Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sušené houby z trouby

Našli jste v lese spoustu hříbků a nevíte co s úrodou? Usušte je v troubě a poté skladujte v zavařovacích sklenicích v chladné a suché místnosti. Budete si tak moci vychutnat hříbková jídla po celý rok.

Hodnocení receptu je 4,8 (13×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 740 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 720 min

740 min (20 min příprava + 720 min tepelná úprava)

7. 10. 2012 10:32

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Postup přípravy

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

zizala zizala (moderátorka)

14. 9. 2014 19:48

medmic: Suším taky tak, předsuším venku na vzduchu a dosouším v troubě, je menší spotřeba proudu. Ale to lze jen když je hezké počasí. Kdysi jsem nad starými kamny měla vyrobenou sušárnu - několik pater plechových dírkovaných plat zavěšených na řetízkách. Pak jsme koupili krbová kamna s výměníkem a kouřovod vede přímo vzhůru, takže už nic takového mít nemůžu :-( Je to škoda, sušila jsem tam všechno, bylinky, houby, švestky i jiné ovoce. Teď musím hodně improvizovat :-)

medmic

14. 9. 2014 19:30

Po dlouhém zkoušení a testování doplňuji, jde to urychlit, když ztratí většinu vody, tak se zvyšuje teplota na šedesát stupňů - více http://www.rady-kutilum.com/suseni-hub-v-troube-77...
jinak dvanáct hodin je podle mě fakt moc, možná je to tím deseticentimetrovým otevřením, stačí jen na tloušťku vařečky, kterou vsuneme do dvířek.
Taky je můžeme podsušit na vzduchu a do trouby zasunout jen na dosušení tak na půl hodiny

hosta hosta

13. 9. 2014 13:34

U nás je sušení hub velkovýroba - viz přidané foto;-) - jeden den nad kamny ve vysoké vrstvě, tříděné na hřiby a ostatní, druhý den sesypané na míň sít a potom suché houby dávám do d v o u do sebe vložených tmavých mikrotenových pytlů do odpadkového koše, zauzluji a hotovo. Na sklenice si v tom rozsahu opravdu hrát nemohu, zavalily by mne:-D. V těch pytlích vydrží bez úhony roky, musí být ale bezvadně suché a vychladlé.

casino casino

13. 9. 2014 13:27

No, pokud někdo suší houby bez nepropustné podložky (plech, papír) přímo na tělesech topení, pak vlastně provozuje velmi účinný prachový filtr:-D

Jarka

13. 9. 2014 12:24

mně se osvědčilo nasypat do sklenice s usušenými houbami rýži, vydrží dobré i několik let.

ejajama ejajama

4. 3. 2013 02:03

Já bych ten elektrotroubový sušící systém zdokonalil: Na rošt položit plech s houbami na peč. papíru, na šíř přes něj položit 2 tyčky (klacky nebo něco, co bude plech přečuhovat), na to další plech s houbami na papíře, 2 klacky,... atd., da capo al fine, co se tam jen plechů vejde (a kolik jich máme v šuplíku pod troubou nebo od sousedů...) Takhle se dá nasušit najednou celej koš! A před to na otevřená dvířka bych postavil el.větrák, co se nám od léta válí na skříni a nechal do trouby fučet vzduch (nucená výměna vzduchu, rychlejší sušení). A ještě se doma pěkně přitopí :-)

Anna Kocikova Anna Kocikova

20. 10. 2012 18:02

Eliza:Elizko,u nás nejsou"lidi"kteří by chodili po hříbkách;-):-D:-Dtak vždy,když se náhodou o nějaký cestou zavadí a už v paneláku funguje ústřední topení,tak to řeším takto:-)A protože těch nasušených bývá opravdu jen velice málo,tak se ani moli,ani nic jiného do toho nestihne pustit;-)
Byl to od Tebe dobrý nápad,tento typ tady přidat:-K:yes:

Eliza Eliza

20. 10. 2012 08:32

Anna Kocikova: Aní, děkuji za příspěvek, já jsem právě vůbec nevěděla, jak na to a s dotazem v diskuzi jsem moc neuspěla.

