Tereza z Peče celá země nabídla recept na „blbuvzdorný“ karamel. Díky jedné surovině se povede každému
18. 9. 2024 Vaření
Karamel patří mezi sladkosti, které máme rádi už odmala. Buď ve formě bonbónů nebo jako skvělou polevu, jejíž výroba mnohým dělá potíže. Když ale znáte fígl, jak při výrobě karamelu neudělat chybu, je vyhráno. Trik nabídla na svém instagramovém účtu finalistka třetí řady Peče celá země Tereza Olbrichtová. Podle jejího návodu zvládne karamel každý!
Oříšek pro nezkušené
Původ karamelu je sice dodnes nejistý, ale základní recept na jeho výrobu najdete v kuchařkách, babiččiných poznámkách i na internetu. Stačí zahřát krystalový cukr na zhruba 170°C, kdy začíná tát do pochoutky se zlatavě hnědou barvou. Pokud se ovšem chceme pustit do sofistikovanější verze, do níž použijeme i máslo a smetanu, bude nám to trvat o chvilku déle.
Nemusíme se navíc vyhnout ani komplikacím. Často se totiž stává, především nezkušeným kuchařům, že jim vznikne tvrdá hmota, která se dá jen stěží rozkousat, natož použít třeba jako polevu na bábovku. Karamel se také snadno může připálit, je tedy potřeba rozpouštění cukru hlídat.
Mohlo by vás zajímat
Důležité rady
Proto je dobré dodržet několik klíčových kroků, abyste se vyhnuli chybám. Nejprve je důležité zvolit správnou nádobu – ideálně kvalitní, silnostěnnou pánev, která umožní rovnoměrné rozložení tepla a minimalizuje riziko připalování cukru. Cukr by měl být zahříván na mírném až středním ohni, protože příliš vysoká teplota může způsobit rychlé připalování a hořkou příchuť.
Jakmile se cukr začne rozpouštět, je důležité míchat co nejméně, nebo vůbec, aby se nevytvářely krystaly. Karamel je hotový, když je cukr zcela rozpuštěný, bez sebemenších hrudek a má jantarovou barvu a příjemnou vůni.
Jakmile tedy dosáhnete požadované barvy a vůně, rychle pánev odstavte z ohně, abyste zastavili další vaření. Při práci s karamelem také dbejte na opatrnost, protože je velmi horký a může způsobit popáleniny.
Recept na karamel podle Terezy
Tereza Olbrichtová, finalistka poslední řady soutěže Peče celá země, však na svém instagramovém profilu nabídla recept, který není složitý a připravíte pomocí něj skutečnou lahůdku. „Trik je především v použití glukózy, kterou zahřejete společně s cukrem až do světle zlaté barvy,“ říká Tereza.
„Díky tomu vám ani během míchání nedojde ke zpětné krystalizaci a po přidání másla a teplé smetany tak získáte sametovou konzistenci,“ dodává s tím, že glukózu (glukózový sirup) můžete nahradit medem. „Postup zůstává stejný, jen chuť je nepatrně odlišná,“ vysvětluje a zároveň varuje, že karamel je tak vynikající, že na něj bude chodit celá rodina.
Karamel s glukózou
Na přípravu karamelu podle finalistky Peče celá země Terezy budete potřebovat: 85 g cukru krupice, 35 g glukózy, 100 g smetany a 50 g másla.
Jak na to?
- Cukr, glukózu a sůl nechte zkaramelizovat. Přidejte máslo, zamíchejte a zalijte horkou smetanou.
- Vařte a míchejte, dokud se všechny ingredience nespojí.
- Když dosáhnete zlatavě hnědé barvy, přes žáruvzdorné sítko nalijte karamel do sklenice a nechte v pokojové teplotě vychladit.
Terezina rada:
- Pokud máte rádi slaný karamel, přidejte do něj při vaření ještě 2 gramy soli.
- Glukózu nebo glukózový sirup koupíte v obchodech s potřebami na pečení (hospodynkam.cz, diana-company.cz, dortisimo.cz, svetcukraru.cz), 250 g již od 56 Kč.
Jak probíhala Terezina cesta soutěží Peče celá země, zjistíte v naší fotogalerii:
Náš tip: Připravte si podle našeho video receptu výborný slaný karamel:
Témata
Třetí řada Peče celá země
Peče celá země 2024 byla už třetí řadou oblíbeného soutěžního pořadu, který Česká televize zařadila do svého programu na začátku roku 2024.
Porotci, soutěžící a moderátoři Peče celá země 2024
Celkem v deseti soutěžních kolech poměřilo své pekařské schopnosti dvanáct účastníků. Třetí řada Peče celá země nabídla souboj učitelky, pracovníka v IT, hudebnice ze slavné rodiny i gymnazisty. Jejich výkony hodnotili dva porotci - pekař a cukrář Josef Maršálek a cukrářka Michaela Landová. Moderování se chopili herci Tereza Bebarová a Václav Kopta.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Náš život s celiakií: Bezlepkový tažený závin je Ánin oblíbený moučník. Z rýžovo-pohankového těsta chutná skvěle
Cukrář Maršálek: Čokoládu na vánoční pečení kupujte už teď, pak bude drahá. Za 30 Kč ale kvalitu nečekejte, ani v akci
Tereza z Peče celá země nabídla recept na „blbuvzdorný“ karamel. Díky jedné surovině se povede každému
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit domácí karamelky? Překvapte přátele či rodinu bonbony vlastní výroby!
Retro okénko: Pěkně vykutálené oplatky Fidorky dřív stály kolem 2 Kčs. Pochutnáváme si na nich již sto let
Buchty po ránu: Noblesní medová bábovka Josefa Maršálka je vláčná díky jablkům, voní karamelem a její chuť je nadpozemská