

Sušené houby z trouby
Suroviny
- pěkné zdravé hříbky
- papír na pečení
Postup přípravy receptu
Hříbky očistíme suchým hadříkem nebo ubrouskem a nakrájíme je na půlcentimetrové plátky.
Na rošt do elektrické trouby položíme pečící papír a plátky hub na něj rozložíme.
Troubu vyhřejeme na 50°C a vložíme rošt s houbami (můžeme použít i plech). Troubu necháme asi 10 cm pootevřenou - pokud se zavírá, zajistíme dvířka vhodným předmětem.Sušíme asi 12 hodin. Usušené houby musí chrastit a lámat se.
Uchováváme v suchu, v uzavřené nádobě. K sušeným houbám vložíme jeden bobkový list a kuličku nového koření.
Poznámka od kuchařky
Včera jsem ještě nevěděla jak na to, dnes mám plechovku voňavých sušených hříbků. Proto se chci o návod podělit a poslat poděkování za pomoc Rebece.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Sušené houby z trouby
-
medmic: Suším taky tak, předsuším venku na vzduchu a dosouším v troubě, je menší spotřeba proudu. Ale to lze jen když je hezké počasí. Kdysi jsem nad starými kamny měla vyrobenou sušárnu - několik pater plechových dírkovaných plat zavěšených na řetízkách. Pak jsme koupili krbová kamna s výměníkem a kouřovod vede přímo vzhůru, takže už nic takového mít nemůžu
Je to škoda, sušila jsem tam všechno, bylinky, houby, švestky i jiné ovoce. Teď musím hodně improvizovat
-
Po dlouhém zkoušení a testování doplňuji, jde to urychlit, když ztratí většinu vody, tak se zvyšuje teplota na šedesát stupňů - více http://www.rady-kutilum.com/suseni-hub-v-troube-77...
jinak dvanáct hodin je podle mě fakt moc, možná je to tím deseticentimetrovým otevřením, stačí jen na tloušťku vařečky, kterou vsuneme do dvířek.
Taky je můžeme podsušit na vzduchu a do trouby zasunout jen na dosušení tak na půl hodiny -
U nás je sušení hub velkovýroba - viz přidané foto
- jeden den nad kamny ve vysoké vrstvě, tříděné na hřiby a ostatní, druhý den sesypané na míň sít a potom suché houby dávám do d v o u do sebe vložených tmavých mikrotenových pytlů do odpadkového koše, zauzluji a hotovo. Na sklenice si v tom rozsahu opravdu hrát nemohu, zavalily by mne
. V těch pytlích vydrží bez úhony roky, musí být ale bezvadně suché a vychladlé.
-
No, pokud někdo suší houby bez nepropustné podložky (plech, papír) přímo na tělesech topení, pak vlastně provozuje velmi účinný prachový filtr
-
mně se osvědčilo nasypat do sklenice s usušenými houbami rýži, vydrží dobré i několik let.
-
Já bych ten elektrotroubový sušící systém zdokonalil: Na rošt položit plech s houbami na peč. papíru, na šíř přes něj položit 2 tyčky (klacky nebo něco, co bude plech přečuhovat), na to další plech s houbami na papíře, 2 klacky,... atd., da capo al fine, co se tam jen plechů vejde (a kolik jich máme v šuplíku pod troubou nebo od sousedů...) Takhle se dá nasušit najednou celej koš! A před to na otevřená dvířka bych postavil el.větrák, co se nám od léta válí na skříni a nechal do trouby fučet vzduch (nucená výměna vzduchu, rychlejší sušení). A ještě se doma pěkně přitopí
-
Eliza:Elizko,u nás nejsou"lidi"kteří by chodili po hříbkách
tak vždy,když se náhodou o nějaký cestou zavadí a už v paneláku funguje ústřední topení,tak to řeším takto
A protože těch nasušených bývá opravdu jen velice málo,tak se ani moli,ani nic jiného do toho nestihne pustit
Byl to od Tebe dobrý nápad,tento typ tady přidat -
Anna Kocikova: Aní, děkuji za příspěvek, já jsem právě vůbec nevěděla, jak na to a s dotazem v diskuzi jsem moc neuspěla.
Jinak už jsem k těm houbičkám nacpala kdeco - v podstatě vše podle vašich rad. Děkuji za ně.
Molů se až tak nebojím, ale jednou mi sušené houby nějak "zasmrádly" a po uvaření vůbec nebyly dobré. -
Elizko,přidávám pár fotek ze sušení na ústředním topení a další+9
Já takto sušívám(pokud vůbec je co sušit
)když je malé množství houbiček.Tentokrát to bylo 5 menších suchohříbků a jeden smrkový.Pokrájené rozložím na ustřižený pruh svačinového papíru,přenesu na ústřední topení a po 24 hodinách,když hezky šustí uložím do uzavíratelné nádobky.
Šenky,nevím,jaký pepř přidává Ivana Ch,ale já,pokud mám větší množství nasušených hříbků,tak prosypávám mletým pepřem.Takto to dělávala i moje prababičkaBobkový list dávám do úložných vaků k oblečení(v hřibech jsem ještě nezkusila)a fakt to těm molům asi smrdí,ještě se mi do žádné textilie,ani dek nedostali
-
Díky za odpovědi
dám lístek bobkáče a do šroubovací sklenice(teda spíš skleničky
),jiné už nepoužívám a vysaju vzduch VacSy a bude
-
magdalenka:Magdi, přesně tak, je to o tom, je dobře uzavřít a pak se tam moli nedostanou. Taky dávám do šroubovacích sklenic
-
Taky dávám k houbám bobkový list a moly též nemám.
-
senky:Ja sušené huby ukladám do zavaraninových pohárov so šróbovacím uzáverom, navrch dám bobkový list. Mole ho musia nenávidieť, lebo sa dnu nenasťahovali. Keď som dala mletý pepř, nedopadlo to dobre, objavili sa larvy.
-
Já, pokud sušila ještě v troubě (teď mám sušičku), tak jsem je sušila 12 hodin, jak píše Eliz, ale pak vypnula, nechala vychladnout a druhý den sušila ještě 6 hodin. Pak teprve po vychladnutí dávala do velkých sklenic zakrytých ubrouskem, nikdy jsem k tomu žádné koření nepřidávala a moly jsem fakt neměla. Je dobré je dávat do chladu a tmy. Babička je dělala taky tak, ale dávala do plátěných pytlů, což tea nedělám.
-
Ivana Ch: Ivi, a ten pepř dáváš jak
špetku mletého nebo pohodíš pár kuliček
Vloni jsem se s tím krájela a sušila a pak vysypala.....byli tam, haj..... nenažraní