Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mražené lesní houby

Pokud se vám poštěstilo a máte velkou zásobu hub, jednou z nejoblíbenějších metod zpracování je jejich zamražení. Houby nám vydrží v mrazničce i rok a po rozmražení jsou jako čerstvé, zachovají si svou vůni i chuť.

Hodnocení receptu je 5,0 (24×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 34 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 4 min

34 min (30 min příprava + 4 min tepelná úprava)

15. 8. 2010 17:00

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Postup přípravy

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Jitkas

4. 3. 2013 08:52

I kdyz jsou houby hluboce zamrazene, rekla bych konzumovat maximalne do pristi sezony. Mykologove doporucuji max. 6 mesicu.

ejajama ejajama

4. 3. 2013 00:54

Chaty-chalupy nemaje, byl jsem kdysi na "houbařské expedici" v jednom nejmenovaném kempu. Měl jsem pronajatou chatičku s el. jednovařičem, k dispozici nějaké to nádobí a hromadu různých zavařovaček i s víčky. Houby jsem namístě zavařoval (měl jsem v PETkách dopředu navařený nálev i s kořením). Taky byla v chatičce lednice s malým 20 l mrazáčkem. Ale hub byla taková spousta, že zavařovačky brzo došly, vše nasušit jsem nestačil a tak jsem vymyslel vlastní způsob zamrazování hub:
1. Mrazit v syrovém stavu jsem je nemohl z důvodu omezeného místa v mrazáčku.
2. Tedy jsem houby po očištění pokrájel na větší kusy, malé nechal vcelku, ve velkém hrnci jsem je na vařiči dusil, předem je podlil trochou vody a olejem či sádlem, aby se zprvu nepřichytávaly ke dnu a dusil je odkryté, až se vyvařila většina vody z hub. Nesolil, nepepřil jsem je!
Polotekutou houbovou šlichtu jsem HORKOU (!vlastní sterilace!) nalíval sběračkou do mikrotenových pytlíků, ty jsem splácl do velikosti menšího prkénka na maso, přebývající mikroten zahnul dospodu a po vychladnutí jsem tyto houbovo-mikroténové placky strkal jednu po druhé do mrazáčku a postupně je zamražoval. Vešlo se jich tam asi 20, tedy dost na týdenní zpracování úlovku.
Z jednoho dost velkého houbařského koše, téměř bramboráku, byla ve finále asi tak 1/4 - 1/5 5 l hrnce, tedy asi tak 3-4 pytlíkové placky. Zbytek z hrnce jsem pak hodil na cibulku do pánve, klepl na to dvě vejce a byla fajnová večeře :-)
Doma se pak krásně zmrzlé placky naskládají do velkého mrazáku, nezabírají tolik místa. A mám je tam hluboce zmražené klidně 2-3 roky!
A při použití prostě přes hranu linky nebo stolu kus placky ulomím nebo urazím i s mikrotenem, co nepoužiju zabalím do nového pytlíku a strčím zpět do mrazáku.
A kus pro použití normálně po částečném rozehřátí na talířku (nebo tomu trochu pomůžu v mikrovlnce) zbavím zbytků mikrotenu, na prkénku nakrájím na potřebné kousky (nebo taky ne, při vaření se to rozpadne samo) a můžu dělat houbovou smaženici třeba na Vánoce! Do polévek, pod maso, na všechno je to jako z čerstvých hub.
Probatum est! Neboli VYZKOUŠENO! A ne abyste to na mě vykecali!
Je to můj vejmysl :-)

spagetka spagetka

27. 9. 2010 14:15

katica (neregistrovaný/á) - s tím absolutně nesouhlasím,dávám je vždy do vhodného obalu a zavřu - já nejčastěji do mikrotenového sáčku a mraznička rozhodně cítit není !!!!!
Blanche (neregistrovaný/á) - ono nejde ani tak o názor, jako o to, jak si to kdo zvykne dělat při mražení - já mrazím jak syrové, tak mírně povařené a i uvařené houby a nemám s tím problém.;-) Jinak jasně, taky nerozmrazuju a určitě zpětně nemrazím

katica

27. 9. 2010 14:13

chcem len podotknut,ze pri mrazeni cerstvych hub je v mraznicke vsetko citit hubami ,co v pripade predvarenych nehrozi- hriby po povareni ihned schladime studenou vodou a zostanu naozaj ako cerstve aj po zamrazeni

