Stifado - řecká alchymie (podle mě)

Pomalý hrnec Doba přípravy: 8-12 hodin 29 názorů

Pomalý hrnec Doba přípravy: 8-12 hodin 29 názorů

Suroviny 5-10, jak kdo má hlad a co se do bříška vejde

hovězí pupek (je z h. masa nejlevnější) cca 1,5 kg
cibule cca 1 - 1,5 kg
rajčata cca 1 kg (vyzrálá, můžou být i měkčí, ne však nahnilá či plesnivá)
česnek cca 1/2 palice
konzerva loupaných rajčat ve vlastní šťávě (nemusí být)
olivový olej (panenský, ten zelený) cca 1 dcl může být i víc (dobře se po něm kaká)
Koření:
bobkový list cca 5 ks
kousek celé skořice
hřebíček cca 5 ks
celý černý pepř cca 10 kuliček
nové koření cca 5 kuliček
snítka rozmarýnu (nebo trochu sušeného)
snítka tymiánu (nebo trochu sušeného)
sůl
pepř (podle chuti)
červené víno suché cca 2-3 dl (a půllitr do tlamičky během vaření) takže celý litr
cukr podle výsledné chuti na dochucení, pokrm má být navinulý jen jemně nasládlý
(Jamie Oliver doporučuje maso na stifado předem marinovat v lednici 12 h (nezkoušel jsem, myslím, že není nutné)).
Marináda:
3 stroužky česneku nakrájené
2-3 čerstvé bobkové listy
1,5 lžičky nového koření
6 celých hřebíčků
1-2 tyčinky skořice (stačí necelá jedna)
1 lžička sušeného oregana
125 ml suchého červeného vína (raději víc, odpaří se)
4 lžíce červeného vinného octa
(použitou scezenou marinádu pak přidat do vaření)

Postup přípravy receptu

  1. Hovězí maso (já jsem použil hovězí pupek, málo prorostlý) nakrájet na kostky větší než na guláš, uvádí se 5 x 5 cm (někdo 7 x 7 cm, měřit pravítkem však není nutno).

  2. Cibuli oloupat, malé cibulky nechat vcelku, větší překrojit na půl nebo čtvrtiny (rozhodně nekrájet nadrobno jak na guláš!).

  3. Rajčata se doporučují spařit a oloupat. Kdo by se s tím ale páral? Rozkrájel jsem je na 1/4 a fertig. Česnek oloupat a nakrájet na plátky.

  4. Koření se doporučuje zavázat do kousku (čisté!) gázy a dát vyvařit do masa ("buket garni"). Mně koření a bobkáč v jídle nevadí, klidně ho tam hodím, jak je a vyndávám při jídle. Nebo je možné dát koření do nerezového "vajíčka" na čaj a zavěsit do pomaláče. Jak kdo chce.

  5. Na hluboké pánvi (nejlépe WOKu) rozpálím olivový olej, opeču na něm zprudka kostky masa (aby se "zatáhlo"), maso vyberu děrovanou naběračkou do pomaláče.

  6. Do rozpáleného oleje po mase nasypu cibuli a opékám do skleněna, pak přidám pokrájený česnek. Na ten pozor! Nesmí se přepálit, aby nezhořkl. Přesunu to všechno na maso do pomaláče.

  7. A ted´ na to všechno nasypu rajčata (překrájená na 1/4), případně k tomu vrznu i konzervu rajských ve vl. šťávě, ale pozor, aby rajčata chutí nepřevládala a nebyla z toho česká "rajda".

  8. Kdo chce, může podle chuti pak přidat kečup, ale nepřesladit! A zaleju to vše sklenkou suchého červeného vína (nebo radši dvěma).

  9. Vhodím koření a dám "pomalit" na HIGH 5-6 hodin, LOW pak i 10-12 hodin.
    Naše řecká domácí dávala do stifada i brambory, očištěné a překrájené na délku na 1/4. Přiměřeně!

  10. Stifado je pak stejně nejlepší s chlebem, stejně jako český guláš. Takže brambory bych tam přidal až tak 2 hoďky před ukončením varu, když už. Ale nemusí být.
    Poklici na pomaláči mám podloženou pádlíčkem, aby se odpařovala voda a sosík pěkně zhoustl. Připálení v pomaláči nehrozí. Ale kontroluju!

  11. Průběžně k tomu chodím, prohrábnu to pádlíčkem, ulizuju sosík a uvažuju, čím to vylepšit. No samozřejmě - sůl!!! A trocha pepře (mletého) nezaškodí.

  12. Že by jedna feferonka nebo čili paprička? Každému dle chuti.

