Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Historie pražských hospod: K Flekům chodili Tyl i Neruda, pivo se tu točí už od patnáctého století
Zdroj: Pivovar U Fleků patří k nejslavnjším hostincům v Praze. Zdroj: Wikimedia Commons, Dr. Bernd Gross, CC-BY-SA-3.0

Seriál Zločiny Velké Prahy zavádí trojici policistů řešit mordy a další kriminální činnost do okrajových částí hlavního města čerstvě vzniklé první republiky. A přitom by si inspektor Budík a jeho kolegové určitě raději zašli do centra na jedno točené! Právě v srdci stověžaté matičky totiž dodnes najdeme řadu historicky vyhlášených hospod, pivnic a pivovarů. Jsou to podniky, kde se točí a někdy i vaří pivo klidně i několik století - a tím asi nejznámějším z nich je hospoda U Fleků.

Nejznámější hospoda v Praze

Když chcete pozvat zahraniční návštěvu do hodně známé české hospody, kterou patrně znají i jinde než jen v České republice, padne volba v mnoha případech právě na pivovar a hostinec U Fleků v Křemencově ulici. Už jen kvůli té historii…

O skutečně dlouhé historii tohoto pivovaru a hostince mluví dokonce už dokument z roku 1499. Už tehdy se tady vařilo pivo - tehdy byl majitelem sladovník Vít Skřemec - a od té doby nebyla tradice vaření piva v tomto domě narušena, a to dokonce ani za socialismu, tedy v době, kdy docházelo k mnoha změnám.

V průběhu dalších let došlo k mnoha změnám, pivovar měnil svoje majitele, ale dobré pivo se tu vařilo a čepovalo stále. Jednou z velmi úspěšných majitelek byla dokonce žena, a to Ludmila Křemencová, která pivovar dovedla k velkým úspěchům a oblibě nejen mezi místními. Současný název mu ale dal až v roce 1762 Jakub Flekovský, a i když měl pivovar v budoucnu ještě mnohokrát změnit majitele, název si už nikdo upravovat nedovolil. A tak můžeme na jedno - nebo i na víc - zajít do hostince U Fleků dodnes. Nejznámější je místní tmavé pivo.

Na pivo i za zábavou

Flekovský pivovar a hostinec si svoji pověst ale budoval také doprovodným programem. Už od 19. století až do 80. let století minulého se tady na pódiu střídali muzikanci, ochotnické společnosti, komici, ale i loutkové divadlo a další vystoupení. Hosté tak nemuseli jen zadumaně sedět na pivem nebo jistě zasvěceně probírat aktuální politickou situaci, ale mohli se také nechat bavit. A to jinde nebylo tak samozřejmé.

Hostinec U Fleků se v minulosti stával také poměrně častým cílem známých osobností. Poměrně běžně tu lidé mohli potkat tady například Josefa Kajetána Tyla, později také Rudolfa Deyla, Jakuba Arbese, Jana Nerudu, ale také Karla Hašleta, Mikoláše Alše a mnohé další umělce. Bez nadsázky tak lze říct, že už dávno jde doslova o kultovní místo.

Pivovar a hostinec U Fleků dodnes zaměstnává na sto lidí včetně bezmála čtyř desítek kuchařů, vejde se sem přes tisíc hostů najednou do osmi místností a na zahradu. Pivovar vyrobí za běžných okolností 64 hektolitrů piva týdně. Vít Skřemec, pravděpodobně první muž, kterého už před koncem patnáctého století napadlo vařit v tomto domě pivo, by byl na kult, který tím nevědomky odstartoval, a která trvá už déle než 520 let, jistě hrdý.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více