Každodenní chléb (2-2-1)

Suroviny

2-2-1 proto, že použijeme 2 hmotnostní díly čerstvého kvásku + 2 díly mouky + 1 díl vody (+ 2 % soli, drcený kmín)
400 g žitného kvásku
400 g pšeničné chlebové mouky
200 g piva (vody)
2 lžičky drceného kmínu
12 g soli (tj. cca 2 lehce vrchovaté kávové lžičky)

Postup přípravy receptu

  1. 400 g kvásku získáme smícháním 40 kvásku z lednice, 180 g žitné chlebové mouky a 180 g vody. Dobře promícháme a zakryté necháme vykvasit přibližně 9–12 hodin.

  2. Do mísy k hotovému rozkvasu přilijeme vodu, přisypeme mouku, nezapomeneme přidat sůl a kmín a uhněteme příjemně tvárné těsto, které necháme vykynout. Podle okolní teploty to trvá 1–1,5 hodiny, těsto musí zvětšit objem alespoň o 50 %.

  3. Vykynuté těsto vyškrábneme na lehce pomoučený stůl, propracujeme a utvoříme bochníček. Omoučíme ho a uložíme vykynout do ošatky. Tu můžeme uzavřít v umělohmotném boxu s víkem nebo ve větším igelitovém sáčku – kynoucí těsto si v malinkém uzavřeném prostoru vytvoří teplé a vlhké klima, tolik potřebné pro zdárné kynutí. Délka kynutí opět závisí na okolní teplotě, může to trvat 1–2 hodiny.

  4. Troubu rozehřejeme (spolu s plechem na vodu uloženým na dně) na 230 °C. Po vložení plechu s bochníkem vlijeme do spodního plechu asi 150 ml horké vody, která okamžitě vytvoří páru. Proto dáme pozor na opaření a troubu ihned zavřeme. Po 15 minutách pečení můžeme troubu od zbytků páry krátce vyvětrat a chleba dopečeme. Vonící pecen necháme vychladnout na mřížce.

    Výsledkem je pevný, pružný chleba o hydrataci 66,66 %, s lahodnou chutí a střídou plnou drobných oček.

Poznámka od kuchařky

Pekárnománie -> http://www.pekarnomanie.cz/kazdodenni-chleb-2-2-1/

Komentáře k receptu Každodenní chléb (2-2-1)

  • magdalenka magdalenka

    MamlajdaD: prezerám si podrobnejšie recepty od Cat a neviem, ktorý skôr realizovať...:-D Pri kváskových chleboch ma trochu brzdí to 12 hodinové čakanie na rozkvas - často neviem, kde budem o dvanásť hodín...:-D

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD

    magdalenka: Gratuluji :yes::yes:<3 Navedla jsi mně na recept, který se mi bude moc hodit, mám spoustu kvásku a nevím co s ním! Chlebík máš parádní! :-K:yes: Zdravím! :-K:-K

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    cathleen: mam radost, ze mas zo mna radost... :-Dnie som si ista, kedy je ten spravny okamih na pecenie... Snad raz sa vypracujem.

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    magdalenka: perfektní! :yes::yes::-*
    Bochník bývá nízký, pokud v ošatce trochu překyne - zkus maličko dobu kynutí zkrátit ;-) a uvidíš, jestli bude chleba jiný. Držím palce! Pečení se ti náramně vede!!!

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Včera som vyskúšala tento tvoj recept. Na to, že je to môj druhý kváskový...celkom dobré, nie? (pridávam foto)Trochu je nízky, zrejme som bola pomalá pri presunutí cesta z ošatky a jeho ometaní a narezávaní. Chuťovo skvelý. Zrazu nám prestali chutiť chleby z obchodu, teda aj také - ktoré sme doteraz považovali za dobré...:-8

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    mysulka: děkuju <3:-*

    Odpovědět

  • mysulka mysulka

    Když Ty máš ty recepty prostě vychytané :yes:, ještě se mi nestalo, když peču podle Tebe, že by se mi něco nepovedlo a i kdyby, tak je jasné, že jsem to zvojtila já :-D:-K

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    mysulka: Leničko, ten se ti povedl :-! Úžasný ho máš, děkuji za zprávu i fotku :-K

    Odpovědět

  • mysulka mysulka

    Ivi přidala jsem fotku, chleba je výborný, ale s tím jsem u Tvého receptu počítala :-*:yes:, děkuji za recept :-K

    Odpovědět

  • Nadja Nadja

Tématické fráze: recept na chlebovi kvásek recept na vyborny vlhky chleb chléb 2 2 1 kváskový chleba 2/2/1 recepty