

Mražené lesní houby
Suroviny
- směs lesních hub
- voda
Postup přípravy receptu
Houby očistíme a nakrájíme na menší kousky.
Ve větším hrnci přivedeme k varu vodu, vsypeme houby a necháme cca 3-4 min. blanžírovat (převařit).
Poté cedníkem vyndáme do mísy se studenou vodou, tím je rychle zchladíme, přecedíme, necháme okapat a plníme do plastových misek s víčkem nebo do mikrotenových sáčků.
Uložíme do mrazáku.
Takto zpracované houby vydrží až do příští sezóny, nepředávají svoji vůni jiným potravinám na mrazáku, mají menší objem a voda v nich přemražená z nich už neudělá po rozmražení bláto.
Po rozmražení je propláchneme a můžeme používat jako čerstvé - kromě obalování.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Mražené lesní houby
-
I kdyz jsou houby hluboce zamrazene, rekla bych konzumovat maximalne do pristi sezony. Mykologove doporucuji max. 6 mesicu.
-
Chaty-chalupy nemaje, byl jsem kdysi na "houbařské expedici" v jednom nejmenovaném kempu. Měl jsem pronajatou chatičku s el. jednovařičem, k dispozici nějaké to nádobí a hromadu různých zavařovaček i s víčky. Houby jsem namístě zavařoval (měl jsem v PETkách dopředu navařený nálev i s kořením). Taky byla v chatičce lednice s malým 20 l mrazáčkem. Ale hub byla taková spousta, že zavařovačky brzo došly, vše nasušit jsem nestačil a tak jsem vymyslel vlastní způsob zamrazování hub:
1. Mrazit v syrovém stavu jsem je nemohl z důvodu omezeného místa v mrazáčku.
2. Tedy jsem houby po očištění pokrájel na větší kusy, malé nechal vcelku, ve velkém hrnci jsem je na vařiči dusil, předem je podlil trochou vody a olejem či sádlem, aby se zprvu nepřichytávaly ke dnu a dusil je odkryté, až se vyvařila většina vody z hub. Nesolil, nepepřil jsem je!
Polotekutou houbovou šlichtu jsem HORKOU (!vlastní sterilace!) nalíval sběračkou do mikrotenových pytlíků, ty jsem splácl do velikosti menšího prkénka na maso, přebývající mikroten zahnul dospodu a po vychladnutí jsem tyto houbovo-mikroténové placky strkal jednu po druhé do mrazáčku a postupně je zamražoval. Vešlo se jich tam asi 20, tedy dost na týdenní zpracování úlovku.
Z jednoho dost velkého houbařského koše, téměř bramboráku, byla ve finále asi tak 1/4 - 1/5 5 l hrnce, tedy asi tak 3-4 pytlíkové placky. Zbytek z hrnce jsem pak hodil na cibulku do pánve, klepl na to dvě vejce a byla fajnová večeře
Doma se pak krásně zmrzlé placky naskládají do velkého mrazáku, nezabírají tolik místa. A mám je tam hluboce zmražené klidně 2-3 roky!
A při použití prostě přes hranu linky nebo stolu kus placky ulomím nebo urazím i s mikrotenem, co nepoužiju zabalím do nového pytlíku a strčím zpět do mrazáku.
A kus pro použití normálně po částečném rozehřátí na talířku (nebo tomu trochu pomůžu v mikrovlnce) zbavím zbytků mikrotenu, na prkénku nakrájím na potřebné kousky (nebo taky ne, při vaření se to rozpadne samo) a můžu dělat houbovou smaženici třeba na Vánoce! Do polévek, pod maso, na všechno je to jako z čerstvých hub.
Probatum est! Neboli VYZKOUŠENO! A ne abyste to na mě vykecali!
Je to můj vejmysl -
katica (neregistrovaný/á) - s tím absolutně nesouhlasím,dávám je vždy do vhodného obalu a zavřu - já nejčastěji do mikrotenového sáčku a mraznička rozhodně cítit není !!!!!
Blanche (neregistrovaný/á) - ono nejde ani tak o názor, jako o to, jak si to kdo zvykne dělat při mražení - já mrazím jak syrové, tak mírně povařené a i uvařené houby a nemám s tím problém.Jinak jasně, taky nerozmrazuju a určitě zpětně nemrazím
-
chcem len podotknut,ze pri mrazeni cerstvych hub je v mraznicke vsetko citit hubami ,co v pripade predvarenych nehrozi- hriby po povareni ihned schladime studenou vodou a zostanu naozaj ako cerstve aj po zamrazeni
-
Co člověk, to názor. Já osobně buď zmrazím čersté nakrájené úhouby a před použitím zásadně nerozmrazuji (to vaření, proplachování před zmrazením mi připadá zcestné, zbyde jen jakási hmota), nebo je zavekuji, i když je to pracnější. Tak to dělala moje teta z Vysočiny (nakrájené houby podusila na sádle a zavekovala)a v zimě byly jako čerstvé. Lepší ypůsob neznám.
-
Robert, ja si myslím, že môžu, ale tým pádom ich budeš mať v pohári veľmi málo. Varom (príp. sterilizáciou - ak neboli predvarené) sa zdrcnú, jedna radosť. A teba vlastne zaujíma zaváranie, alebo mrazenie?
-
mozu sa huby zavarat aj bez prvotneho prevarenia len umyte a dokonale ocistene
mam ich rad ked su trosku tvrdsie a zda sa mi ze prevarenim ju stracaju poradte prosim
www top recepty .cz
-
Ja som raz mala z mrazničky tvaroh s príchuťou údených klobás...nepoživateĺné.
-
Po skúsenosti s napachnutými ,,hubovými" nanukmi tiež huby blanšírujem.Doporučujem,je to lepšie.Pridavam bod.
-
Dnes jsme byli na houbách a něco jsme našli,tak jsem zkusila předvařit a zamrazit.Bylo to raz dva hotové
-
Ivanko, dělám velmi podobně, jen je v cedníku ihned nacpu pod tekoucí vodu a tím je ochladím. A pak také mrazím,ale jdou i zavařit. Jsou báječné
-
jeeeee, to je v poho
, potřebu prosím nepotlačuj
já zase měla potřebu to komentovat a říct, jak jsem to dělávala jinak
ta dlouhá tlačenka určitě uspoří místo, ale já to kdysi gumičkovala, byly z toho takové neforemné patvary a blbě se to skládalo... -
Ivi jo, jen mně to prostě napadlo...a cítila potřebu to napsat...
...
-
svetlano, já mám misky tak o velikosti jedné dávky...dřív jsem dávala do mikrotenového sáčku, ten ohnuta, naskládala na plastové podtácky od masa a nechala zmrznout, tácky jsem pak vyhodila a z hub byly uhledné hranaté balíčky, které se krásně skládaly na sebe a zabraly málo místa - ne jako když se sváže sáček na uzlík nebo zagumičkuje a pak ta koule v mrazáku straší a překáží
-
...a až mám dostatek namraženého, ze zbytku dělám houbový salát sterilovaný...(už mám asi deset sklenic
...