Mražené lesní houby
Pokud se vám poštěstilo a máte velkou zásobu hub, jednou z nejoblíbenějších metod zpracování je jejich zamražení. Houby nám vydrží v mrazničce i rok a po rozmražení jsou jako čerstvé, zachovají si svou vůni i chuť.
Suroviny pro 1 dávka
1 dávka
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
4. 3. 2013 07:52
3. 3. 2013 23:54
1. Mrazit v syrovém stavu jsem je nemohl z důvodu omezeného místa v mrazáčku.
2. Tedy jsem houby po očištění pokrájel na větší kusy, malé nechal vcelku, ve velkém hrnci jsem je na vařiči dusil, předem je podlil trochou vody a olejem či sádlem, aby se zprvu nepřichytávaly ke dnu a dusil je odkryté, až se vyvařila většina vody z hub. Nesolil, nepepřil jsem je!
Polotekutou houbovou šlichtu jsem HORKOU (!vlastní sterilace!) nalíval sběračkou do mikrotenových pytlíků, ty jsem splácl do velikosti menšího prkénka na maso, přebývající mikroten zahnul dospodu a po vychladnutí jsem tyto houbovo-mikroténové placky strkal jednu po druhé do mrazáčku a postupně je zamražoval. Vešlo se jich tam asi 20, tedy dost na týdenní zpracování úlovku.
Z jednoho dost velkého houbařského koše, téměř bramboráku, byla ve finále asi tak 1/4 - 1/5 5 l hrnce, tedy asi tak 3-4 pytlíkové placky. Zbytek z hrnce jsem pak hodil na cibulku do pánve, klepl na to dvě vejce a byla fajnová večeře

Doma se pak krásně zmrzlé placky naskládají do velkého mrazáku, nezabírají tolik místa. A mám je tam hluboce zmražené klidně 2-3 roky!
A při použití prostě přes hranu linky nebo stolu kus placky ulomím nebo urazím i s mikrotenem, co nepoužiju zabalím do nového pytlíku a strčím zpět do mrazáku.
A kus pro použití normálně po částečném rozehřátí na talířku (nebo tomu trochu pomůžu v mikrovlnce) zbavím zbytků mikrotenu, na prkénku nakrájím na potřebné kousky (nebo taky ne, při vaření se to rozpadne samo) a můžu dělat houbovou smaženici třeba na Vánoce! Do polévek, pod maso, na všechno je to jako z čerstvých hub.
Probatum est! Neboli VYZKOUŠENO! A ne abyste to na mě vykecali!
Je to můj vejmysl

27. 9. 2010 13:15
Blanche (neregistrovaný/á) - ono nejde ani tak o názor, jako o to, jak si to kdo zvykne dělat při mražení - já mrazím jak syrové, tak mírně povařené a i uvařené houby a nemám s tím problém.

27. 9. 2010 13:13
26. 9. 2010 14:46
8. 9. 2010 20:36
8. 9. 2010 20:28


1. 9. 2010 11:58

1. 9. 2010 08:44
29. 8. 2010 14:42


16. 8. 2010 13:17

15. 8. 2010 19:47












ta dlouhá tlačenka určitě uspoří místo, ale já to kdysi gumičkovala, byly z toho takové neforemné patvary a blbě se to skládalo...

15. 8. 2010 19:46




15. 8. 2010 19:17

15. 8. 2010 18:56

Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Smažená rýže - základní verze
Přidáno před 11 hodinami

Pikantní zelný salát s feferonkami
Přidáno před 14 hodinami

Králík po bretaňsku
Přidáno před 17 hodinami

Polévka jako hlavní chod
Přidáno před 21 hodinami

Pomazánka z camembertu s jablky a vlašskými ořechy
Přidáno před 21 hodinami

Krkovička na kořenové zelenině a houbách
Přidáno před 22 hodinami
Právě bylo uvařeno:

Sametová rajská omáčka
uvařil/a skocec
před 12 minutami


Krkovice na houbách a kapiích
uvařil/a Moanka
před 24 minutami

Zeleninová kaše pro Lukáška (od ukončeného 5.měsíce)
uvařil/a Smisek32
před 9 hodinami

Kynutý koláč z ovesných vloček
uvařil/a Petra Dvor.
před 10 hodinami

Králík Karlík
uvařil/a Petra Dvor.
před 10 hodinami

Špagety s uzeným masem, nivou a kysanou smetanou
uvařil/a RubyRom
před 11 hodinami

Povidlové buchty kynuté bez kynutí
uvařil/a tejaja
před 11 hodinami

Brokolice se smetanou
uvařil/a Petra Dvor.
před 12 hodinami

Jemné domácí houskové knedlíky
uvařil/a hafuska
před 13 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: mražení hub zamražování hub jak zamrazit houby houby do mražáku jak mrazit houby recepty z mražených hub zamrazování čerstvých hub jak zmrazit houby mražení syrových hub zmrazování hub zmražení hub zmražené houby konzervace hub mražením zmrazováni syrových hub konzervace hub zmražením zpracování hub do mrazáku mražení čerstvých hub konzervování hub mrazene žampiony mrazení žampionů
Suroviny: houby lesní, voda
Mražené lesní houby
Aktuální verzi receptu a video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5R2B
29 názorů