Domácí lančmít podle Pavla a Majky

pavelk Kuchař: pavelk

Vepřové maso 7 názorů

Suroviny

1 kg vepřové plece
0,5 kg vykostěného a kůže zbaveného bůčku
1 polévková lžíce pragandy
1 polévková lžíce soli
2 lžičky pepře
1 lžička moučkového cukru
2 lžičky granulovaného česneku
1 polévková lžíce majoránky
0,5 lžičky koriandru
5 lžiček želatiny
100 ml studené vody nebo vývaru
vařitelná kolagenová střeva Ø cm 5 cm
(mohou se nahradit tlačenkovým střevem)
Recept si zatím oblíbilo 5 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Vepřové plecko a bůček nakrájíme na kostky, posypeme solí a cukrem, promícháme a necháme v lednici po dobu 24 hodin. Následující den maso rozemeleme v mlýnku na sítku (šajbě) 8 mm. Koření smícháme ve 100 ml vody (lepší by byl vývar), přidejte k mletému masu, důkladně promíchejte. Směs koření můžete upravit podle svých chuťových buněk. Nakonec vmícháme želatinu a znovu promícháme. Naplníme předem namočená kolagenová střeva (v teplé vodě). Obsah musí být ve střevech bez vzduchových bublin a docela upěchovaný (pozor, může prasknout obal).

  2. V nádobě převaříme vodu, ustálíme teplotu na nějakých 75-80 °C, vložíme obaly se směsí a při této teplotě vaříme minimálně 2 hodiny. Po této době vytáhneme obaly a zavěsíme do chladna k úplnému vychlazení, a to nejméně 12 hodin.

  3. Po ochutnání jsme usoudili, že by se mohlo dát o ždibek koriandru více, protože má vynikající chuť.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 568 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Domácí lančmít podle Pavla a Majky

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    pavelk: děkuji :yes:

    Odpovědět

  • pavelk pavelk(autor receptu)

    cathleen: Rád odpovím. Tu želatinu tam nedávám proto, aby se mi vytvořil nějaký rosol, ale aby směs nebyla suchá díky libovějšímu masu, protože do lančmítu nemelu kůži. A želatinu nedávám do tlačenky, tam si vystačím z vývaru kolen a nožiček.

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    pavelk: co - NE ?? Zkoušel jste to i bez ní? Ptám se proto, že tu mám také lančmít, drží krásně bez želatiny a na fotu je vidět, že je po vyklopení z formy lemovaný krásným rosolem stejně, jako býval kdysi ten prodávaný v konzervách.
    Pro mě to je jako přidávat želatinu do tlačenky - proto jsem se ptala.

    Odpovědět

  • pavelk pavelk(autor receptu)

    cathleen: NE!

    Odpovědět

  • pavelk pavelk(autor receptu)

    milous54: Omlouvám se, ano vypadl. Opravím to. Děkuji za upozornění.

    Odpovědět

  • milous54 milous54

    V postupu přípravy receptu nějak vypadl ten bůček uvedený v "Surovinách" :-O

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    Nedrželo by to dobře i bez té želatiny:-? (Poznámku o "lizu" jsem smazala, není to vhodné ani nutné.)

    Odpovědět

Tématické fráze: domácí lančmít recept domácí lančmít