Jinak už jsem k těm houbičkám nacpala kdeco - v podstatě vše podle vašich rad. Děkuji za ně.
Molů se až tak nebojím, ale jednou mi sušené houby nějak "zasmrádly" a po uvaření vůbec nebyly dobré.:-//

Anna Kocikova Anna Kocikova

18. 10. 2012 17:14

Elizko,přidávám pár fotek ze sušení na ústředním topení a další+9:yes:Já takto sušívám(pokud vůbec je co sušit:-D)když je malé množství houbiček.Tentokrát to bylo 5 menších suchohříbků a jeden smrkový.Pokrájené rozložím na ustřižený pruh svačinového papíru,přenesu na ústřední topení a po 24 hodinách,když hezky šustí uložím do uzavíratelné nádobky.
Šenky,nevím,jaký pepř přidává Ivana Ch,ale já,pokud mám větší množství nasušených hříbků,tak prosypávám mletým pepřem.Takto to dělávala i moje prababička:-)Bobkový list dávám do úložných vaků k oblečení(v hřibech jsem ještě nezkusila)a fakt to těm molům asi smrdí,ještě se mi do žádné textilie,ani dek nedostali:-))

senky senky

8. 10. 2012 21:23

Díky za odpovědi :-K dám lístek bobkáče a do šroubovací sklenice(teda spíš skleničky:-D:-D),jiné už nepoužívám a vysaju vzduch VacSy a bude:yes::yes:

1974andrea 1974andrea

8. 10. 2012 20:48

magdalenka:Magdi, přesně tak, je to o tom, je dobře uzavřít a pak se tam moli nedostanou. Taky dávám do šroubovacích sklenic;-)

drahulin drahulin

8. 10. 2012 20:38

Taky dávám k houbám bobkový list a moly též nemám.:yes:

magdalenka magdalenka

8. 10. 2012 20:33

senky:Ja sušené huby ukladám do zavaraninových pohárov so šróbovacím uzáverom, navrch dám bobkový list. Mole ho musia nenávidieť, lebo sa dnu nenasťahovali. Keď som dala mletý pepř, nedopadlo to dobre, objavili sa larvy.

spagetka spagetka

8. 10. 2012 20:29

Já, pokud sušila ještě v troubě (teď mám sušičku), tak jsem je sušila 12 hodin, jak píše Eliz, ale pak vypnula, nechala vychladnout a druhý den sušila ještě 6 hodin. Pak teprve po vychladnutí dávala do velkých sklenic zakrytých ubrouskem, nikdy jsem k tomu žádné koření nepřidávala a moly jsem fakt neměla. Je dobré je dávat do chladu a tmy. Babička je dělala taky tak, ale dávala do plátěných pytlů, což tea nedělám.

senky senky

8. 10. 2012 20:08

Ivana Ch: Ivi, a ten pepř dáváš jak:-? špetku mletého nebo pohodíš pár kuliček:-?:-? Vloni jsem se s tím krájela a sušila a pak vysypala.....byli tam, haj..... nenažraní:-//:-//

1 2 3

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Další recepty

Tématické fráze: sušení hub v troubě jak sušit houby v troube suseni hub v elektricke troube jak dlouho sušit houby v troubě jak sušit houby sušené houby recepty sušené houby jak ususit houby v troube suseni hribu v troube sušení hub v el. troubě jak dlouho varit houby jak dlouho vařit sušené houby sušení hub jak se susi houby sušené houby recept dosušení hub v troubě jak dlouho sušit houby jak susit hriby v troube recepty ze sušených hub jak usušit houby

Suroviny: houba hřib, pečící papír

TopRecepty.cz

Sušené houby z trouby

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/w7Rw