Lenunka: Omlouvám se, ale přece mi nechcete tvrdit, že se do výrovy klobás půstí někdo aniž by si pořádně přečetl recept a zhodnotil, zda na to má kuchařsky a má i dostatečné vybavení. A pak musí shromážit suroviny, to předpokládám při druhém čtení po rozhodnutí se do výroby pustit. Těžko si někdo zapamatuje množství surovin připrvním čtení. A pak už jen následuje pomletí masa, smíchání surovin a uložení do lednice k rozležení. Ty řeči o fermentaci jsou až dál. Už mne začíná mrzet, že jsem ten recept postnul.
Lenunka: Omlouvám se, ale předpokládám, že než se někdo do výroby klobás pustí, že si recept několikrát přečte. A při výrobě jsou důležité suroviny, ty jsou uvedeny v úvodu a to že se mají po promíchání uložit do lednice, na to snad nemusí listovat receptem, to si snad lehce zapamatuje. A v postupu, kdy jsem se zmínil o fermentaci jsem považoval za dobré vysvětlit co to fermentace je a jak funguje. Jak vidím, měl jsem ty chemické pindy vynechat protože to nikoho nezajímá. Myslel jsem to dobře.
MamlajdaD: Omlouvám se, ale zapomněl jsem reagovat na ten "zázračný způsob přivázání bílých provázků". Stalo se to tak, že při používání klasického způsobu, kdy se udělá celý "had" a ten se pak kroucením rozdělí na jednotlivé klobásy mi při kroucení klobásy praskaly, tak jsem se rozhodl klobásy dělat po dvou, každou dvojici vždy oddělit dvěma provázky a mezi nimi střívko přeříznout. A bylo po praskání. Takže žádný zázrak, jenom trocha přemýšlení
MamlajdaD: Tak to je mi líto, že je Vám můj recept nesrozumitelný. Maso může být použito na 2 způsoby, buď plecko například 1000 g a vepřové sádlo 250 g, nebo 1 : 1 plecko : bůčku. Uvedená procenta slouží ke snazšímu přepočtu ingrediencí při jiné váze masa. Je mi líto, že je to pro Vás nesrozumitelné. Co se týče fotografií, jsou pouze informativní a neodrážejí skutečná množství. A co týče mého receptu, není opsaný z žádné řeznické příručky, ale je výsledkem pátrání na internetu. Jinak celý recept je můj originální. Rovněž jsem chtěl čtenářům přiblížit fermentaci a její důsledky. A mimochodem, jsem vystudovaný chemik. Vaše podezírání mne mrzí.
Pro šťouraly ohledně cukru preventivně uvádím chemické složení masa:
sval obecně obsahuje vodu v zastoupení na 75 %, bílkoviny 20 %, tuk 3 % a 2 % rozpustných nebílkovinných látek, které jsou dále rozděleny na minerály, vitaminy, dusíkaté nebílkovinné látky, sacharid a jejich metabolity a neorganické sloučeniny.
Dělám úplně stejně. Jenom poznámka k množství droždí, 42g droždí je na 1kg mouky, takže na 500g stačí polovina, nebo půl sáčku sušeného droždí. Housky vypadají výborně.
vepřové maso, jedlá sůl, koření, česnek, stabilizátory E451 (trifosforečnany (sodný a draselný)), E250 (dusitan sodný), látka zvýrazňující chuť a vůni E621 (glutaman sodný), antioxidanty E316 (erythorban sodný), E331 (citronany sodné), cukr, dextróza, sójová bílkovina, barvivo E124 (košenilová červeň A): může nepříznivě ovlivňovat činnost a pozornost dětí, startovací kultura. Obsah soli max. 4,8%. Obsah tuku max. 35%.
sval obecně obsahuje vodu v zastoupení na 75 %, bílkoviny 20 %, tuk 3 % a 2 % rozpustných nebílkovinných látek, které jsou dále rozděleny na minerály, vitaminy, dusíkaté nebílkovinné látky, sacharid a jejich metabolity a neorganické sloučeniny.