Španělská sušená klobása chorizo
Suroviny
Nutriční hodnoty
Energie | 5 782 kJ / 1 382 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 203,77 g |
Tuky | 47,35 g |
Vláknina | 7,25 g |
Cholesterol | 650 mg |
Sodík | 8,32 g |
Sůl | 14,00 g |
Sacharidy | 22,81 g |
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Bílé víno napomáhá následné fermentaci snížením pH a má i vliv na mikrobiální stabilitu. Je nutno použít sůl bez jódu, který fermentaci škodí. Praganda bezprostředně zabraňuje rozvoji bakterií Clostridium botulinum produkujících vysoce nebezpečný botulotoxin (klobásový jed).
Fermentace je založena na přítomnosti bakterií mléčného kvašení a mikrokoků v mase a v prostředí a probíhá na základě původní mikroflóry a bakterií podporované solením, mletím a narážením. Během fermentace jsou cukry změněny na kyselinu mléčnou a voda vzlíná na povrch, kde se odpařuje. Tyto procesy mají za následek snížení pH. Ve finále je produkován stabilní výrobek s dlouhou trvanlivostí, i když neproběhlo žádné tepelné opracování.
Doporučení: střeva před použitím opláchnout od soli ve studené pitné vodě, rozdělat případné uzle a namočit na 24 hod. do studené vody. Asi tak 1 hod před narážením střeva namočit do teplé vody asi 40°C. Nespotřebovaná střeva lze po vyjmutí z vody a důkladném prosolení kuchyňskou solí opět uskladnit a to při doporučené teplotě uváděné na etiketě.
Pokud se střeva uchovávají v mrazáku, tak doporučujeme rozmrazovat střeva namočením do studené vody min 48 hod. před použitím. Bezprostředně po rozmrazení je třeba střeva rozdělat, opláchnout od soli, vyměnit vodu a uvolnit jednotlivé prameny od sebe. Tento proces je důležitý proto, aby střeva opět získala zpět původní pružnost a pevnost.
Chorizo se čte "čorizo"
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
22. 8. 2019 05:31
vepřové maso, jedlá sůl, koření, česnek, stabilizátory E451 (trifosforečnany (sodný a draselný)), E250 (dusitan sodný), látka zvýrazňující chuť a vůni E621 (glutaman sodný), antioxidanty E316 (erythorban sodný), E331 (citronany sodné), cukr, dextróza, sójová bílkovina, barvivo E124 (košenilová červeň A): může nepříznivě ovlivňovat činnost a pozornost dětí, startovací kultura. Obsah soli max. 4,8%. Obsah tuku max. 35%.
9. 8. 2019 13:16
8. 8. 2019 22:49
8. 8. 2019 22:40
8. 8. 2019 22:27
8. 8. 2019 22:25
8. 8. 2019 22:17
8. 8. 2019 22:16
No, nic vám nebrání rcp přepsat...
...mám dojem, že se s tím snadno vyrovnáte, že
8. 8. 2019 22:10
8. 8. 2019 22:00
8. 8. 2019 21:48
8. 8. 2019 21:46
8. 8. 2019 21:17
8. 8. 2019 20:51
8. 8. 2019 20:46
sval obecně obsahuje vodu v zastoupení na 75 %, bílkoviny 20 %, tuk 3 % a 2 % rozpustných nebílkovinných látek, které jsou dále rozděleny na minerály, vitaminy, dusíkaté nebílkovinné látky, sacharid a jejich metabolity a neorganické sloučeniny.
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno před 15 hodinami
Kokosový dort bez mouky
Přidáno před 16 hodinami
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno před 17 hodinami
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno před 19 hodinami
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Mandlové šneky
Přidáno 9. 5. 2024 09:39
Právě bylo uvařeno:
Kynuté Honzovy buchty s povidly
Kikaa uvařila před 3 hodinami
Hrníčková bábovka
Ester71 uvařil před 4 hodinami
Rychlé vafle bez vajec a cukru
Sujan uvařila před 8 hodinami
Jednoduchá zeleninová polévka s krupičkou pro začátečníky
Romana20 uvařila před 8 hodinami
Banánová bábovka
chiipss uvařila před 8 hodinami
Krůta na divoko
Chumelice uvařila před 8 hodinami
Rebarborový koláč s pudinkem
MartinaR uvařila před 9 hodinami
Jemné noky
Zizalinka uvařil před 9 hodinami
Plněné žampiony se sýrem
Marcela0123 uvařila před 11 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: chorizo recept klobása chorizo recept na chorizo výroba chorizo recept chorizo fermentace klobas vyroba choriza recept na výrobu chorizo sušená klobása domaci chorizo chorizo klobása klobasy chorizo domaci vyroba choriza chorizo složení vyroba choriza postup chorízo recepty složení chorizo fermentace masa fermentace klobásy sušené klobásy recepty
Suroviny: plecko vepřové, sádlo vepřové, sádlo, paprika sušená uzená, sůl, praganda, chilli, pepř mletý, koření oregáno, česnek, víno bílé suché
Španělská sušená klobása chorizo
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/9Wl3
15 názorů