Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Komentáře uživatele ejajama

...zkusil bych to i s vepřovými plátky!

... když já nevím, co to jsou "kornyšonky"???

Moje mamka papriky před plněním spařovala vřící vodou, resp. je "vykuchané" i s víčky v hrnci osolené vody nechala přejít varem, paprikový vývar pak použila na omáčku. Snáze se jí (papriky) pak plnily. Rajda pak dostala větší paprikový šmrnc. Já to dělám taky tak...

Ahojky, všici!
Naposledy se zapojuji do diskuze zde pod tímto mým receptem na Stifado.
Ad tejaja a magdalenka: O serveru Varecha.sk jsem se dozvěděl až z této diskuse. Do té doby jsem o něm neměl ani páru. Mnou staženou fotku jsem nechal vyhledat na strejdovi gůglovi, nikoliv přímo z Varechy.sk.
Ad logo Varecha.sk: Trvalo mi ani ne 5 minut, než jsem teď zkušebně logo z fotky vyradýroval v grafickém programu. Žádný problém!
Opravdu jsem autorem tohoto receptu, psal jsem ho včera v notýsku na pičítači nejmíň hodinu, než jsem ho sem práskl. A ještě jej několikrát upravoval a opravoval rovnou na stránce.
Na Varecha.sk je recept uveden pod zmíněnou fotkou v úplně jiné surogaci a jiném zpracování, já jej přizpůsobil pro PH, autor-anonym z Varecha.sk jej zveřejnil pro zpracování v hrnci na plotně (viz varecha.pravda.sk/recepty/hovadzie-dusene-na-cibulkach-stifado/7007-recept.html).
Takže jestli je či není nonya autorem (autorkou) fotky, je diskutabilní.
Omlouvám se ještě jednou všem, kterých se dotklo použití stažených fotek, chtěl jsem jen, když už nemám fotky vlastní, aby pro vaši názornost byly fotky co nejrealističtější a aby znázorňovaly jídlo v hrnci opravdu takové, jak ve skutečnosti vypadá a to předmětná fotka (fotky) z nabídnutých stovek bezezbytku splňovala (-ly). A že mi gůgl nabídl fotku zrovna z Varechy? Holt BIGNO! Trefa!
Už to víckrát neudělám a slibuju, že svoje recepty zde na topce už zveřejňovat nebudu.
ejajama ;-(

magdalenka:K občasnému nadzvihování pokličky PH a přehrabování obsahu mě vede zvědavost a mlsnota.
Řecká rajčata, to je o něčem jiném! Barva, chuť, vyzrálost, konzistence... Česká rajčata (prdlajs česká, Made in Spain, Poland, etc.!) jsou bledá, nedozrálá, vodnatá, sosík je pak vodový, proto doporučuji jeho částečné odpaření a proto doporučuji použít i "mírně jetá" rajčata, která bývají časem dozrálejší.
Perlička: Na Rhodu, ač jsme ve vnitrozemí viděli řadu obrovkých zeleninových farem, avšak opuštěných a zdevastovaných, se prodávají v krámcích rajčata v bedničkách Made in Poland :-(( . Taky podle toho chutnají ;-( .
Pravděpodobně tvůj PH funguje obdobně jako ostatní, tedy i můj.

Fotky mi už někdo smazal, tak jste, dámy, snad spokojené.:-O

Dámy, vrhly jste se na recept (a na mě) jako vosy na zahozený bonbón:-//

Recept mě velice zaujal. Nemám ale pečící sáčky, zkusím udělat v pomalým hrnci. Pak podám zprávu.

pipre: Toto mám od tety, byla RNDr. houbařka (pěstovala hřiby i v miskách v laboratoři). Říkala mi: Ochutnej kousek holubinky z klobouku - pálí, vyhoď jí, nepálí, JE JEDLÁ. Jedinou podmínkou je bezpečně poznat holubinku. A kdo jí nepozná, ať raději nechodí do lesa:-((:-!

Já bych ten elektrotroubový sušící systém zdokonalil: Na rošt položit plech s houbami na peč. papíru, na šíř přes něj položit 2 tyčky (klacky nebo něco, co bude plech přečuhovat), na to další plech s houbami na papíře, 2 klacky,... atd., da capo al fine, co se tam jen plechů vejde (a kolik jich máme v šuplíku pod troubou nebo od sousedů...) Takhle se dá nasušit najednou celej koš! A před to na otevřená dvířka bych postavil el.větrák, co se nám od léta válí na skříni a nechal do trouby fučet vzduch (nucená výměna vzduchu, rychlejší sušení). A ještě se doma pěkně přitopí :-)

Chaty-chalupy nemaje, byl jsem kdysi na "houbařské expedici" v jednom nejmenovaném kempu. Měl jsem pronajatou chatičku s el. jednovařičem, k dispozici nějaké to nádobí a hromadu různých zavařovaček i s víčky. Houby jsem namístě zavařoval (měl jsem v PETkách dopředu navařený nálev i s kořením). Taky byla v chatičce lednice s malým 20 l mrazáčkem. Ale hub byla taková spousta, že zavařovačky brzo došly, vše nasušit jsem nestačil a tak jsem vymyslel vlastní způsob zamrazování hub:
1. Mrazit v syrovém stavu jsem je nemohl z důvodu omezeného místa v mrazáčku.
2. Tedy jsem houby po očištění pokrájel na větší kusy, malé nechal vcelku, ve velkém hrnci jsem je na vařiči dusil, předem je podlil trochou vody a olejem či sádlem, aby se zprvu nepřichytávaly ke dnu a dusil je odkryté, až se vyvařila většina vody z hub. Nesolil, nepepřil jsem je!
Polotekutou houbovou šlichtu jsem HORKOU (!vlastní sterilace!) nalíval sběračkou do mikrotenových pytlíků, ty jsem splácl do velikosti menšího prkénka na maso, přebývající mikroten zahnul dospodu a po vychladnutí jsem tyto houbovo-mikroténové placky strkal jednu po druhé do mrazáčku a postupně je zamražoval. Vešlo se jich tam asi 20, tedy dost na týdenní zpracování úlovku.
Z jednoho dost velkého houbařského koše, téměř bramboráku, byla ve finále asi tak 1/4 - 1/5 5 l hrnce, tedy asi tak 3-4 pytlíkové placky. Zbytek z hrnce jsem pak hodil na cibulku do pánve, klepl na to dvě vejce a byla fajnová večeře :-)
Doma se pak krásně zmrzlé placky naskládají do velkého mrazáku, nezabírají tolik místa. A mám je tam hluboce zmražené klidně 2-3 roky!
A při použití prostě přes hranu linky nebo stolu kus placky ulomím nebo urazím i s mikrotenem, co nepoužiju zabalím do nového pytlíku a strčím zpět do mrazáku.
A kus pro použití normálně po částečném rozehřátí na talířku (nebo tomu trochu pomůžu v mikrovlnce) zbavím zbytků mikrotenu, na prkénku nakrájím na potřebné kousky (nebo taky ne, při vaření se to rozpadne samo) a můžu dělat houbovou smaženici třeba na Vánoce! Do polévek, pod maso, na všechno je to jako z čerstvých hub.
Probatum est! Neboli VYZKOUŠENO! A ne abyste to na mě vykecali!
Je to můj vejmysl :-)

... to by šlo i z vody po vaření bramborových knedlů, ne??? Zkusím...

Bibinka:... u nás se tomu říká "Domácí štěstí". Hlavně knedlík se musí na výpeku dokonale osmahnout do křupava, pak až přidat ostatní a jen prohřát.