Blanche

26. 9. 2010 15:46

Co člověk, to názor. Já osobně buď zmrazím čersté nakrájené úhouby a před použitím zásadně nerozmrazuji (to vaření, proplachování před zmrazením mi připadá zcestné, zbyde jen jakási hmota), nebo je zavekuji, i když je to pracnější. Tak to dělala moje teta z Vysočiny (nakrájené houby podusila na sádle a zavekovala)a v zimě byly jako čerstvé. Lepší ypůsob neznám.

magdalenka magdalenka

8. 9. 2010 21:36

Robert, ja si myslím, že môžu, ale tým pádom ich budeš mať v pohári veľmi málo. Varom (príp. sterilizáciou - ak neboli predvarené) sa zdrcnú, jedna radosť. A teba vlastne zaujíma zaváranie, alebo mrazenie?

Robert

8. 9. 2010 21:28

mozu sa huby zavarat aj bez prvotneho prevarenia len umyte a dokonale ocistene :-? mam ich rad ked su trosku tvrdsie a zda sa mi ze prevarenim ju stracaju poradte prosim:-)www top recepty .cz

magdalenka magdalenka

1. 9. 2010 12:58

Ja som raz mala z mrazničky tvaroh s príchuťou údených klobás...nepoživateĺné.:-D

anula123

1. 9. 2010 09:44

Po skúsenosti s napachnutými ,,hubovými" nanukmi tiež huby blanšírujem.Doporučujem,je to lepšie.Pridavam bod.

petrzelka

29. 8. 2010 15:42

Dnes jsme byli na houbách a něco jsme našli,tak jsem zkusila předvařit a zamrazit.Bylo to raz dva hotové:-)):yes:

Dana61

16. 8. 2010 14:17

Ivanko, dělám velmi podobně, jen je v cedníku ihned nacpu pod tekoucí vodu a tím je ochladím. A pak také mrazím,ale jdou i zavařit. Jsou báječné :yes:

isindy isindy

15. 8. 2010 20:47

jeeeee, to je v poho ;-), potřebu prosím nepotlačuj :-D:-D:-D:-D:-D já zase měla potřebu to komentovat a říct, jak jsem to dělávala jinak :-D:-D:-D:-D:-D:yes:
ta dlouhá tlačenka určitě uspoří místo, ale já to kdysi gumičkovala, byly z toho takové neforemné patvary a blbě se to skládalo...;-)

Svetlana Svetlana

15. 8. 2010 20:46

:-):-)Ivi jo, jen mně to prostě napadlo...a cítila potřebu to napsat...;-)...;-)

isindy isindy

15. 8. 2010 20:17

svetlano, já mám misky tak o velikosti jedné dávky...dřív jsem dávala do mikrotenového sáčku, ten ohnuta, naskládala na plastové podtácky od masa a nechala zmrznout, tácky jsem pak vyhodila a z hub byly uhledné hranaté balíčky, které se krásně skládaly na sebe a zabraly málo místa - ne jako když se sváže sáček na uzlík nebo zagumičkuje a pak ta koule v mrazáku straší a překáží :-D

Svetlana Svetlana

15. 8. 2010 19:56

...a až mám dostatek namraženého, ze zbytku dělám houbový salát sterilovaný...(už mám asi deset sklenic ;-)...

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: mražení hub zamražování hub jak zamrazit houby houby do mražáku jak mrazit houby recepty z mražených hub zamrazování čerstvých hub jak zmrazit houby mražení syrových hub zmrazování hub zmražení hub zmražené houby konzervace hub mražením zmrazováni syrových hub konzervace hub zmražením zpracování hub do mrazáku mražení čerstvých hub konzervování hub mrazene žampiony mrazení žampionů

Suroviny: houby lesní, voda

TopRecepty.cz

Mražené lesní houby

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5R2B