Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Komentáře uživatele milous54

V postupu přípravy receptu nějak vypadl ten bůček uvedený v "Surovinách" :-O

Pro zajímavost uvádím složení choriza z Kosteleckých uzenin:
vepřové maso, jedlá sůl, koření, česnek, stabilizátory E451 (trifosforečnany (sodný a draselný)), E250 (dusitan sodný), látka zvýrazňující chuť a vůni E621 (glutaman sodný), antioxidanty E316 (erythorban sodný), E331 (citronany sodné), cukr, dextróza, sójová bílkovina, barvivo E124 (košenilová červeň A): může nepříznivě ovlivňovat činnost a pozornost dětí, startovací kultura. Obsah soli max. 4,8%. Obsah tuku max. 35%.

hosta: Omlouvám se, ale ty fotky prohodit neumím, udělejte to prosím za mne. Děkuji.

Lenunka: Omlouvám se, ale přece mi nechcete tvrdit, že se do výrovy klobás půstí někdo aniž by si pořádně přečetl recept a zhodnotil, zda na to má kuchařsky a má i dostatečné vybavení. A pak musí shromážit suroviny, to předpokládám při druhém čtení po rozhodnutí se do výroby pustit. Těžko si někdo zapamatuje množství surovin připrvním čtení. A pak už jen následuje pomletí masa, smíchání surovin a uložení do lednice k rozležení. Ty řeči o fermentaci jsou až dál. Už mne začíná mrzet, že jsem ten recept postnul.

Lenunka: Omlouvám se, ale předpokládám, že než se někdo do výroby klobás pustí, že si recept několikrát přečte. A při výrobě jsou důležité suroviny, ty jsou uvedeny v úvodu a to že se mají po promíchání uložit do lednice, na to snad nemusí listovat receptem, to si snad lehce zapamatuje. A v postupu, kdy jsem se zmínil o fermentaci jsem považoval za dobré vysvětlit co to fermentace je a jak funguje. Jak vidím, měl jsem ty chemické pindy vynechat protože to nikoho nezajímá. Myslel jsem to dobře.

MamlajdaD: Omlouvám se, ale zapomněl jsem reagovat na ten "zázračný způsob přivázání bílých provázků". Stalo se to tak, že při používání klasického způsobu, kdy se udělá celý "had" a ten se pak kroucením rozdělí na jednotlivé klobásy mi při kroucení klobásy praskaly, tak jsem se rozhodl klobásy dělat po dvou, každou dvojici vždy oddělit dvěma provázky a mezi nimi střívko přeříznout. A bylo po praskání. Takže žádný zázrak, jenom trocha přemýšlení :-D

MamlajdaD: Tak to je mi líto, že je Vám můj recept nesrozumitelný. Maso může být použito na 2 způsoby, buď plecko například 1000 g a vepřové sádlo 250 g, nebo 1 : 1 plecko : bůčku. Uvedená procenta slouží ke snazšímu přepočtu ingrediencí při jiné váze masa. Je mi líto, že je to pro Vás nesrozumitelné. Co se týče fotografií, jsou pouze informativní a neodrážejí skutečná množství. A co týče mého receptu, není opsaný z žádné řeznické příručky, ale je výsledkem pátrání na internetu. Jinak celý recept je můj originální. Rovněž jsem chtěl čtenářům přiblížit fermentaci a její důsledky. A mimochodem, jsem vystudovaný chemik. Vaše podezírání mne mrzí.

Pro šťouraly ohledně cukru preventivně uvádím chemické složení masa:
sval obecně obsahuje vodu v zastoupení na 75 %, bílkoviny 20 %, tuk 3 % a 2 % rozpustných nebílkovinných látek, které jsou dále rozděleny na minerály, vitaminy, dusíkaté nebílkovinné látky, sacharid a jejich metabolity a neorganické sloučeniny.

Recept: Pletýnky
jan.fertal: Při stejné receptuře dávám skutečně pouze 20g droždí, těsto kyne krásně a housky jsou po upečení pěkně nadýchané.

Recept: Pletýnky
Dělám úplně stejně. Jenom poznámka k množství droždí, 42g droždí je na 1kg mouky, takže na 500g stačí polovina, nebo půl sáčku sušeného droždí. Housky vypadají výborně.:yes:

Naposledy jste si prohlédli