  13. Kdo chce, může ho před ukončením pomalení zahustit (jemně!) třeba instantní jíškou, já zásadně zahušťuji podobná jídla (třeba guláše) v mixeru rozdrceným starým sušeným chlebem (aspoň se využije, navíc dá jídlu krásně navinulou chuť). Ale zahustit netřeba, to obstará cibule s rajskými. Přiměřeně!

Poznámka od kuchařky

A teď nezbývá, než usednout k plnému hlubokému talíři (českého) stifada, v jedné ruce chleba, v druhé lžíci (přeci tam ten vomůček nenechám!), funět, mlaskat, vočuchávat.

K tomu si dát sklenku červeného, nejlépe řeckého a vzpomínat na tu krááásnou dovolenou! LETOS TAM URČO POJEDEM ZASE!

Stifado jesm zde na topce nenašel, proto jsem zapátral v paměti a přidávám ho.

Při loňské návštěvě Rhodu (Rhodos-řecký ostrov) mi z jejich místních jídel nejvíc zachutnalo STIFADO. Střídal jsem při večeřích jejich špeciality, ale stifado mě oslovilo nejvíc. Někteří autoři na internetu uvádí, že řecké stifado je významem asi stejné jako česká svíčková. Co domácnost, to jiná chuť. Ale v podstatě je to dušené hovězí v rajských a cibuli. Stifado se tam kuchtí na plotně už od brzkého rána anebo od včerejška večer (k zítřejšímu obědu) a k večeři se pak udržuje na kraji plotny v teple a polovaru, takže chuti masa, zeleniny, vína a koření se dokonale prolnou.

Napadlo mě ho doma připravovat v pomalém hrnci, když už ho mám koupený a leží v almaře jen k občasnému použití. Je pro stifado jak dělaný!

Blíže ke stifadu např. viz:

http://www.sukno.cz/modules.php?name=News&file=article&sid=3961

Tak ať šmakuje!!!

Pozn.: Řecká domácí nám recept neprozradila (prý neumí anglicky) a my zase řecky, takže jsme s přítelkou jídlo podrobili chuťové analýze a upravili dle zkušeností našich i jiných expertů.

Zkusil jsem Stifado udělat i z vepřového (plecko), není špatné, ale hovězí je lepší! Vepřové se mi v pomalém hrnci nakonec rozpadlo. Stifado se v Řecku připravuje i ze skopového, jehněčího...

Komentáře k receptu Stifado - řecká alchymie (podle mě)

  • maris maris

    ejajama: nemusíš se urážet, to není nic proti Tobě, na fotografie se vztahuje autorský zákon a bez souhlasu autora se nesmí dál kopírovat a zveřejňovat, i kdybys uvedl zdroj. Tak to zkrátka je.
    http://www.fotoradce.cz/fotografie-a-autorsky-zako...
    Je zajímavé si to přečíst, snad potom změníš svůj názor s zjistíš, že Tě tu nikdo nechtěl poškdit;-):-)

    Odpovědět

  • Irule Irule

    zajímavé :-p:yes:

    Odpovědět

  • Nonya Nonya

    ;-)su recepty ktore su naozaj vyborne a tento je jeden z nich , nezasluzi si tam malo bodov:yes: ale daktore sa zle fotia a tento je jeden z nich.Ano je to moja stara fotka:-8

    Odpovědět

  • Alexiss Alexiss

    ejajama: To je škoda, že jsi nic nepochopil. Mohly tu možná přibýt nějaké další pěkné recepty, jako tento. :-(

    Odpovědět

  • ejajama ejajama(autorka receptu)

    Ahojky, všici!
    Naposledy se zapojuji do diskuze zde pod tímto mým receptem na Stifado.
    Ad tejaja a magdalenka: O serveru Varecha.sk jsem se dozvěděl až z této diskuse. Do té doby jsem o něm neměl ani páru. Mnou staženou fotku jsem nechal vyhledat na strejdovi gůglovi, nikoliv přímo z Varechy.sk.
    Ad logo Varecha.sk: Trvalo mi ani ne 5 minut, než jsem teď zkušebně logo z fotky vyradýroval v grafickém programu. Žádný problém!
    Opravdu jsem autorem tohoto receptu, psal jsem ho včera v notýsku na pičítači nejmíň hodinu, než jsem ho sem práskl. A ještě jej několikrát upravoval a opravoval rovnou na stránce.
    Na Varecha.sk je recept uveden pod zmíněnou fotkou v úplně jiné surogaci a jiném zpracování, já jej přizpůsobil pro PH, autor-anonym z Varecha.sk jej zveřejnil pro zpracování v hrnci na plotně (viz http://varecha.pravda.sk/recepty/hovadzie-dusene-na-cibulkach-stifado/7007-recept.html).
    Takže jestli je či není nonya autorem (autorkou) fotky, je diskutabilní.
    Omlouvám se ještě jednou všem, kterých se dotklo použití stažených fotek, chtěl jsem jen, když už nemám fotky vlastní, aby pro vaši názornost byly fotky co nejrealističtější a aby znázorňovaly jídlo v hrnci opravdu takové, jak ve skutečnosti vypadá a to předmětná fotka (fotky) z nabídnutých stovek bezezbytku splňovala (-ly). A že mi gůgl nabídl fotku zrovna z Varechy? Holt BIGNO! Trefa!
    Už to víckrát neudělám a slibuju, že svoje recepty zde na topce už zveřejňovat nebudu.
    ejajama ;-(

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    magdalenka: Magduška ja rozumiem, len ak Františka narážala na štýl písania, tak 2 ľudia nemajú rovnaký štýl...na to som myslela. ;-)
    V každom prípade je to výborne vyzerajúce jedlo :-D;-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(moderátorka)

    tejaja: ejajama pôvodne udával, že fotku stiahol z Internetu. Bola stiahnutá z Varechy.sk - bolo tam logo. Teraz Nonya pridal svoju fotku (bez loga varechy), lebo je jej autorom, dal ju tam aj sem. Ja tomu aspoň tak rozumiem.

    Odpovědět

  • marcik marcik

    Stifado (Στιφαδο), je velice dobré. Řekové to dělají ze všech druhů masa. Vynikající je i králík stifádo. Jen do stifáda nedávají česnek, tymián a rozmarýn. A maso nemarinují. A troufám si tvrdit, že to vím moc dobře ;-)Řecko je můj druhý domov ;-):-K

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Frantiska: to áno, ale tu tento recept nepridal Nonya, ale ejajama, tak kto je autor a kto opisuje ? alebo žeby Nonya = ejajama ? :-D;-)

    Odpovědět

  • Frantiska Frantiska

    ja mylsim, ze ti odpovi kladne :) uz podle stylu psani a receptu to je jeho recept na varecha.sk

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    nonya, je to tvoje foto ? Pýtam sa len preto, lebo je tu presne tá istá fotka, ktorá tu bola predtým, a zmazala sa, pretože to nebolo foto autora.
    http://varecha.pravda.sk/recepty/hovadzie-dusene-n...

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(moderátorka)

    Nonya: pozerala som aj na vareche, dávam si záväzok odskúšať...;-) dokonca mám kopu malej cibule priemer 2,5 - 3 cm, doteraz sa mi ju nechcelo šúpať, nebol dôvod, radšej som kúpila veľkú.

    Odpovědět

  • Nonya Nonya

    :yes:Ja som zlenivel uz sa mi nechce stat pri hrncoch a stare recepty ako Stifado ci Bourguignon, ktore som robil v liatinovom hrnci sa vecer nalozia do PH a rano su hotove robil som stifado minuly tyzden ale som nefotil.Inac ja by som zo stifada taku dramu nerobil je to vyborny stary dedinsky recet ( aku mala taku dala).:-)

    Odpovědět

  • ejajama ejajama(autorka receptu)

    magdalenka:K občasnému nadzvihování pokličky PH a přehrabování obsahu mě vede zvědavost a mlsnota.
    Řecká rajčata, to je o něčem jiném! Barva, chuť, vyzrálost, konzistence... Česká rajčata (prdlajs česká, Made in Spain, Poland, etc.!) jsou bledá, nedozrálá, vodnatá, sosík je pak vodový, proto doporučuji jeho částečné odpaření a proto doporučuji použít i "mírně jetá" rajčata, která bývají časem dozrálejší.
    Perlička: Na Rhodu, ač jsme ve vnitrozemí viděli řadu obrovkých zeleninových farem, avšak opuštěných a zdevastovaných, se prodávají v krámcích rajčata v bedničkách Made in Poland :-(( . Taky podle toho chutnají ;-( .
    Pravděpodobně tvůj PH funguje obdobně jako ostatní, tedy i můj.

    Odpovědět

  • maris maris

    Recept by měl být asi vtipný, ale propracovat se k " jádru věci " je docela problém. Myslím, že není třeba uvádět, že rajčata nesmí být nahnilá ani plesnivá, že se po olivovém oleji dobře kaká atd. Otevírat PH by se měl opravdu co nejméně. Pádlíčko je co ? Vařečka ?
    Když se ale člověk " prokouše " tím románem, tak mu zůstane výborný recept.:-p:yes:
    Je mi jasné, že se teď dozvím, že nemám smysl pro humor atd., ale budiž, smysl pro humor mám, ale asi jiný;-):-))

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: hovězí stifado králík stifado stifádo z králika styfado jehněčí stifado stifado-recept stiffado koření na stifádo řecké jídlo stifado hovězí stifado recept recka kuchyne recepty stifado jamie oliver stifasdo recept řecký guláš stifádo guláš stifado kralici stifado hovězí pupek recepty sifádo co je stufato stifago