014 14:20
casino: Ale ale casino, lžete jako vždycky. Recepty v Labužníku uveřejněné JSOU MAJETKEM Labužníka a NIKDY je nevymažou. Takže jaképak zachraňování.

tejaja: souhlas:yes::yes:, dělám stejně a nechápu ty komentíky okolo....dělá se to léta, v různých kombinacích a v celé republice a psát, odkud že je to zkopírované je s prominutím blbost. Kdybych to sem dala já, tak jsem to opsala třeba od babičky z Chuchelny a ne z Labu, takže bych měla Labužníka obvinit, že mi to ukradli z šuplete ;-);-);-);-).

Majka8: taky tejaja: Máš naprostou pravdu takto vařím já taky již několik desetiletí cca4 a
recept znám od své tety ze Slovenska ... :-!:-!:-!:-!:-!:-!:-/
A taky někdy pocituji že jsem se dostal mezi samé učené lidičky a ne mezi amaterskými kuchaři.:-((

Ja neviem, či podľa starého Habany alebo podľa starej Blažkovej, ale takáto kapustnica sa u nás robí bežne. Veď tam nie je nič extra, kyslá kapusta, zemiaky, klobása, smotana ...čo by ju robilo výnimočnou ( casino, nechcem uraziť, myslím to v tom zmysle, že sú to zbytočné reči ), tak prečo toľko okolo toho toľko nie veľmi citlivých komentárov? ;-)

Nečekala jsem, že i tady jsou tak nenávistní lidi.Vždyť je tam napsáno,že je to zelňačka podle starého Habany. A já tady navíc chodím,abych se inspirovala,co uvařit,protože každý den vymýšlet něco nového,tak to je už pro mě náročné.A když se mi to líbí, tak nepřemýšlím a nehledám co kde kdo napsal,abych mu dokázala, jaký je to trotl. Lidi co chcete od těch nahoře, když někteří z Vás jsou stejní, akorát v jiné dimenzi.Trošku nadhledu, pohody a tolerance :-)

Načíst další komentáře (15)

Tématické fráze:
zelňačka recept, recept zelňačka tradiční bílá, domací poctivá zelńačka, poctiva zelnacka, zelnačka starého, zelňačka, recept zelňačka, valašská zelňačka, starého habany, zelnacka albert, zelňačka recepty, tradiční zelňačka, zelňačka s čabajkou, poctivý zelnacka, zelnačka labužník, zelňačka podle, zelna polevka starého habany, papriková zelnačka, zelnačka-recept, polévka zelnice skleněnka

Suroviny:
zelí kysané, špek, sádlo, cibule, paprika čerstvá červená, klobása, pepř celý, koření nové koření, kmín celý, brambory, mouka hladká, smetana zakysaná, sůl, pepř, cukr, ocet

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu